Direct naar artikelinhoud
Trump president VS

Amerikaanse bedrijven uiten kritiek op Donald Trump

Donald Trump houdt zich momenteel bezig met het samenstellen van zijn kabinet.

Multinationals als Nike, Starbucks en L'Oréal proberen Trump voorzichtig en diplomatisch tot goed beleid te bewegen, onder andere met een open brief waarin ze het belang van een goed klimaatbeleid benadrukken. Autobouwer Ford refereert dan weer aan het belang van goede handelsovereenkomsten. Trump stak op Twitter ondertussen vooral een pluim op zijn eigen hoed.

Donald Trump klopte zich gisteren op Twitter op de borst: hij had ervoor gezorgd dat autobouwer Ford niet zou verkassen van Kentucky naar Mexico. "Mijn vriend Bill Ford, voorzitter van Ford heeft me net gebeld", tweette hij. "Hij gaat de fabriek die de Lincoln bouwt in Kentucky houden - no Mexico."

Alleen, Ford was nooit van plan om te vertrekken. Vorig jaar al had het bedrijf in een contract met de Amerikaanse vakbond United Auto Workers afgesproken om 659 miljoen euro in de fabriek in Kentucky te investeren om er de Ford Escape te bouwen. Gisteren maakte het bekend dat het ook de productie van de Lincoln MKC in Kentucky wil houden. Maar zelfs als het bedrijf met die wagen naar Mexico was getrokken, had het nog geen effect gehad op het aantal werknemers. Voor Donald Trump was dit alvast genoeg voor twee jubelende tweets.  "Ik heb samen met Bill Ford hard gewerkt om de fabriek van de Lincoln in Kentucky te houden", schreef hij. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Ford liet gisteren in een persbericht weten dat het samen met de pas verkozen president "bevestigt" dat de Lincoln in Kentucky blijft. Tegelijk voegde het bedrijf er fijn aan toe: "We hopen dat president Trump en het Congres de Amerikaanse competitiviteit versterken en het mogelijk maken om de productie van deze wagens in de VS te houden."

'We hopen dat president-elect Trump en het Congres de Amerikaanse competiviteit versterken en het mogelijk maken om de productie van deze wagens in de VS te houden'
FORD

Wat daar mee bedoeld wordt kwam Mark Fields gisteren op CNN uitleggen. Hij nam daarbij twee verkiezingsbeloftes van Trump op de korrel: het importtarief en het opzeggen van het handelsakkoord NAFTA. "Een importtarief van 35 procent zou een serieuze impact hebben op de auto-industrie en op de volledige Amerikaanse economie", zei Fields. 

En over NAFTA verklaarde hij: "De productie van onze wagens gebeurt in de drie landen van het akkoord (Canada, de VS en Mexico). Veranderingen aan het akkoord zullen dus ook gevolgen hebben voor Amerikaanse arbeiders." 

Klimaat

Niet enkel Ford had kritiek op de beloftes van Trump. Starbucks, Nike en L'Oréal en 300 andere Amerikaanse bedrijven publiceerden gisteren een open brief aan de nieuwe president waarin ze hem aanmanen om de VS niet uit het klimaatakkoord van Parijs te laten stappen. 

"Wij willen dat de Amerikaanse economie efficiënt omspringt met energie", schrijven ze. "Als we er niet in slagen om de koolstofuitstoot te verlagen, brengt dat de Amerikaanse welvaart in gevaar." 

Vandaag is de laatste dag van de VN-top in Marrakech, waar de landen die vorig jaar het klimaatakkoord van Parijs ondertekend hebben, onderhandelen over de concrete uitvoering ervan.