© Photo News

Zelfs Turkse vlag tussen zijn fiets kan Jakobsen niet van 24e zege voor Deceuninck-Quick Step houden

Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) heeft donderdag de derde rit in de Ronde van Turkije (WorldTour) op zijn palmares gebracht. De 22-jarige Nederlander, laureaat van de Scheldeprijs, toonde zich de snelste in een sprint. Hij haalde het voor de Ier Sam Bennett (Bora-hansgrohe), winnaar van de eerste twee ritten, en de Brit Mark Cavendish (Dimension Data). De zegeteller van Deceuninck-Quick Step staat ondertussen al op 24.

Bekijk hier onze digitale wielergids.

De 22-jarige Jakobsen - vorige week nog winnaar van de Scheldeprijs - toonde zich de beste na een etappe over 122,6 km van Canakkale naar Edremit. Hij vloerde in een sprint de Ier Sam Bennett (Bora-hansgrohe), winnaar van de eerste twee ritten. Die blijft wel leider.

De Brit Mark Cavendish (Dimension Data) kwam als derde over de streep, voor de Australiër Caleb Ewan (Lotto Soudal). Christophe Noppe (Sport Vlaanderen-Baloise) maakte de top vijf vol.

Net zoals tijdens de openingsrit maakte Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise) deel uit van de vlucht van de dag. Zes renners sprongen kort na de start weg. Hun maximale voorsprong bedroeg 3:15. Op goed 10 km van de streep werden De Vylder en drie medevluchters als laatste overlevers gegrepen door het peloton.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een weinig gecontroleerde sprint was het snelle man Hodeg van Deceuninck-Quick Step die al op 800 meter alleen kwam te zitten en zo in een kansloze positie verzeilde voor de sprint. Waarna Richeze met Jakobsen plots een gaatje vond, mits wat ellebogenwerk doorheen het peloton, en op 300 meter van het eind naar voren stormde. Jakobsen wachtte lang genoeg om aan te zetten, op 150 meter, rekening houdend met de tegenwind, en sprintte naar de zege voor Sam Bennett en Mark Cavendish die daarmee zijn eerste plek in een top vijf van het jaar behaalde. Zonder een uitwijkmaneuver wegens het afzakken van Richeze, zat een tweede plek er misschien nog wel in voor de Brit van Dimension Data. Caleb Ewan finishte als vierde, Christophe Noppe werd vijfde. Bennett behoudt zijn leiderstrui.

Vrijdag ligt er mogelijk een kans voor Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step). Na 194,3 km tussen Balikesir en Bursa moet in de finale dan een stevige kuitenbijter (2,7 km aan 4,25 procent) worden bedwongen. De laatste vijfhonderd meter zijn wel vlak.

Zelfs Turkse vlag houdt Jakobsen niet van de zege

Jakobsen snelde naar de zege en bleef overeind in de sprint, ondanks het feit dat er nog een kleine Turkse vlag in zijn fiets belandde in de sprint. Jakobsen gooide na de finish de vlag niet weg, maar bleef er nog een tijdlang mee rondlopen en zou het vlaggetje zelfs meenemen naar de podiumceremonie.

© Photo News

De Nederlander heeft na een rit in de Ronde van Algarve en zijn tweede opeenvolgende overwinning in de Scheldeprijs nu ook een rit vast in de Ronde van Turkije en dat was vooral toch een overwinning van het team, want ploegmaat Richeze loodste hem helemaal naar voren in de laatste 300, 400 meter van de sprint.

“Zonder hen was het inderdaad onmogelijk om naar de zege te snellen”, gaf hij toe. “Dit is een sprint van de ploeg. Eerst brachten ze me goed in de finale, daarna leverde Richeze een ongelooflijke job. Hij vond nog een gaatje en bracht me vooraan op zo’n kleine 200 meter, daarna was het aan mij. Zelfs dat vlagje kon me niet stoppen”, lachte hij z’n tanden bloot. “In de openingsrit moest ik nog vrede nemen met een tweede plaats, nu schiet ik wel raak, na een lastige sprint, met tegenwind en weinig organisatie. We zaten inderdaad nog ver onder de vod van de laatste kilometer, maar dat doet er uiteindelijk niet toe: wat telt is wie uiteindelijk als eerste over de meet komt.”

Voor Deceuninck-Quick Step is het al de 24e zege van het seizoen. “Missie geslaagd in deze Ronde van Turkije”, vatte Jakobsen het samen. “Het doel was een ritzege, die hebben we nu vast en daar ben ik blij om, al gaan we met het team nog proberen om hier voor goede resultaten te gaan.”

© Photo News

© Photo News

© Photo News

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer