Direct naar artikelinhoud

Olympisch kampioen Mo Farah: 'Ik ben een cleane atleet'

De Britse atleet Mo Farah heeft zondag verklaard dat hij een 'cleane atleet' is. Dat deed hij nadat een uitgelekt rapport suggereerde dat zijn Amerikaanse coach het antidopingreglement zou overtreden hebben om de prestaties van enkele van zijn atleten te verbeteren.

The Times kon een rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) inkijken. In het rapport, dat dateert van maart 2016, staat volgens de Britse krant dat coach Alberto Salazar 'bijna zeker' de antidopingregels heeft gebroken door zijn atleten een niet verboden aminozuur via een infuus toe te dienen.

De manier van toedienen is een probleem omdat een infuus waarbij meer dan 50 milliliter binnen zes uur wordt toegediend, sowieso verboden is. Het USADA bevestigde zondag dat er een onderzoek gaande is naar Salazar. Middenafstandsloper Farah vindt het 'zeer frustrerend' dat hij met een mededeling voor de dag moet komen over dit onderwerp.

"Ik ben een cleane atleet die nooit de regels heeft overtreden en het is heel onplezierig dat bepaalde media, ondanks de duidelijke feiten, blijven proberen om me in verband te brengen met dopingbeschuldigingen", aldus de viervoudige olympische kampioen. "Zoals ik eerder al vaak heb gezegd, moeten we er alles aan doen om een cleane sport te bekomen en het is volkomen terecht dat wie de regels overtreedt, bestraft wordt.

"Maar dit moet gedaan worden op een correcte manier en als USADA of een ander antidopingagentschap een bewijs van een overtreding heeft, dan moeten ze dat bekendmaken en actie ondernemen in plaats van de media toe te laten om rechter en jury te zijn."