Facebook gebruikte zonder toestemming e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers

Een nieuw schandaal brengt Facebook opnieuw in verlegenheid. De socialemediagigant verzamelde de e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers, zonder hun toestemming. Iemand die voor het eerst op Facebook inlogde, kreeg de vraag of zijn e-mailadres opgeslagen mocht worden. Als dat gebeurde, kreeg Facebook ook ongevraagd inzage in de e-mailcontacten van die persoon en sloeg die vervolgens op hun eigen server op.

De zaak komt door het gespecialiseerde zakenmagazine "Business Insider" aan het licht. Facebook heeft na de berichtgeving de fout toegegeven en zegt dat de gegevens met niemand zijn gedeeld en dat ze van hun eigen server verwijderd zullen worden.

Methode

Sinds 2016 zou de social mediagigant de e-mailcontacten van gebruikers ongevraagd opslaan. Alleen mensen die voor de eerste keer inlogden en ervoor kozen om het wachtwoord standaard in te vullen, lijken te zijn gedupeerd.

Volgens Facebook is het vorige maand gestopt met de methode van het ongevraagd verzamelen van de mailadressen- en gegevens van zijn gebruikers. 

Meer schandalen

Dit incident past in het rijtje van meer Facebookschandalen.

Het heeft ook honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onversleuteld opgeslagen. De sociaalnetwerksite bevestigde dat, nadat een bekend beveiligingsonderzoeker het nieuws naar buiten heeft gebracht. 

Daarnaast onderzoekt het bedrijf nog steeds of het beperkingen kan opleggen aan livestreams, na de aanslagen in Christchurch in Nieuw-Zeeland. De dader zond de aanslagen die hij pleegde live uit via Facebook. 17 minuten lang filmde hij met een camera op de borst hoe hij 50 mensen in moskeeën doodschoot.

De regulator van de financiële diensten van de Amerikaanse staat New York is zelf een onderzoek naar Facebook gestart. Het is gericht op de manier waarop de socialenetwerksite gevoelige persoonlijke gegevens heeft verzameld via een tiental apps.

En met het nieuws rondom de e-mailcontacten van de 1.5 miljoen gebruikers komt Facebook opnieuw onder vuur te liggen.

Meest gelezen