Brand Notre-Dame helemaal geblust, maar resterende structuur vertoont zwaktes

De brandweer heeft zich maandagavond en afgelopen nacht gefocust op de redding van de bestaande structuur van de Notre-Dame en nog meer vernielingen te vermijden. Maar uit onderzoek is gebleken dat die structuur, en dan vooral het gewelf, grote zwaktes vertoont. Dat communiceert de Franse overheid zonet, en kan de heropbouw aanzienlijk bemoeilijken.

Rémy Heitz, de Franse procureur die met het onderzoek naar de brand in de Notre-Dame belast is, geeft de voorkeur aan de piste van een ongeval. Dat heeft hij bekendgemaakt. “Ik wil duidelijk zijn: niets wijst op dit moment in de richting van een bewuste daad, daarom denken we echt dat het om een ongeval gaat.” Alle middelen worden ingezet, zegt Heitz. “Getuigen worden verhoord. Ook de werkmannen van de vijf bedrijven die aan het werk zijn op die site zullen vanaf vandaag aan een verhoor onderworpen worden. Er zijn er al een tiental gepland.”

Rond 18.20 uur kwam de eerste melding van de brand binnen. “Maar toen werd nog geen vuur vastgesteld. Na het tweede alarm om 18.43 uur zagen we wel vlammen aan de constructie in hout.” Heitz geeft nog mee dat het een “lang en ingewikkeld onderzoek” wordt.

Helemaal geblust

De brand in de Notre-Dame is helemaal geblust. Dat meldt de woordvoerder van de Parijse brandweer dinsdag rond 10 uur. Hij heeft het over een “intense brand die zich heel snel verspreid heeft over het hele dak, zowat 1.000 vierkante meter”. Experts en architecten moeten nu nagaan of de structuur van het gebouw nog stabiel genoeg is om de kathedraal binnen te gaan. Er zijn nog meer dan honderd brandweermannen ter plaatse om in de gaten te houden of er niet opnieuw brand ontstaat.

De ochtend na de brand in de Notre-Dame in Parijs wordt meer duidelijk hoe groot de schade is aan de eeuwenoude kathedraal. Onder meer de torenspits stortte in en het grootste gedeelte van het dakgeraamte ging in vlammen op, maar de structuur van het gebouw en de belangrijkste kunstschatten bleven gevrijwaard. “De vraag is nu hoe de structuur zal weerstaan aan de gevolgen van de brand”, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

© Photo News

“Zonder brandweermannen was kathedraal ingestort”

Nu het grootste gevaar van het vuur geweken is in de Notre-Dame, is er volgens de Franse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken nog geen reden om zeker te zijn dat het ergste voorbij is. “De vraag is hoe de structuur zal weerstaan aan de gevolgen ervan”, zegt Laurent Nuñez. “Om 8 uur is er een overleg gepland met experts en architecten om te proberen bepalen of de structuur nu stabiel is en of de brandweermannen naar binnen mogen om daar hun werk verder te doen.”

Afgelopen nacht hadden de brandweermannen nog geen toestemming om de kerk te betreden, maar ze deden het toch. En maar goed ook, zegt Nuñez nog. “Als ze die daad met risico voor hun leven niet gesteld zouden hebben, zou de kathedraal zonder enige twijfel ingestort zijn. Ik wil hun moed en doorzettingsvermogen loven.”

“Geen fouten bij brandpreventie”

Bij de brandpreventie in de Parijse Notre-Damekathedraal zijn volgens Patrick Chauvet, rector-aartspriester van de kathedraal, geen fouten gemaakt. “Er zijn brandopzichters die drie keer per dag de dakconstructie onderzoeken. Ik denk niet dat men nog meer kan doen”, zei hij bij France Inter. “Het is natuurlijk zo dat er altijd dingen kunnen gebeuren die niet te voorzien waren.” Wat de brand veroorzaakt heeft, weet Chauvet nog niet. “Men moet nu onderzoeken wat er gebeurd is.”

© EPA-EFE

Architect: “Dit is een catastrofe”

De architect die de renovatie van de Notre-Dame in goede banen moet leiden, reageert geschokt op de brand in de kathedraal. “Dit is een catastrofe”, zegt hij in Le Parisien. “Ik moet ervan huilen. Ik heb een heel hechte band met de Notre-Dame, ik kan me niet voorstellen hoe dit is kunnen gebeuren. Wat ik kan zeggen, is dat er op het moment van de brand geen werkmannen aanwezig waren.”

De kathedraal heropbouwen noemt hij geen enkel probleem. “Je mag de Notre-Dame niet in deze staat laten. De vernielde delen moeten heropgebouwd worden, zoals dat met de kathedraal in Reims gebeurd is na bombardementen van de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog.”

(Lees verder onder de foto’s)

© REUTERS

© AP

© REUTERS

Decennia

De heropbouw van de Notre-Dame zal “decennia” in beslag nemen. Dat heeft Eric Fischer, directeur van de Fondation de l’OEuvre Notre-Dame, gezegd in een interview met het Franse persagentschap AFP. De stichting waakt over het patrimonium van de kathedraal van Straatsburg.

Gezien de enorme omvang van de noodzakelijke werken, die betrekking hebben op diverse aspecten zoals het hout- en metaalwerk, de stenen structuur, de dakbedekking en de technische installaties, zullen bijna alle bouwdisciplines ingeschakeld moeten worden, zegt hij. Fischer prijst zich gelukkig dat Frankrijk over een goed netwerk van bedrijven, gaande van bekwame ambachtslieden tot grotere gespecialiseerde firma’s, beschikt, “die erg bedreven zijn in het onderhoud en het herstel van het patrimonium”.

© Photo News

“Ergste vermeden”

“Het ergste is vermeden, ook al is de strijd nog niet helemaal gewonnen”, zei de Franse president Emmanuel Macron die ook zijn erkenning uitte voor de zowat 500 brandweermensen die de vlammen sinds 18.50 uur maandagavond bestreden.

“We zullen, allen samen, deze kathedraal heropbouwen”, zei de president maandagavond ter plaatse aan de verzamelde pers, “want dat is wat de Fransen verwachten, want dat is wat onze geschiedenis verdient”. “De Notre-Dame is onze geschiedenis, onze literatuur, onze verbeelding, de plek waar we al onze grootse momenten hebben beleefd.”

© Photo News

100 miljoen

De investeringsmaatschappij Artemis van de Franse familie Pinault gaat 100 miljoen euro vrijmaken voor de heropbouw van de Notre-Dame.

“Deze tragedie treft alle Fransen, en niet enkel degenen die gehecht zijn aan de spirituele waarden. Geconfronteerd met een dergelijk drama is het ieders wens om deze parel van ons erfgoed zo snel mogelijk nieuw leven in te blazen”, schrijft de voorzitter van de familiale holding en de luxegroep Kering.

“Mijn vader (François Pinault, nvdr) en ikzelf hebben besloten om met onmiddellijke ingang via de fondsen van Artemis een bedrag van 100 miljoen euro te deblokkeren om bij te dragen aan de inspanningen die voor de volledige heropbouw van de Notre-Dame nodig zijn”, klinkt het nog.

© Photo News

© Photo News

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER