Direct naar artikelinhoud

Milquet en nucleaire waakhond viseren uitbreiding Antwerpse haven

De Antwerpse haven-uitbreiding negeert de veiligheidszone rond de kerncentrale van Doel. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) en kernwaakhond FANC eisen dat Vlaanderen ingrijpt.

Eind april keurde de Vlaamse regering de uitbreidingsplannen voor de Antwerpse haven goed. Daarin staat onder meer dat in het havengebied op Linkeroever de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg moeten wijken voor zo'n 1.000 hectare aan 'ontwikkelingszone'. Daar kan naast het Deurganckdok nog een tweede getijdendok, het Saeftinghedok, aangelegd worden.

De regering negeert in haar plan echter de veiligheidszone rond de kerncentrale van Doel. Binnen een straal van 1,8 kilometer rond de centrale eist het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) "uitzonderlijke maatregelen". Zo moet normaal de kernwaakhond zijn veto geven voor elk bedrijf dat zich binnen de veiligheidszone vestigt. Daarnaast zijn Seveso-vestigingen er sowieso niet welkom. Dat zijn bedrijven die dagelijks gevaarlijke stoffen gebruiken. In de Antwerpse haven zijn dat concreet raffinaderijen en de petrochemische industrie.

"Maar in het huidige plan wordt niet gerept over de veiligheidszone. Er zijn extra regels voor nieuwe activiteiten rond de kerncentrale. We hebben dat nochtans op voorhand gevraagd", verduidelijkt FANC-woordvoerster Karina De Beule. "Daarom hebben we onlangs een bezwaarschrift ingediend. Om te garanderen dat de havenuitbreiding niet botst met de nucleaire veiligheid."

Milquet, bevoegd voor nucleaire veiligheid, eist dat de Vlaamse regering luistert en het uitbreidingsplan aanpast. "Ik steun het FANC", vertelde ze gisteren in het parlement na vragen van Kristof Calvo (Groen) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld). "Ik ben niet tegen een havenuitbreiding, maar de veiligheid van de inwoners komt op de eerste plaats. Dat is zeer belangrijk. Ik wil deze discussie niet op de spits drijven. Maar als er geen oplossing komt, vraag ik een gesprek met Muyters (Vlaams N-VA-minister bevoegd voor Ruimtelijk Ordening, JVH)."

Kamerlid en energiespecialist Kristof Calvo (Groen) sluit zich daarbij aan. "De eisen van het FANC zijn fundamenteel. De Vlaamse regering kan die niet zomaar negeren. Als het over nucleaire veiligheid gaat, is dat onbegrijpelijk. Milquet mag het FANC niet alleen laten strijden."

Op het kabinet van Muyters reageert men koel. "Het uitbreidingsplan is voorlopig vastgelegd. De definitieve beslissing valt pas eind volgend jaar. De procedure loopt nog volop. Alle opmerkingen zullen daarbij in rekening worden gebracht. Ook die van het FANC", aldus een woordvoerder.