Direct naar artikelinhoud

Boonen wil laatste hiaat in palmares opvullen

Een nieuwe, witte fiets. Mét schijfremmen. Zo begint Tom Boonen (36) aan zijn laatste Omloop. En zo wil hij er vandaag zijn eerste overwinning ooit behalen.

Boonen heeft gisteren de laatste 55 kilometer van het parcours verkend. "Het is beter om toch een keer op de kasseien te hebben gereden dan helemaal niet", zegt hij. "De Eikenberg hebben we gedaan, de Molenberg, de Paddestraat. Het kasseigevoel aanscherpen, zoals dat heet. Belangrijk is het ook om de specifieke bandendruk weer vers in het geheugen te krijgen."

De vraag is natuurlijk: hoe goed is hij voor de Omloop en Kuurne? "De voorbije weken heb ik goede wedstrijden gereden. Veel vragen over mijn vormpeil stel ik mij niet", beweert Boonen. "Het is leuk als je kunt meestrijden voor de overwinning. Veel kansen in het voorjaar zijn er niet. Het zou gek zijn om deze te laten schieten."

Hij start met een nieuwe fiets, uitgerust met schijfremmen. "Blijkbaar is er maar één probleem meer in de wereld: die remschijven", reageert Boonen op de heisa in Abu Dhabi. De schoen van Sky-renner Doull zou daar doormidden zijn gesneden na contact met de schijfrem op de fiets van Kittel. "Schijfremmen zijn niet gevaarlijk. Ik durf dat wiel met 60 kilometer per uur te laten rijden en dan met mijn hand te stoppen."

Vier kopmannen

De ploeg is vintage QuickStep, met vier en een halve kopman (Boonen, Gilbert, Terpstra, Stybar en Trentin). "Je kunt nooit te veel kopmannen hebben", stelt Boonen. "Het komt erop aan goede afspraken te maken. Als iemand van ons vooroprijdt van wie we niet zeker zijn dat hij kan winnen, terwijl ik erachter zit en me goed voel, dan rijden we het gat dicht."