Kazachgate: Armand De Decker steeds dieper in de problemen

© rr

Armand De Decker (MR) heeft in 2010-2011 op vraag van het Franse Elysée de Belgische ministers van Justitie (Stefaan De Clerck), Financiën (Didier Reynders) en Buitenlandse Zaken (Steven Vanackere) aangesproken om de Belgische gerechtelijke problemen van miljardair Patokh Chodiev te regelen.

Mark Eeckhaut, Sylvie Van Ginneken

Dat staat in een officiële e-mail die door de Franse cabinetard J.F Etienne des Rosaies op 19 juni 2011 verstuurd werd aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant. De Standaard kon de hand leggen op de mail. Des Rosaies was de man die door het Elysée in 2010 was afgevaardigd om de gerechtelijke problemen van Chodiev in België te regelen.

Brief Kazachgate by De Standaard on Scribd

Op 17 juni - twee dagen voor het versturen van de mail - had Chodiev in Brussel een minnelijke schikking gekregen waarmee hij zijn proces wegens schriftvervalsing en witwassen afkocht tegen betaling van 23 miljoen euro. In de bewuste mail van 19 juni meldt Des Rosaies aan Guéant dat de missie geslaagd is.

Maandag verschijnt minister van Staat en oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker voor de deontologische raad van de MR. Die raad moet uitmaken of De Decker in 2011 politiek is tussengekomen om de gerechtelijke problemen van de Belgisch-Kazachse miljatdair Patohkh Chodiev te regelen.

Tot op vandaag heeft De Decker altijd gezegd dat hij zijn werk heeft gedaan ‘als advocaat’ en niet als lobbyman. De mail lijkt echter te bevestigen dat hij veel meer heeft gedaan dan gewerkt als advocaat. De toenmalige minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) bevestigde eerder al dat De Decker inderdaad bij hen was langs was gekomen om de minister te vragen zijn invloed aan te wenden. Zonder resultaat, aldus De Clerck. Zowel de toenmalige ministers Reynders (MR) als Vanackere (CD&V) reageerden deze namiddag niet

Feit blijft dat de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011 onverklaarbaar snel door het parlement is gejaagd. Op 17 maart werd ze gestemd. Op 17 juni sloot Chodiev als allereerste in België een schikking.

Voor Frankrijk was het belangrijk om Chodiev gunstig te stemmen. Chodiev was een intieme vriend van de Kazachse president Nazarbayev. En Frankrijk wilde met Kazachstan een contract sluiten de verkoop van helikopters. Dat gebeurde ook. Tien dagen na de sluiting van de minnelijke schikking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen