© Familie

‘Familie’-acteur Bas Van Weert (17) mag na maanden van stilte vrijuit spreken

Speciale dag voor de 17-jarige Bas Van Weert, die Cédric speelt in ‘Familie’: vanaf vandaag gaat hij door het leven als de man die in de reeks June Van Damme heeft vermoord. Meer dan vier maanden lang piekerden de fans zich suf over de identiteit van de dader.

Tom DE LEUR

Elf verdachten en zelfs één valse bekentenis: de speurders uit de Amerikaanse ‘CSI’-reeksen hadden hun tanden zelfs stukgebeten op de moord van June Van Damme, een misdrijf dat de fans van ‘Familie’ al sinds eind juni bezighoudt. June Van Damme (Katrien De Becker) was het tijdelijk aangestelde opperhoofd van VDB Fashion dat in haar korte regeerperiode meer vijanden dan vrienden maakte. Toen June in haar kantoor op VDB Fashion werd neergeschoten, waren er liefst elf verdachten. Commissaris Mortier (Rudy Morren) en inspecteur Delaet (Amara Reta) kregen er een punthoofd van, zeker toen Véronique Van den Bossche (Sandrine André) de moord op June bekende.

© Familie

Maar zoals vaker in soaps kwam er nog een stevige aap uit de mouw. Niet Véronique maar haar zoon Cédric schoot June dood om de verkrachting van zijn moeder te wreken. De stoppen sloegen door toen June toegaf dat ze de verkrachter op pad had gestuurd. Gisteravond biechtte Cédric de moord op, met bibberende beentjes. Dat betekent dat acteur Bas Van Weert (17), die Cédric sinds 2013 vertolkt, nu officieel door het leven gaat als “de moordenaar van June in ‘Familie’”. Dat wordt sowieso een prettige vrijdag, op school. Bas, die in het zesde middelbaar moderne talen-wetenschappen zit, denkt dat het nogal zal meevallen: “Mijn vrienden kennen me al langer dan vandaag, ik denk niet dat ze er op school zoveel spel rond zullen maken. Hoeft ook niet. Misschien zal er meer op gereageerd worden als ik gewoon op straat kom.”

De moord op June werd eind juni uitgezonden. Bas vertelde alleen zijn ouders, zijn 12-jarige broer en zijn vriendin dat hij de dader was. “Ik kon het moeilijk voor hen verzwijgen. Als je in zo’n belangrijke verhaallijn meespeelt, wil je dat wel met iemand delen. Ik beschouw het ook echt wel als een eer. Ik ben in ‘Familie’ begonnen toen ik veertien was, ik ben heel blij dat ze mij in dit verhaal betrokken hebben. Het was trouwens niet de bedoeling van Cédric om June te vermoorden. Hij wou haar gewoon opzoeken om haar te spreken en af te schrikken.”

Smachten naar informatie

Over de identiteit van de moordenaar van June is uitgebreid gespeculeerd. Ook voor Bas was dat genieten. “Ik wist niet eens dat er een speciale Wikipedia-pagina was met een lijst van verdachten en hun motieven. De makers van ‘Familie’ hebben er ook alles aan gedaan om die speculaties in de hand te werken. De kijkers waren werkelijk aan het smachten naar informatie. Ik was natuurlijk de hele tijd op de hoogte, maar ik heb me nooit in de verleiding laten brengen om iets te verklappen. Je wil tenslotte het plezier van de kijkers niet verpesten.”

Nu Bas’ personage Cédric de moord op June heeft bekend, lijkt de kans groot dat hij naar de achtergrond verdwijnt. Bas stelt de fans echter gerust: “Cédric zal niet van het scherm verdwijnen, integendeel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer