Direct naar artikelinhoud

Meer dan 430 miljoen euro: zoveel zal renovatie Buckingham Palace kosten

Prins William en zijn vrouw Kate hebben een zoontje gekregen, George: de menigte staat samengetroept voor Buckingham Palace.

Buckingham Palace, het verblijf van de Britse Queen, zal volledig worden gerenoveerd. Dat heeft het koningshuis vandaag bekendgemaakt. De kosten worden geraamd op meer dan 430 miljoen euro. Omdat het paleis genoeg kamers telt, blijft de koningin er tijdens de werken wonen.

Maar liefst 369 miljoen pond of meer dan 430 miljoen euro. Zoveel zal het kosten om onder meer alle loden leidingen, verwarmingsketels en oude elektriciteitskabels in het koninklijke paleis te vervangen.

Uit een rapport blijkt dat het paleis in Londen zonder dringende werkzaamheden ernstige schade dreigt op te lopen, zoals waterschade of brand. Het zal de eerste keer in zestig jaar zijn dat het paleis een grondige opknapbeurt krijgt.

De renovatiewerken - met onder meer een nieuw dak - zullen worden gespreid over een periode van tien jaar en gaan in april 2017 van start. Al die tijd blijft Buckingham Palace de woonplaats van Queen Elizabeth.

De kosten worden gefinancierd door elk jaar de 'Sovereign Grant' te verhogen, de dotatie van Queen Elizabeth dus of het bedrag dat door de regering aan het koningshuis wordt verschaft ter ondersteuning van de officiële taken van de koningin. De financiering moet wel nog door de kamerleden worden goedgekeurd.

Buckingham Palace dateert van de zeventiende eeuw. Koningin Victoria was de eerste die er resideerde.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie