Deze Franstalige heeft de sleutel in handen in Vlaamse gemeente

© dhh

Wie dacht dat Open VLD sinds september de macht in de Dilbeekse gemeenteraad heeft, zit fout. De sleutel van de politiek zit bij de Franstalige Union des Francophones. Stefaan Platteau? Willy Segers? Nee hoor, Guy Pardon deelt voortaan de lakens uit.

Dieter Hautman

Al bijna 34 jaar zit hij in de gemeenteraad van Dilbeek. Hij heeft even veel anciënniteit als ereburgemeester Stefaan Platteau. Maar toch kon Guy Pardon met zijn Union des Francophones nooit een rol van betekenis spelen. “Maar dat vind ik niet erg”, zegt de fractieleider van UF. “Ik woon hier al sinds 1957 en ik hou van mijn gemeente. Ik doe het uit liefde voor de politiek.”

Om maar te zeggen: de laatste grote overwinning van UF dateert van de jaren ‘90. “Toen kregen we er een voorstel door om de politiediensten 24 uur op 24 operationeel te maken. Dat was ons grootste succes”, zegt Pardon.

Maar hoewel UF de laatste jaren door alle andere partijen in het vergeethoekje werd geduwd, heeft de partij sinds september de sleutels in handen. Toen gemeenteraadslid Jos Crabbe de CD&V verliet om terug te keren naar de Open VLD, kreeg de coalitie plots een zetel minder dan de oppositie. Open VLD voelde zich toen al winnaar en diende in oktober een voorstel in om de belastingen te verlagen. Dat kwam er echter niet door omdat UF uit vrees voor procedurefouten niet unaniem mee stemde.

Het mag dus duidelijk zijn: zowel de coalitie als Open VLD heeft de vier zetels van UF nodig om een voorstel door te drukken. Het zet Guy Pardon en de zijnen in een politieke zetel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen