Direct naar artikelinhoud

Gent lanceert nieuw muziekfestival voor internationaal talent

Op 10 locaties in Gent gaat op 16 en 17 december voor het eerst Glimps door, een internationaal showcasefestival dat focust op pop- en rockgroepen uit continentaal en nieuw Europa. Het festival wil de aandacht vestigen op talent uit regio's waarvoor in de reguliere media of programmatie nauwelijks of geen aandacht is.

Op het publieksfestival worden 60 groepen uitgenodigd: 10 Belgische en 50 uit de rest van Europa. Daarnaast worden ook professionelen uit de Vlaamse en Europese muzieksector samengebracht. Bands kunnen enkel deelnemen als ze geselecteerd zijn. "In 20 Europese landen zijn journalisten of festival- en concertprogrammatoren aan het werk om een lijst te maken van de 10 meest beloftevolle bands", zegt Maarten Quaghebeur (Rockoco). "Als basiscriterium geldt dat de bands een stevige internationale ambitie moeten hebben of internationaal potentieel bezitten."

Het festival gaat door in 10 indoorlocaties, waaronder het Conservatorium, Charlatan, Trefpunt, Café Video, de Centrale en NTGent. Glimps vzw, opgericht door muziekclub Democrazy en de muziekmanagementkantoren Keremos en Rockoco, organiseert het festival.

Glimps wordt ondersteund door Muziekcentrum Vlaanderen en zijn Franstalige evenknie Wallonie-Bruxelles Musique, Kunstencentrum Vooruit, Handelsbeurs en Toursupport. "De Unesco-titel 'Ghent Creative City' is geen eretitel maar een opdracht", motiveert schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (Pro Gent) de steun van het stadsbestuur aan het festival, dat ook gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Gemeenschap.