© Joris Herregods

Gorilla’s en chimps wisselen van plaats

In de Antwerpse Zoo zijn de mensapen verhuisd. Nee, nog niet naar het aangekondigde spiksplinternieuwe buitenperk – dat moet nog gebouwd worden –, wel door onderling van verblijf te wisselen. “Zo’n nieuwe situatie is een hele verrijking voor de dieren”, vertelt verzorgster Julie Vanassche.

Bieke Lathouwers

“Het is een tijdelijke ruil”, weet de verzorgster. “Het zorgt ervoor dat de dieren in een andere situatie terechtkomen. Voor hen is dat verrijking, dat gaat verveling tegen. Ze hebben er allemaal baat bij om af en toe in zo’n nieuwe situatie uit te komen. Ze gaan alles tot in de puntjes verkennen, hebben een ander uitzicht en benutten nu elk stukje van het verblijf. Het geeft hen een gezonde stress.”

Tussen de twee apenverblijven stellen de verzorgers elke aap voor op een grote educatieve muur met van elke mensaap een identiteitskaartje. Welk dier ziet er hoe uit?

© jhs

Sproetjes en een hanglip

“Veel mensen denken dat alle dieren er hetzelfde uitzien, maar dat is helemaal niet zo. De ene heeft sproetjes, de andere heeft kale pekken en er is er ook eentje met een hanglip. Met deze informatie hopen we de mensen langer en beter te laten kijken naar de dieren”, legt de verzorgster uit.

Julie krijgt naast het raam gezelschap van chimpansee Jamie die vrolijk het perk ronddanst. “Jamie is een beetje mijn favorietje. Hij is echt heel lief”, glundert Vanassche. “Tenminste als hij niet met stront gooit! Want dat durft hij dus wel eens. Ik heb al enkele keren een drol in mijn haren gekregen. Dan is hij allesbehalve mijn favoriet.”

© jhs

© jhs

© jhs

© jhs

© jhs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER