Direct naar artikelinhoud
Assange opgepakt

President Ecuador: ‘Assange probeerde vanuit ambassade te spioneren’

Julian Assange wordt gefotografeerd vanuit een politiewagen bij aankomst bij de rechtbank in Londen.Beeld getty

Julian Assange probeerde vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen andere landen te bespioneren. Dat zegt de president van Ecuador Lenín Moreno in gesprek met de Britse krant The Guardian. Assange zat zeven jaar in de ambassade voordat hij afgelopen week werd uitgezet.

“Alle pogingen om landen te destabiliseren is verwerpelijk voor Ecuador, want wij respecteren andere landen”, stelt Moreno in de krant. “Daarom is het jammer dat op ons grondgebied met toestemming van onze autoriteiten faciliteiten zijn gebruikt om andere landen te bespioneren."

“We kunnen het niet toestaan dat ons huis, dat we hebben opengesteld, wordt gebruikt voor spionage. Daarmee schendt hij de asielvoorwaarden”, zei Moreno over Assange. De president beweerde ook dat de beslissing om het asiel in te trekken “niet arbitrair” gebeurde, maar op “internationaal recht” steunt.

Moreno zegt wel vóór de uitzetting schriftelijke garanties te hebben gekregen van de Britse autoriteiten dat Assange na een rechtszaak niet kan worden uitgezet naar landen waar hij gemarteld kan worden of de doodstraf zou kunnen krijgen.

“Uitlevering vermijden”

De advocate van Assange, Jennifer Robinson, ontkende zondagvoormiddag aan Sky News de beschuldigingen aan Assanges adres. Ze noemde die “schandalig”. De advocate zei dat Assange bereid was om mee te werken met de Zweedse autoriteiten als die zijn uitlevering vragen, maar dat de prioriteit blijft om uitlevering aan de VS te vermijden.

De stichter van Wikileaks werd donderdag gearresteerd in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij verschuilde zich er al zeven jaar om te ontsnappen aan een Britse aanhoudingsbevel. Assange wordt beschuldigd van verkrachting en aanranding in Zweden, feiten die hij altijd heeft ontkend.

Ook loopt er een uitleveringsverzoek uit de VS, die hem ervan beschuldigen om de gewezen inlichtingenofficier Chelsea Manning geholpen te hebben. Dankzij Manning werd onder meer geopenbaard hoe Amerikaanse soldaten vanuit een helikopter Iraakse burgers onder vuur namen.

Lekken

WikiLeaks publiceerde onlangs foto's van Moreno en zijn familie. Ook werd gelinkt naar een website die claimt dat de broer van Moreno stelselmatig geld wegsluist naar een buitenlandse rekening. De president ontkent dat de lekken van invloed zijn geweest op zijn beslissing Assanges asiel in te trekken.

De vorige Ecuadoraanse president, Rafel Correa, beschuldigt Moreno, ooit zijn bondgenoot, ervan een “misdaad gepleegd te hebben die de mensheid nooit zal vergeten” en heeft hem omschreven als "de grootste verrader van de Ecuadoraanse en Latijns-Amerikaanse geschiedenis.”