Direct naar artikelinhoud

Al 'La La Land' wat de klok slalalaat

Tien voor La La Land, twee voor Moonlight en nog wat kruimels voor de rest. De Morgen lijst voor u de belangrijkste Oscar-winnaars op, zodat u er zondagnacht niet voor moet opblijven.

Beste film

Moet winnen:La La Land. Omdat geen enkele andere film zo'n uniek en ongegeneerd vrolijk universum creëerde, omdat het een hartverwarmende hommage is aan Los Angeles, jazz en de liefde, en op aanraden van Stany Crets.

Zal winnen: La La Land. Omdat hij intussen alles heeft gewonnen wat er te winnen valt en omdat hij zowel de gedoodverfde favoriet als de grootste gemene deler is. Vorig jaar was het cinematografische kleinood The Revenant enkel het eerste, met als gevolg dat hij uiteindelijk tegen de verwachtingen in werd gevloerd door het vrij doorsnee Spotlight.

Kans dat we ernaast zitten: 0,01 procent.

Beste regisseur

Moet winnen: Damien Chazelle (La La Land). Omdat deze film volstrekt uniek is.

Zal winnen: Los van het feit dat Chazelle inmiddels de Directors Guild Award heeft gewonnen - veruit de beste indicator in deze categorie - legde geen enkele andere genomineerde dit jaar meer lef en visie aan de dag.

Kans dat we ernaast zitten: 2,11 procent.

Beste actrice

Moet winnen: Natalie Portmans vertolking in Jackie is even intens als de mise-en-scène van Pablo Larraín, en dat wil wat zeggen.

Zal winnen: Portman leek even in poleposition te liggen, tot Emma Stone zowel de Screen Actors Guild Award als de BAFTA (Britse Oscar) kreeg voor haar rol in La La Land. Plus: iedereen is erop verliefd. Het wordt dus Stone.

Kans dat we ernaast zitten: 37,52 procent. Portman volledig uitsluiten zou dom zijn: het blijft een klassieke Oscar-rol. En hoe klein ze ook is, de kans bestaat dat Isabelle Huppert de derde - even punten scoren bij feministen - teef is. Al is dat laatste meteen ook de reden waarom ze het, in tegenstelling tot Marion Cotillard in 2008, allicht niet haalt: Cotillard won voor haar vertolking van Édith Piaf in La vie en rose, Huppert speelt in Paul Verhoevens uitstekende Elle een verschrikkelijk ambigu slachtoffer van verkrachting. Ja, er zullen vast en zeker Oscar-leden zijn die op haar stemmen omdat Elle niet werd genomineerd voor niet-Engelstalige film, maar of dat nu van haar een kanshebber maakt?

Beste acteur

Moet winnen: Als we écht moeten kiezen: Viggo Mortensen (Captain Fantastic). Maar de spoeling is dit jaar precies nogal dun.

Zal winnen: Veruit de moeilijkste categorie om te voorspellen. Denzel Washington (Fences) heeft de Screen Actors Guild Award gewonnen - de voorbije twaalf (!) jaar kreeg de winnaar nadien ook de Oscar - maar verder niets. In tegenstelling tot zijn voornaamste concurrent Casey Affleck (Manchester by the Sea), heeft Washington bovendien al twee Oscars op zijn schouw staan. Maar over Affleck werden de afgelopen maanden - niet toevallig; de Oscars zijn een dirty business- verhalen gelekt over seksuele intimidatie, terwijl Denzel Washington nog nooit een papiertje op de grond heeft gesmeten. Toch gokken we op Affleck, want het is niet alsof hij het niet keihard verdient (en de Screen Actors Guild zat er dertien jaar geleden ook naast).

Kans dat we ernaast zitten: 79,39 procent. Er bestaat in feite geen betere indicator dan die Screen Actors Guild Award, en we zullen ook niet ontkennen dat we ons laten leiden door het feit dat we Fences een onmetelijk saaie en overroepen toneelverfilming vinden. Voor een Oscar-pronostiek moet je van je cinefiele hart in principe een steen maken.

Beste bijrol (vrouw)

Moet winnen: Michelle Williams zou na vier nominaties weleens een Oscar mogen krijgen, maar haar rol in Manchester by the Sea is bijzonder klein, en ze is bovendien niet half zo memorabel als Naomie Harris in Moonlight.

Zal winnen: Als je dan toch belachelijk moet staan overacteren, dan doe je dat beter à la Viola Davis in Fences - wetende dat Oscar-leden daar een zwak voor hebben. Bijkomend voordeel: met Davis worden de Oscars meteen weer #ABitBlack. Davis, dus.

Kans dat we ernaast zitten: 3,79 procent.

Zelf de Oscars voorspellen? Op goldderby.com blazen de grootste Oscar-nerds verzamelen. Wij eindigden vorig jaar 117de van de 4.611 deelnemers.

Beste bijrol (man)

Moet winnen: Michael Shannon (Nocturnal Animals). Omdat in een perfecte wereld alleen Daniel Day-Lewis of Jack Nicholson van Michael Shannon kan winnen, en omdat Nocturnal Animals in Hollywood blijkbaar gruwelijk wordt onderschat. Het suspensvolle relatiedrama van Tom Ford kreeg welgeteld één nominatie.

Zal winnen: We vinden Moonlight een ongelooflijk straffe film en Mahershala Ali een ongelooflijk straffe acteur, maar laten we eerlijk zijn: Ali wint om honderd-en-één andere redenen dan zijn erg kleine en nu ook weer niet zo buitengewone rol in Moonlight. Kort samengevat: #ABitBlack.

Kans dat we ernaast zitten: 6,71 procent. Ja, Dev Patel (Lion) won de BAFTA, maar louter omdat hij Brits is. En Jeff Bridges (Hell or High Water) heeft al een Oscar.

Beste film (niet-Engelstalig)

Moet winnen: Toni Erdmann van de Duitse Maren Ade zou leuk zijn, maar The Salesman van de Iraniër Asghar Farhadi verdient het evenzeer.

Zal winnen: De eerste lag lange tijd tijd aan kop, maar Trumps inreisverbod en het verzet daartegen van de Iraniër, hebben van Farhadi een martelaar gemaakt. Het wordt dus The Salesman.

Kans dat we ernaast zitten: 31,76 procent.