Direct naar artikelinhoud

Oppositie draagt Hans Bonte (sp.a) mee voor als burgemeester van Vilvoorde

In de Vilvoordse gemeenteraadspolitiek wordt de vredespijp gerookt. Hans Bonte (sp.a) zal er worden voorgedragen als burgemeester, ook door oppositiepartijen CD&V en Vilvocraten. De oppositie krijgt de post van voorzitter van de gemeenteraad. 'We willen af van de politieke vechtcultuur in Vilvoorde', zegt Bonte.

"Zeer uitzonderlijk", zo noemt Hans Bonte (sp.a) het, en dat is het ook. De meerderheid in Vilvoorde zal straks een oppositielid voordragen als voorzitter van de gemeenteraad. "Er is nog geen akkoord over wie precies zal worden voorgedragen, maar er wordt onder meer gedacht aan Evelien Jacobs van Vilvocraten." Samen met de CD&V zullen die laatste op hun beurt Bonte voordragen als de nieuwe burgemeester van Vilvoorde. Op z'n minst een vreemde gang van zaken.

"Het één heeft niets met het ander te maken", zegt Bonte. "De oppositie draagt mij mee voor als burgemeester omdat ze hebben ingezien dat de uitslag van de verkiezingen nu eenmaal is wat hij is."

De voordracht van een oppositielid als voorzitter heeft volgens Bonte eerder te maken met "een les die we trekken uit de recente politieke geschiedenis. We hebben een zeer moeilijke bestuursperiode achter de rug. Bijna elke gemeenteraad was er wel iemand die uit rancune natrapte, waarop vervolgens iemand probeerde om die terug te pakken."

Het akkoord tussen de drie grootste Vilvoordse fracties werd dinsdag "in de late avond" getekend, deelde Bonte zelf mee. Volgens het akkoord zal het Vilvoordse schepencollege worden samengesteld uit acht leden. Voor het kartel sp.a - Groen en Open Vld zijn er elk drie mandaten in het college weggelegd. N-VA zal één schepen en de OCMW-voorzitter leveren.

Hoewel de coalitiepartijen samen goed zijn voor een meerderheid van 22 op de 35 zetels, zal Bonte dankzij de steun van de oppositie door 29 gemeenteraadsleden worden voorgedragen als burgemeester.