Limburgs parket start met anoniem meldpunt voor druglabo’s

© Tom Palmaers

Het Limburgse parket heeft een anoniem drugsmeldpunt in het leven geroepen waarop meldingen gedaan kunnen worden over eventuele drugslabo’s en dumpingen. Het Openbaar Ministerie belooft dat alle meldingen onderzocht zullen worden door de politie, met behoud van de anonimiteit van de melder.

De provincie Limburg heeft af te rekenen met een stijging van het aantal dumpingen en druglabo’s. Vooral de overlast die de productie van synthetische drugs met zich meebrengen zorgen voor ernstige risico’s op het vlak van veiligheid, gezondheid en milieu. Niet alleen brengen die labo’s de veiligheid van de omwonenden in gevaar door een verhoogd brand- en explosiegevaar, maar ook komen er vaak giftige dampen vrij tijdens de productie en wordt het afval steeds vaker roekeloos gedumpt.

De gevaren voor de veiligheid, de gezondheid en het milieu zijn reëel. Zo liepen spelende kinderen enkele jaren terug ernstige brandwonden op toen ze in contact kwamen met chemisch afval in een bos in Zutendaal. Ook bij recente dumpingen werden levensbedreigende stoffen, zoals kwik en cyanide, aangetroffen in Lommel, Hamont-Achel en Zonhoven. Onlangs overleden er nog drie personen in een drugslabo in Hechtel-Eksel.

In 2018 werden in Limburg drie drugslabo’s ontdekt, alsook een reeks dumpingen van in totaal 100 ton chemisch afval. De ruimingskosten bedroegen om en bij de 300.000 euro, afgezien van saneringskosten en kosten voor gezondheidszorg. Tijdens de eerste maanden van 2019 werden al vijf drugslabo’s opgerold en elf dumpingen van chemisch afval opgeruimd, telkens opnieuw met een maatschappelijk kostenplaatje voor ruiming, sanering en gezondheidszorg. Deze cijfers verbleken bij de gigantische winsten die de criminele organisaties maken.

De politiediensten stellen ook vaker vast dat criminelen steeds roekelozer te werk gaan bij het dumpen of lozen van hun drugsafval. Zo wordt het onder meer rechtstreeks geloosd in de riolering of in een natuurgebied. Daarbij wordt de veiligheid en gezondheid van burgers ernstig in gevaar gebracht. Het gedumpte chemisch afval sijpelt in de bodem, met als gevolg dat de grond moet gesaneerd worden en bij een laattijdige ontdekkingen kunnen deze giftige stoffen ook terecht komen in het grondwater.

Parket en politie zijn vastberaden om de strijd tegen de criminele drugsproductie op te voeren. Daarbij roepen ze de hulp in van de waakzame burgers. Iedereen die verdachte signalen ziet wordt opgeroepen om dat te melden op het op het nummer 0800/2087. Bij dumpingen gaat het over onder meer vaten en bidons op vreemde plaatsen, achtergelaten bestelwagens of aanhangwagens zonder nummerplaten of met buitenlandse nummerplaten en plots afgestorven of verkleurde planten. Signalen van een mogelijk drugslabo zijn een sterke, vreemde chemische geur, Witte mist rondom gebouwen, dichtgemaakte ramen of gordijnen die nooit opengaan en extra aangebrachte ontluchtingspijpen in het dak.

Als men gebruikmaakt van het anoniem drugsmeldpunt wordt het nummer van de melder niet geregistreerd, de melding wordt ingesproken en de anonimiteit wordt gegarandeerd. Alle meldingen zullen worden onderzocht.

Via de site www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be kan je de diverse signalen die wijzen op een dumping of een labo herlezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen