ANP
Volledig scherm
© ANP

Waarom doet het Nederlandse koningshuis zo mysterieus over hun graftombe?

RoyaltyHet is al bijna vijftien jaar geleden dat de grafkelder van de Nederlandse koninklijke familie in de Nieuwe Kerk in Delft voor het laatste geopend werd. Onder de grote grafsteen, zo’n tweeduizend kilogram, bevindt zich een trap waarlangs de familie naar beneden schrijdt om afscheid te nemen van hun geliefden. Voor de buitenwereld is die graftombe verder een groot mysterie. “Of Beatrix haar overleden man Claus wel of niet bezoekt, is een van de best bewaarde koninklijke geheimen.”

8 reacties

  • cindy rappi

    5 jaar geleden
    Ik zie niet in waarom dit openbaar moet zijn. Rouw is persoonlijk.
  • Renate eichhorn

    5 jaar geleden
    Het is algemeen bekend waarom prins Friso niet is bijgeplaatst in de graftombe. Hij heeft afstand gedaan van de troon en behoorde daardoor officieus niet meer tot de oranje Nassau familie. Hierdoor mocht hij volgens de regels niet worden bijgezet. Beatrix vond dit naar verluidt niet zo erg, ze kijkt nu vanuit haar huis uit op zijn graf.
  • Tiziana Troukens

    5 jaar geleden
    “Alleen de burgemeester van Delft mag er 1x per jaar binnen” - en het veiligheidspersoneel, en het personeel dat om de zoveel tijd die verbouwingen doet, en ... valt precies dus nog wel mee. Gewoon geen publiek gebied.
  • Janna Boonstra

    5 jaar geleden
    Tja, ik als Hollander hoorde eens een Belg praten die zei: weet je waarom er zo'n zware steen op ligt? Omdat ze bang zijn dat die gasten er weer uit kruipen.
  • David Beeris

    5 jaar geleden
    En in Diest ligt de vergeten prins filips Willem van oranje ,zoon van Willem van oranje, begraven in het koor van de Sint sulpitius kerk. Dus niet elke oranje ligt begraven in delft