Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

N-VA wil enkel in regering met Jambon als premier

Kandidaat-premier voor N-VA Jan Jambon.Beeld Eric de Mildt

De N-VA wil enkel in een federale regering stappen met de eigen kopman Jan Jambon als premier. Dat zegt Jambon zelf in een interview met Het Nieuwsblad. Hij heeft het over een “constructiefout” wanneer de grootste partij de premier niet levert.

Het plan-Jambon is duidelijk: zo snel mogelijk een centrumrechtse regering vormen met hem aan het roer. Als dat niet lukt, wil hij de deelstaten samenzetten om te onderhandelen over confederalisme.

Omdat de N-VA als grootste partij bij de vorige regering-Michel I de premier niet leverde, was er volgens Jambon sprake van een constructiefout. “Omdat de leiding bij een kleine formatie lag, kon de premier niet genoeg power op tafel leggen om dat te keren. Als op dat ­moment de grootste politieke formatie (de N-VA,red.) de leiding had ­gehad, dan hadden we dat tot het ­einde kunnen doortrekken. De ­volgende regering moet dat vermijden.” 

Over onderhandelingen over confederalisme is Jambon optimistisch. “Het zou sneller kunnen gaan als ­bijvoorbeeld de nieuwe deelstaatregeringen elk aangeven op welke domeinen ze zelf ­bevoegd willen zijn, en wat ze daarnaast nog gezamenlijk willen doen. Dat kan misschien sneller gaan dan maandenlang met de partijen in een kasteel zitten zoeken naar akkoorden.”

Calvo: “Verkiezingen gaan niet over één man”

“De verkiezingen gaan voor ons niet over de carrière van 1 man, maar over de toekomst van alle Belgen”, tweet Groen-kopstuk Kristof Calvo. “Iemand die de facto het land wil splitsen, is ook wel vreemd als kandidaat-premier.” 

Ook bij CD&V klinkt er scepsis. “Recent noemde hij (Jambon, red.) onbestuurbaarheid België ‘een goede zaak’. Nu staat hij te trappelen om als premier Belgische compromissen te smeden...”, tweet Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy. “Wie kan haarspeldbochten NVA nog volgen?”

Jan Jambon.Beeld Eric de Mildt