© Photo News

Tiesj Benoot breekt sleutelbeen na botsing met auto tijdens Parijs-Roubaix: “Voor hetzelfde geld breek ik mijn nek”

Tiesj Benoot beleefde een horroreditie van Parijs-Roubaix. Na eerst al een kapot achterwiel en een valpartij verdween de renner van Lotto-Soudal uit koers na een zware botsing met de wagen van Jumbo-Visma. “Zoiets wil ik nooit meer meemaken. Ik brak mijn sleutelbeen en ik heb misschien een spierscheur in mijn bovenbeen. Jammer genoeg zit mijn voorjaar erop.”

Gretel Coorevits

LEES OOK.Iljo Keisse crasht tegen verkeersbord, Tiesj Benoot naar ziekenhuis na aanrijding met auto van Jumbo-Visma

Het was een chaotische koers voor Benoot en Lotto-Soudal. “Na het bos van Wallers had ik de pech dat mijn achterwiel kapot was. Tijdens de achtervolging val ik dan ook nog eens omdat de auto van Katusha de binnenbocht pakte en ik door dat manoeuvre tegen de grond ga.” Tot frustratie van Lotto-Soudal. Ploegmanager Marc Sergeant: “Net nadat we hem hadden afgeduwd na de fietswissel was er meteen weer een opstopping. Het zal niet waar zijn dat Tiesj erbij ligt, schoot het door mijn hoofd. Van Aert schoof driehonderd meter verder ook onderuit en dus zouden ze samen kunnen terugkeren.”

Benoot: “De samenwerking met Wout zat goed. Op een gegeven moment zat de auto van Jumbo-Visma voor mij en plots gooit hij alles dicht. Ik kon niet meer reageren en ben vol tegen die koffer gevlogen. De achteruit verbrijzelde volledig. Een motorrijder achter mij kwam ook nog ten val omdat hij voor mij probeerde uit te wijken en viel vervolgens tegen mij. Toen ik op de grond lag, had ik meteen overal enorm veel pijn.”

Stukje afgebroken

De schade was groot. “Ik kon amper stappen. Mijn schouder deed echt pijn. Ik ben dan met de ziekenwagen afgevoerd naar het ziekenhuis van Valenciennes. In dat halfuur na mijn val dacht ik dat het niet serieus zou zijn. Maar toen ik van de brancard stapte, was mijn schouder se­rieus gezwollen. In eerste instantie dacht ik aan een luxatie, zoals ik al eens had gehad. Maar foto's wezen uit dat mijn sleutelbeen gebroken is. Een avulsiefractuur, waarbij er een stukje is afgebroken. De dokters vrezen ook voor een spierscheurtje rond het bekken of in het bovenbeen. Dat moet verder onderzoek maandag uitwijzen.”

Bij Jumbo-Visma beseften ze meteen dat het ernstig was. Ploegleider Herman Frison: “Nico Verhoeven is meteen gestopt om zich te verontschuldigen en te vragen hoe het was met Tiesj. We nemen hem niks kwalijk. Zoiets doe je niet expres en wens je je ergste vijand niet toe. Het is een spijtig ongeval. In Parijs-Roubaix is het zo hectisch, je moet constant links en rechts kijken, want er zijn zoveel motoren met fotografen en UCI-commissarissen en de renners passeren langs alle kanten. Nico kon geen kant op met zijn wagen en in een fractie van een seconde remde hij.”

Voorjaar voorbij

Met als slachtoffer dus Tiesj Benoot. “Mijn conditie was goed, dus ben ik ontgoocheld. Maar ik besef ook dat ik aan veel erger ben ontsnapt. Voor hetzelfde geld breek ik mijn nek. Ik neem niemand iets kwalijk. Die ploegleider doet dat niet expres. Het is de stress van Roubaix. Mijn voorjaar zit er helaas op. Na Amstel ging ik sowieso rusten, maar nu weet ik niet hoe lang ik out zal zijn.”Bij Lotto-Soudal drong het nieuws gisterenavond binnen. Naast zijn sleutelbeenblessure en de potentiële spierscheur heeft Benoot verschillende snijwonden en een zware kneuzing aan de schouder en de heup. “Aan vijftig kilometer per uur is die impact enorm. Zeker als je weet dat die auto van Jumbo abrupt tot stilstand kwam door een versmalling aan een brug”, aldus Marc Sergeant. “Tiesj is daar vol op gereden. Het is jammer dat we door zo’n spijtig accident onze kopman verliezen, maar het had veel erger kunnen zijn.”

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer