© Boumediene Belbachir

Gene Bervoets en Matteo Simoni in Parijs voor voorstelling: “Maandagmiddag Notre-Dame nog bezocht”

Op het moment dat de brand in de Notre-Dame losbrak, bereidde Vlaams theatergezelschap FC Bergman zich voor op de voorstelling van hun stuk JR die avond. Gene Bervoets, die ook meespeelt, kon het nieuws over de brand niet geloven. Zijn collega Jolente De Keersmaeker stond bij de kathedraal toen de brand begon en bracht de groep op de hoogte.

mbos

“Onze mond viel open”, zegt Bervoets. “We waren ongelooflijk gepakt door de beelden. ’s Middags hadden we de kathedraal nog bezocht, en ’s avonds was een deel van het gebouw er plots niet meer.”

Ondanks de ontzetting ging de voorstelling door, maar na het vier uur lange stuk besloot Bervoets langs de Notre-Dame te gaan met medespeler Matteo Simoni. “We gingen op een afstand kijken, want je kon niet dichtbij komen omdat er werd nageblust. Parijs was stil, de straten waren verlaten. Mensen stonden te huilen op de bruggen. Een heel vreemd gevoel, een beetje hetzelfde als 9/11. Je ziet een groot brandend kruis, en de wereld vergaat. Dan is het heel raar als je een stuk moet spelen dat gaat over de teloorgang van de wereld.”

Ook na hun laatste voorstelling wil Bervoets nog eens gaan: “Ik kan het niet laten. Een beetje ramptoerisme, maar je zou het ‘meevoeltoerisme’ kunnen noemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER