© Photo News

Doorbraak in Kasteelmoord: Dokter gaf opdracht om Saelens te doden

Een nieuwe wending in het dossier van de Kasteelmoord. Pierre Serry heeft in de cel zijn verklaringen gewijzigd. Geconfronteerd met nieuwe elementen uit het dossier, kon Serry niet langer ontkennen dat het wel degelijk de opdracht was om Stijn Saelens te doden. Dokter André Gyselbrecht, de schoonvader van Saelens, heeft altijd volgehouden dat hij zijn schoonzoon een lesje wou leren.

phu,cel, adm

Het is een van de meest besproken moordonderzoeken van de voorbije decennia. De mysterieuze verdwijning van - en zoals later zou blijken ook de moord op - kasteelheer Stijn Saelens uit Wingene. Die verdween eind januari 2012 uit zijn kasteel, in de gang trof zijn echtgenote alleen een bloedspoor aan.

Pas twee weken later werd het lichaam van Saelens teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht bij de speurders in beeld als mogelijke opdrachtgever voor de moord.

© BELGA

Tot vandaag houdt de dokter uit Ruiselede vol dat hij zijn schoonzoon enkel een lesje wou leren omdat die incest zou gepleegd hebben met een van zijn kinderen. Om Saelens dat lesje te leren, schakelde dokter Gyselbrecht zijn oude vriend en onderwereldfiguur Pierre Serry in. Die heeft tijdens het hele onderzoek de versie van de dokter gesteund.

Nu raakt bekend dat Serry zijn verklaringen gewijzigd heeft. Toen de speurders hem confronteerden met nieuwe elementen uit het dossier kon Serry niet anders dan toegeven dat het van het begin af aan de bedoeling was om Saelens te doden. Mogelijk speelden de herverhoren van andere betrokkenen in het dossier, zoals de Tsjetsjenen die enkele maanden voor de moord in de buurt van het kasteel werden betrapt, hierbij een rol.

Gesprekken afgeluisterd

Het onderzoek naar de Kasteelmoord kwam donderdagavond opnieuw volop in de aandacht toen het VRT-programma Terzake suggereerde dat de ouders van Saelens geprobeerd zouden hebben om het onderzoek te beïnvloeden. Dat zou blijken, zo meldde de VRT, uit afgeluisterde telefoongesprekken tussen de familie van Stijn Saelens onderling en met hun advocaten.

Maar vrijdag meldde het parket-generaal van Gent dat er geen sprake was van enige manipulatie. “De twee gesprekken van de magistraat met de familie van de vermiste kwamen wel degelijk aan bod in het gevoerde onderzoek. De contacten hadden plaats naar aanleiding van de onrustwekkende verdwijning van het slachtoffer Stijn Saelens en kaderden in de persoonlijke, relationele sfeer van de magistraat. Er werden dus helemaal geen gesprekken door de onderzoeksrechter achtergehouden. Het parket-generaal blijft bij zijn besluit dat de magistraat geen strafbare feiten heeft gepleegd”, zo luidt het.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer