Direct naar artikelinhoud

Griekse jeugd staakt mee

In Griekenland is opnieuw gestaakt tegen de besparingsplannen van de regering. Duizenden jongeren vervoegden de twee grootste vakbonden op straat. Goed 57 procent van de Griekse jeugd zit zonder werk.

Op de middag was een demonstratie gepland in het centrum van de hoofdstad Athene en in andere steden. Er daagden overal duizenden demonstranten op. In de hoofdstad ongeveer 30.000. Onder meer treinen werden stilgelegd, sommige voor enkele uren. De meeste ziekenhuizen behandelden alleen spoedgevallen.

Toeristen werden enigszins buiten schot gelaten want bij hotels, banken en veerboten werd niet gestaakt. Ook de winkels bleven veelal open. Een reeks musea en plekken met historische opgravingen hielden de deur wel dicht door de acties. Het luchtvaartpersoneel legde over de middag het werk neer uit solidariteit.

Blijven snoeien

De stakingen komen er tegen het plan van de regering om nog te bezuinigen op de uitgaven van het land, dat al jaren in een diepe crisis verkeert. Athene moet ingrijpende hervormingen doorvoeren om in aanmerking te blijven komen voor internationale geldsteun. De nieuwe besparingsronde valt slecht, omdat de werkloosheid in Griekenland al hoog is. Momenteel zit 26 procent van de Grieken zonder werk. Volgens de OESO zal dat volgende jaar nog stijgen tot 28 procent.

Het jeugdwerkloosheidscijfer (-25 jaar) is stilaan hallucinant. 57,5 procent van de Griekse jeugd zit zonder werk. De OESO rekent volgend jaar op 60 procent. Duizenden jongeren trokken dan ook mee de straat op om te demonstreren.

In de nieuwe besparingsvoorstellen zullen tot het eind van 2014 minstens 15.000 mensen hun werk verliezen, van wie 4.000 nog dit jaar. De klappen vallen dit keer hoofdzakelijk onder ambtenaren; leraren, politie en lokale bestuurders.

Tot de staking is opgeroepen door twee grote vakbonden die bang zijn dat de economische situatie alleen maar slechter wordt door de maatregelen. Het is de bedoeling dat deze week mensen blijven betogen voor het parlementsgebouw in Athene. Vandaag stemt het parlement over de plannen. Morgen bezoekt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble Athene.

Intussen moet de Griekse ex-minister van Financiën George Papaconstantinou zich voor de rechter verantwoorden over een lijst met Grieken die geld in Zwitserland zouden hebben gestald. Het Griekse parlement heeft gisteren besloten dat hij niet langer is gevrijwaard van vervolging voor feiten toen hij minister was (2009-2011). Parlementsleden verdenken Papaconstantinou ervan opzettelijk niets met de lijst te hebben gedaan, behalve het schrappen van namen van familieleden.

Papaconstantinou zei in het parlement dat van hem "een zondebok wordt gemaakt voor alle zonden van een hele reeks regeringen". Hij ontkent dat hij verantwoordelijk is voor het falen van de overheid om iets met de lijst te doen. Er staan 2.062 namen op van Grieken die geld in Genève zouden hebben gestald.

De lijst werd in 2010 aan de Griekse regering gegeven door de toenmalige Franse minister van Financiën, Christine Lagarde. Er werd niets meer van vernomen tot in september 2012.

57,5

procent van de Griekse jeugd

is werkloos