Bijna 1000 personen met een handicap wachten langer dan tien jaar op ondersteuning

© BELGA

849 personen met een handicap wachten al langer dan tien jaar op zorg en ondersteuning vanuit het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van Martine Taelman (Open Vld). Zes mensen wachten al meer dan 17 jaar.

Als al deze 849 mensen de ondersteuning zouden krijgen die ze vragen, kost dat de Vlaamse overheid 22,419 miljoen euro. Nog eens 4.216 personen met een handicap wachten al meer dan 5 jaar op ondersteuning.

Voor Martine Taelman is meer dan tien jaar wachten onaanvaardbaar lang. “Ik dring erop aan dat met de budgetten die we de komende drie jaar uittrekken, de personen die meer dan 10 jaar op de wachtlijst staan, eindelijk ondersteuning zullen krijgen.”

De Vlaamse overheid verdeelt de middelen nu voor het eerst tussen de verschillende prioriteitengroepen, dus ook de zogenaamde prioriteitengroep 3 waar de mensen die al meer dan tien jaar wachten in ondergebracht worden. “Binnen deze groep zouden de budgetten worden toegekend in functie van de datum van registratie van de actieve vraag op de wachtlijst”, aldus Taelman.

“In het verleden hielden we bij mensen die op de wachtlijst staan geen rekening met de datum van de aanvraag”, zegt Karina De Beule van het VAPH. “Dat is gewijzigd in april, met de start van de persoonsvolgende financiering voor mensen met een handicap. Als iemand in een prioriteitengroep terechtkomt, speelt de datum van aanvraag voortaan wel een rol.”

“Wie nog geen steun krijgt, kan terecht bij de rechtstreeks toegankelijke hulp. Dat is zonder een wachtlijst”, benadrukt De Beule. “Zowat 40 procent van de mensen die op de wachtlijst staat, heeft intussen al één of andere vorm van ondersteuning van het VAPH gekregen. En wie al langer ononderbroken op de wachtlijst stond, heeft in september van dit jaar een basisbudget gekregen. Dat is 300 euro per maand. Het gaat om 6.200 mensen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen