Direct naar artikelinhoud

Noël Vaessen lanceert nieuwe roddelcampagne over het hof

Tweede boek van ex-raadgever van prins Laurent bevat geen onthullingen, wel vermakelijke anekdotes

Brussel l Liefhebbers van fijne roddels over de koninklijke familie kunnen hun hart ophalen met De kroon ontbloot. Een koninklijke les over de Van België's, het nieuwe boek van kolonel Noël Vaessen, de voormalige persoonlijke raadgever van prins Laurent.

Gepensioneerd officier Vaessen was de spil van het marinefraudeproces, dat vorig jaar onder grote mediabelangstelling zijn beslag kreeg in Has- selt. Het proces toonde aan dat prins Laurent, die ook moest opdraven als getuige, geprofiteerd had van de fraude, omdat zijn Villa Clémentine werd ingericht met geld van de marine. Koning Albert besloot achteraf dat het geld moest worden terugbetaald. Vaessen werd veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk, en een fikse boete.

Na het succes van zijn eerste boek, Een prinselijk proces, waarvan 60.000 exemplaren over de toonbank gingen, tapt Vaessen in zijn nieuwste uit hetzelfde vaatje. Er staan geen grote onthullingen in, wel veel soms vermakelijke verhalen over het dagelijks leven van onze royals. "Het is niet de bedoeling om revanche te nemen op het hof", zegt Vaessen. "Het boek is allereerst een antwoord op de vragen die mijn vorige boek opriep."

Vaessen brengt onder meer details over een verkeersongeluk in Stavelot in 1972, een frontale botsing waarbij twee Duitsers verongelukten. Toenmalig prins Albert zou aan het stuur hebben gezeten. Ook gaat het over de geruchten hoe het zwarte geld van de koninklijke familie in Liechtenstein zou zijn ondergebracht, of de perfide rol van Jacques van Ypersele de Strihou. De kabinetschef van de koning wordt beschreven als "de echte vicekoning, met nauwe banden met extreemrechts").

De fratsen van prins Laurent krijgen ruime aandacht: hoe hij pompbediende speelt op het paleis van Laken en gratis benzine uitdeelt aan zijn vrienden, en dat hij verzot is op spaghetti met ketchup.

Bang voor processen wegens laster is Vaessen niet. "Het vorige boek zwegen ze dood", stelt hij, hoewel het paleis destijds reageerde met de mededeling dat zijn boek "van het eerste tot het laatste woord was verzonnnen". (GT)

De kroon ontbloot. Een koninklijke les over de Van België's,

Sea-n Publishing, 269 blz.