© Karel Hemerijckx

Extra camera’s houden in de gaten of wolvenwelpen al geboren zijn

Voor Limburgse wolvenkenners zijn het spannende tijden, want in mei verwachten ze de eerste inheemse welpjes. Met tachtig camera’s hopen de onderzoekers een blik te kunnen werpen op de babyboom.

Mireille Maes

LEES OOK: Opnieuw vier schapen doodgebeten in Wauberg

Rond 1 mei – nota bene Dag van de Arbeid – worden na ruim een eeuw opnieuw wolvenwelpen in België verwacht. Om Naya en Gust in alle rust voor hun pasgeboren kroost te laten zorgen, hebben de wolvenspecialisten van Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) een cameraplan opgesteld. “In het wolvengebied hing al zo’n zeventig camera’s, en daar zijn er nu nog een aantal bijgekomen. De mensen op het terrein hebben goed nagedacht om een sluitend netwerk te krijgen, zodat we de wolven in de gaten kunnen houden zonder hen te storen”, zegt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerder bij ANB.

Op dit moment is er wel nog altijd geen sluitend bewijs dat Naya drachtig is, maar de specialisten gaan er wel van uit.

Verstopt tot de zomer

De kans dat de wolvin samen met haar welpjes voorbij een camera passeert, is die eerste weken van mei wel onbestaande. “Een eerste blik op de kleine wolven zal ten vroegste voor de zomer zijn. Maar er zijn wel nog andere aanwijzingen die ons kunnen doen besluiten dat er jonge wolfjes zijn. Gust, de mannetjeswolf, die vaker alleen op pad is om voor de kost te zorgen terwijl Naya haar jong zoogt en beschermt. Het actiegebied dat kleiner wordt, en vooraf een beeld van Naya waarop dadelijk te zien is dat ze drachtig is bijvoorbeeld. Maar communiceren naar de buitenwereld doen we alleen als we 100 procent zeker zijn”, legt ANB-directeur Dries Gorissen uit.

En die absolute zekerheid moet er dus komen van de camerabeelden. “We gaan zelf niks doen om de wolven en hun welpen te helpen of te beschermen. We laten de natuur zijn werk doen. We gaan de bevolking wel informeren en sensibiliseren om het draagvlak voor de wolven in Limburg intact te houden. Door bijvoorbeeld die informatiesessies voor de schapenhouders.”

Aanval

Dat daar nog werk aan de winkel is, werd donderdag nog maar eens duidelijk. Bij een schapenhouder in Wauberg lagen drie dode schapen, een dood lam en een zwaargewond lam in de weide. Alles wijst op een wolvenaanval, maar DNA-onderzoek moet wel nog uitsluitsel geven. “De weide was niet beschermd tegen wolven. Die van de buren wel.”

De resultaten van het DNA-onderzoek zullen ettelijke weken op zich laten wachten. Ook van de vorige mogelijke wolvenaanval op 2 april, in de buurt van Molenheide, is het onderzoek nog niet afgerond.

https://www.natuurenbos.be/wolf