Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © AFP

Goed nieuws voor het klimaat? Ontbost stuk regenwoud lijkt zichzelf te kunnen herstellen

Kunstmatige savanne, een afgebrand en bewerkt stuk regenwoud, kan zonder enige inmenging van de mens opnieuw tropisch regenwoud worden. Toch zou het wel eens 150 jaar kunnen duren eer het stuk grond opnieuw volwaardig regenwoud geworden is. Dat blijkt uit een experiment van onderzoekers van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA), Universiteit Gent, WWF en het Franse instituut voor milieu en landbouwkundig onderzoek (INERA).

14 reacties

  • Karel Valgaern

    5 jaar geleden
    Lily: vaak gaat dat hout naar westerse landen. Pieter: Jij doet alsof het regenwoud niet bestond alvorens de spanjaarden de amazone afvoeren. Die "steden" destijds zijn totaal niet te vergelijken met steden van nu. Karel: de natuur hersteld zich inderdaad maar enkel als de mens weg blijft. Die "paar" kinderen zijn slimmer dan u blijkbaar. Toran: een volwaardig bos is daarom nog niet volledig herstel van het bos. Ook andere planten en fauna moet zich langzaamaan herstellen.
  • Marcel van Alderweireldt

    5 jaar geleden
    Ja, als je de natuur de tijd geeft en bomen plant in plaats van kinderen !!!
  • Mario Roman

    5 jaar geleden
    De natuur herstelt zich altijd zelf, ondanks de betogingen
  • Toran Korshnah

    5 jaar geleden
    Volgens mij zal de opslagcapaciteit toe met de groei van de bomen. het Reutelbos was ook plat gegooid in WO1. Maar 80 jaar later is het een volwaardig bos. 150 jaar lijkt mij lang.
  • Freddy Acx

    5 jaar geleden
    Zo zie je maar als er geen mensen bij betrokken zijn, herstelt het klimaat zichzelf,de mens maakt echt alles kapot, Freddy Acx