Direct naar artikelinhoud

Publifin-commissie: André Gilles meldt zich ziek

De MR heeft gisteren het ontslag geëist van voorzitter van Publifin-filiaal Nethys André Gilles (PS) als voorzitter van de Luikse provincieraad. Gilles moest voor de Waalse onderzoekscommissie-Publifin verschijnen, maar meldde zich ziek.

Gilles had de onderzoekscommissie enkele minuten voor de start van de zitting een ziektebriefje voor twee weken bezorgd. Een controlearts die door de commissie opgeroepen werd, bevestigde dat André Gilles gedurende twee weken niet voor de commissie kon verschijnen. Nochtans schreef Sudpresse dat Gilles maandagavond aanwezig was bij Nethys, terwijl Waals Parlementslid Dimitri Fourny (cdH) een afbeelding had van een glimlachende Gilles, eveneens maandag, op een evenement van aspirant-politiemensen.

In de onderzoekscommissie bevestigde Nethys-ondervoorzitter Georges Pire (MR) dat hij André Gilles maandagavond gezien had, maar dat deze al enkele dagen niet in goede gezondheid was. Dinsdagmorgen had hij een telefoontje gekregen van Gilles, die hem meedeelde dat hij rond middernacht de dokter had moeten bellen wegens bloeddrukproblemen en dat hij later op de dag niet voor de commissie zou kunnen verschijnen.

Onder die omstandigheden vond de MR dat André Gilles zijn verantwoordelijkheden in de provincie niet kon vervullen en ontslag moest nemen. Waals Parlementslid Jean-Luc Crucke werd voor zijn eis gedekt door zijn partijvoorzitter Olivier Chastel. De MR zit in een coalitie met de PS in de provincie Luik.

Maar voor de PS antwoordde Patrick Prévot dat dat iets was waarover de betrokkene zelf moet beslissen. Het doktersattest zal in zijn dossier van de deontologische commissie van de PS gevoegd worden. Uiteindelijk trokken de liberalen hun eis tot ontslag in na het advies van de controlearts.

Parlementslid Jean-Luc Crucke (MR) merkte wel nog op dat de hele zaak "op een ziekenhuis" begint te lijken. Stéphane Moreau, de CEO van Publifin-filiaal Nethys en spilfiguur in de zaak, heeft ook gezondheidsproblemen. De commissie zal Gilles opnieuw uitnodigen nadat zijn medisch attest verstreken is, op 9 maart. Ook Stéphane Moreau liet vandaag weten dat hij begin maart voor de commissie zal kunnen verschijnen. Dat gebeurt op 10 maart.

Niet op de hoogte

Tijdens zijn hoorzitting verklaarde Georges Pire dat de raad van bestuur van Publifin, waarvan Nethys de operationele poot is, zich niet te moeien had met de sectorcomités omdat daar vertegenwoordigers van de gemeenten in zaten. De verantwoordelijkheid over het functioneren van de comités kwam toe aan henzelf en het management.

"Als een bestuurder kwam informeren naar de werking van een comité, kreeg hij te horen dat hij er niets mee te maken had", aldus Pire. "Ze deden hun werk niet en zodra we dat wisten in december 2016, hebben we ze ontbonden", verklaarde hij nog. Pire kreeg echter heel wat vragen over zijn verklaringen. In de sectorcomités zaten ook bestuurders, dus hoe kon de raad van bestuur dan niet op de hoogte zijn van wat er in de comités gebeurde?

Maar Pire bleef erbij dat het management van de groep niet op de hoogte was.