Direct naar artikelinhoud

Brits politicus onterecht gebrandmerkt als pedofiel

Een prominent Conservatief politicus uit de jaren tachtig is door bloggers en twitteraars ten onrechte aangemerkt als pedofiel. Premier David Cameron waarschuwt voor een heksenjacht.

De naam van Alistair McAlpine viel naar aanleiding van onthullingen over een grootschalig seksschandaal in het noorden van Wales. Nu blijkt dat de ware schuldige mogelijk een andere, reeds overleden man met de naam McAlpine is.

Als gevolg van het Jimmy Savile-schandaal is een oud seksschandaal omtrent een opvangtehuis voor jongeren in het Welshe stadje Wrexham weer in de belangstelling komen te staan. Het misbruik vond niet plaats op het complex zelf, maar bij rijke mannen die minderjarige jongens met dure auto's kwamen ophalen.

Een slachtoffer, Steve Messham, heeft beweerd onder andere te zijn misbruikt door een prominent lid van de Conservatieve Partij.

Messham stapte indertijd naar de politie, met foto's waar op te zien is hoe hij en andere jongens worden misbruikt. Hij had de foto's via inbraak weten te ontvreemden uit het huis waar hij heen was gebracht. De politie deed er niets mee.

Virtuele dorpspomp

Er kwamen wel onderzoeken, maar die richtten zich voornamelijk op misbruik in de inrichting zelf. Sinds Messham naar buiten is gekomen, werd er bij de virtuele dorpspomp van het internet volop gegist over de identiteit van de betrokken politicus.

De valse geruchten op het internet waren aangezwengeld door de twitterende Guardian-columnist en milieuactivist George Monbiot. Sally Bercow, de aan publiciteit verslaafde vrouw van de parlementsvoorzitter, heeft eveneens bijdragen aan de jacht op de onschuldige McAlpine, die inmiddels advocaten heeft ingeschakeld om verdere laster te voorkomen. De naam van het 70-jarige Hogerhuislid viel uiteindelijk ook in de dagbladen.

Tegen die tijd bleek het te gaan om een persoonsverwisseling. Het spoor leidt nu naar een andere McAlpine, een man die een villa in de buurt van het opvanghuis woonde en een indrukwekkende verzameling dure auto's bezat.

Jimmy Savile

Haast onvermijdelijk is ook de naam van Jimmy Savile gevallen als een van de bezoekers die jongens uit het tehuis meenam om zijn seksuele lusten te bevredigen.

Premier Cameron heeft de burgers opgeroepen het hoofd koel te houden en te vertrouwen op een 'superonderzoek' naar de jongste onthullingen.

De premier kreeg zelf tijdens een interview bij ITV's Morning Show een lijst onder zijn neus geduwd met namen van bekende Britten die volgens bloggers betrokken zijn geweest bij het schandaal in Wales. Twee van die namen waren zichtbaar voor televisiekijkers. Cameron weigerde de lijst te bekijken en was na afloop ziedend over deze stunt.

De advocaat van Alistair McAlpine heeft gisteren gezegd dat zijn cliënt 'geen andere keus' heeft dan zaken aan te spannen wegens smaad, al zal het moeilijk de berichten van internet te krijgen.