Tot een maand extra huur voor sociale woning

Liesbeth Homansvoert een ‘energiecorrectie’ door bij de sociale huurprijs

Mensen die een sociale woning huren, moeten vanaf 1 januari 2020, als gevolg van een energie­correctie, 17,13 euro per maand extra betalen. ‘Een Homans-heffing’, zegt SP.A.

pl, mvdr

Niet elke sociale woning is even goed geïsoleerd. Daarom besliste de Vlaamse regering in 2007 om bij de huurprijs een ‘energiecorrectie’ door te rekenen: een verhoging van de prijs voor wie een energiezuinige woning huurt, een korting voor wie een woning huurt die niet perfect geïsoleerd is. Op die manier wou de Vlaamse regering sociale huurders met een ongewild hogere energiefactuur compenseren en tegelijkertijd de sociale huisvestingsmaatschappijen stimuleren om hun huizen te renoveren.

Het besluit bleef dode letter, tot minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) na twaalf jaar de beslissing toch concretiseert. Alleen: de geplande korting voor wie een energieverslindende woning huurt, wordt geschrapt en de energienormen van 2006 worden als referentie gebruikt.

‘Sociale huurders moeten zo meer betalen op basis van verouderde energienormen’, zegt Vlaams SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke. ‘Wie een sociale woning huurt die 15 jaar oud is en waarin niet meer geïnvesteerd is om ze energiezuinig te maken, moet plots een pak meer betalen. Het komt erop neer dat de huisvestingsmaatschappijen meer huur kunnen vragen zonder nog te investeren in energiebesparende maatregelen.’

Concreet komt er vanaf 1 januari 2020 gemiddeld 17,13 euro per maand bij, voor een half open bebouwing kan dat oplopen tot 32,13 euro. Op jaarbasis is dat gemiddeld 205 euro, in sommige gevallen zelfs 385 euro. ‘Voor heel wat sociale huurders komt deze Homans-heffing dus neer op een dertiende maand huur’, zegt Vandenbroucke.

Kwetsbare gezinnen

Homans zelf schat de groep die getroffen wordt op 50.000 huurders. ‘Er zijn 143.989 gezinnen die een sociale woning huren, dus wordt een derde van hen getroffen’, zegt Vandenbroucke.

Minister Homans geeft toe dat er een verhoging komt, maar benadrukt dat die ‘nooit groter zal zijn dan de besparing op de energiefactuur’. Ook de bezwaren van de Inspectie van Financiën, die vragen heeft bij haar manier van rekenen, wuift Homans weg: ‘Het systeem is bedoeld om voordelig te zijn voor de huurders.’

Daar is Joris Vandenbroucke het niet mee eens. ‘Nadat Homans huurders op de privémarkt al een extra maand waarborg liet betalen, neemt ze nu de sociale huurders in het vizier. Hoe cynisch is het dat net de minister van Wonen én Armoede met één beslissing 50.000 financieel kwetsbare gezinnen treft?’