Direct naar artikelinhoud

Rapper stoot homo's tegen de borst

'Het is niet mijn bedoeling om homo's te kwetsen', zegt Prinzo. Met zijn conservatieve lyrics in het liedje Tegenwoordig ontketende de jonge Antwerpse rapper, gelanceerd door Studio Brussel, een vreemd debat over vrije meningsuiting.

Hij wil graag de Prince van de hiphop worden, vandaar de artiestennaam, probeert zoveel mogelijk 'real' te blijven en wil vooral niet rappen over auto's en geld "want dat zijn dingen die me zelf niet bezighouden."

Waarover Prinzo dan wel rapt, bleek in de studio van Studio Brussel. De achttienjarige Antwerpenaar, student Marketing en naar eigen zeggen 'een overtuigd protestants christen', kwam als weekwinnaar uit De Nieuwe Lichting 2013, het concours waarbij de radiozender samen met het Canvasprogramma Magazinski twintig weken lang op zoek gaat naar jong talent van eigen bodem. Woensdagavond mocht hij zijn song Tegenwoordig in de ether jagen. Live, en onversneden.

Klonk het in Tegenwoordig: "Tegenwoordig lopen meisjes rond, half gekleed. En homo zijn, is een recht, wordt geaccepteerd. Maar we vergeten wat God ons heeft geleerd, want een kind maak je niet zelf, dat maak je met twee."

Scherpe reacties

En plots was Prinzo landelijk nieuws. 'Studio Brussel promoot homofobe rapper', kopten De Standaard en Het Nieuwsblad. "Prinzo heeft net als iedereen recht op vrije meningsuiting", haastte Studio Brussel zich, "zolang hij niet oproept tot haat of racisme. Dat zou onaanvaardbaar zijn. Prinzo schrijft inderdaad nummers met duidelijke boodschappen. Maar het gaat altijd om zijn eigen, hoogstpersoonlijke mening, die hij wil vertalen in zijn muziek."

Waarop Cavaria, de koepel van de Vlaamse en Brusselse homo-lesbische groepen, scherp reageerde: "StuBru: bekijk ons charter in verband met homofobe reggae-artiesten eens. Ga het gesprek aan met die Prinzo. Toon je kritisch."

Overdreven

Gistermiddag, tussen vier en half vijf, volgde in Zet 'm op Sam een debat over nummers met expliciete teksten. "Het is allemaal een beetje overdreven", zei Olivier Tshinkobo, want zo heet Prinzo in het dagelijkse leven, tegen presentator Sam De Bruyn. "Ik wil gewoon mijn mening geven, want daar draait hiphop volgens mij om: vertellen wat ik in mijn biografie heb ondervonden. Het was nooit mijn bedoeling om homo's te kwetsen, ik roep toch niet op tot haat en ik ga ook zelf geen geweld gebruiken?"

Tegenover deze krant wou Tshinkobo gisteren niet meer reageren - "ik wil daar niet te veel meer op ingaan, ik word negatief in beeld gebracht" - maar echt overtuigen deed zijn verweer dus niet, zacht uitgedrukt. Warrig en onzeker, zoals jongens van achttien wel meer zijn. Een rapper rapt, dat idee.