Direct naar artikelinhoud

Experts kritisch over frisdranktaks

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) denkt na over een frisdranktaks. Experts zijn kritisch en wijzen op het belang van een actieve gezondheidspromotie. 'Het is het laatste redmiddel als alle positieve acties niet hebben gewerkt.'

In opdracht van minister Onkelinx onderzoekt de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid sinds een half jaar de invoering van de frisdranktaks in het buitenland. Afhankelijk van de resultaten moet blijken of zo'n taks ook interessant kan zijn voor België. Experts waarschuwen dat een prijsheffing niet voldoende is om iets wezenlijks aan onze gezondheid te veranderen.

"Willen we een economisch effect of een gezondheidseffect?", vraagt Ignaas Devisch, medisch filosoof, zich af. Hij vindt dat de frisdranktaks geen maatregel op zich mag zijn en pleit in de eerste plaats voor een actieve gezondheidspromotie. "Waarom maken we gezonde voeding niet goedkoper in plaats van een taks te heffen op ongezonde voeding?"

Die mening wordt ook gedeeld door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). "Wij willen de gezondheid bevorderen vanuit een positieve boodschap, niet met het afstraffen van slechte gewoonten. In de frisdrankautomaat moet een gezonder aanbod beschikbaar zijn dat ook betaalbaar is", aldus An Lebacq van het VIGeZ.

Lieven Annemans, professor in gezondheidseconomie aan de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel, zegt dat de frisdranktaks het best kan werken als de opbrengst van het geld gebruikt wordt voor informatiecampagnes en subsidies voor groenten en fruit. Enkel een gecombineerd systeem kan bijdragen aan een betere gezondheid. "Je kunt goedkope gezonde voeding alleen financieren als je een belangrijke taks voor ongezonde voeding tegenover zet. Zo'n gecombineerd systeem vraagt wel afstemming met het Vlaamse niveau, want daar is men bevoegd voor preventie."