Parket-generaal: “Geen sprake van manipulatie in onderzoek naar kasteelmoord”

“Er is geen sprake van manipulatie van het onderzoek naar de Kasteelmoord.” Dat zegt het parket-generaal van Gent in een persbericht. Donderdagavond had het VRT-programma Terzake afgeluisterde telefoongesprekken uitgezonden die insinueerden dat de familie van slachtoffer Stijn Saelens geprobeerd zou hebben om het onderzoek te beïnvloeden.

cel,tg

“De twee gesprekken van de magistraat met de familie van de vermiste kwamen wel degelijk aan bod in het gevoerde onderzoek. De contacten hadden plaats naar aanleiding van de onrustwekkende verdwijning van het slachtoffer Stijn Saelens en kaderden in de persoonlijke, relationele sfeer van de magistraat. Er werden dus helemaal geen gesprekken door de onderzoeksrechter achtergehouden. Het parket-generaal blijft bij zijn besluit dat de magistraat geen strafbare feiten heeft gepleegd”, zo luidt het.

LEES OOK. Ophef in onderzoek naar Kasteelmoord: wat is er precies aan de hand?

De gesprekken van een advocaat met zijn cliënt maakten geen deel uit van enig onderzoek. Conform de wettelijke bepalingen worden dergelijke gesprekken steeds als vertrouwelijk beschouwd. Ze mogen in een onderzoek nooit worden aangewend, klinkt het verder nog.

“Het telefoongesprek van een politicus (Stefaan De Clerck, nvdr) met de familie van de vermiste en de gesprekken van familieleden onderling behoren tot de privésfeer van de burgerlijke partij. Uit niets blijkt dus enige beïnvloeding van magistraten tijdens het onderzoek. Er is met andere woorden geen sprake van manipulatie”, aldus nog het parket-generaal.

Stijn Saelens verdween op 31 januari 2012 uit zijn kasteel in het Wingene. Zijn levenloze lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht bij de speurders in beeld als mogelijke opdrachtgever voor de moord. De dokter uit Ruiselede heeft altijd volgehouden dat hij het slachtoffer enkel een lesje wilde leren omdat Saelens incest zou gepleegd hebben met een van zijn kinderen. Maar dat is volgens advocaat Johan Platteau nooit grondig onderzocht.

De verdediging van dokter Gyselbrecht heeft altijd beweerd dat de invloedrijke familie Saelens ervoor zorgde dat naar die klachten, die van voor de feiten dateren, nooit ernstig onderzoek is verricht. Uit de telefoongesprekken zou blijken dat de familie Saelens wel degelijk pogingen ondernam om het onderzoek in een bepaalde richting te sturen, maar het parket-generaal zegt nu dat er geen beïnvloeding van magistraten was en zijn geen verdere stappen nodig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen