De vijf opvallendste remedies voor hooikoorts

Daar is de lente, daar is de hooikoorts. Het zonnige lenteweer gaat jaarlijks gepaard met pollen die in de lucht hangen, waardoor de kans stijgt op een allergische reactie. Daarom sommen we nog eens de beste en opvallendste methodes op om klachten te verminderen.
door
Karsten
Leestijd 1 min.

1.Gin-tonic's drinken

Niezen, rode ogen en veel jeuk. Het zijn maar een paar van de vele symptomen van hooikoorts. Om dit te vermijden, bestel je de volgende keer op café best een gin-tonic of wodka. De drankjes bevatten namelijk weinig sulfiet en histamine en helpen je de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.

Andere voedingswaren zoals kaas, zalm en salami bevatten wel veel histamine en zijn dus niet bevorderlijk voor je allergie. Je hebt dus een excuus om een lekkere cocktail te drinken, op doktersvoorschrift!

Foto Unsplashvoor

2. Pissebedden eten

Pissebedden voeden zich met organisch materiaal, zoals resten van bladeren en hout. Daar nemen ze heel veel eiwitten uit op, ook de eiwitten die hooikoorts veroorzaken. Een pissebed doorslikken zou dus werken als een soort van immunotherapie. Je lichaam zou na een tijdje gewapend moeten zijn tegen de schadelijke eiwitten.

Maar helaas, neus-keel-oorartsen staan niet achter de pissebedremedie. "Immunotherapie werkt niet via voeding", vertellen ze aan RTV Drenthe. "De eiwitten zouden rechtsreeks in de bloedbaan terecht moeten komen, anders breekt ons lichaam ze af. Om enig genezend effect te ondervinden, moet je al heel lang kauwen op dit kriebelende beestje, zodat de eiwitten via het slijmvlies meteen in het bloed terechtkomen. Immunotherapie heeft ook geen onmiddellijk effect. Pas na drie tot vijf jaar haal je er op deze manier je voordeel uit."

Flickr

3. Ramen toe

Rijden met een loopneus en gezwollen, tranende ogen vermindert niet alleen het zicht, je kan daardoor ook in een onveilige situatie belanden. Een onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum stelt rijden met hooikoorts gelijk aan rijden met 0,5 promille in het bloed. Dat komt overeen met het gedronken hebben van zo'n twee of drie pintjes drinken.

Als het mooi weer is, ben je geneigd om de ramen wagenwijd open te zetten, maar dat doe je dus beter niet. Probeer ook je auto niet onder bomen te parkeren waar een hoge concentratie aan pollen aanwezig is. Verder kan je je airconditioning op binnenluchtcirculatie zetten om te voorkomen dat er via de verluchting deeltjes naar binnen komen.

Foto Unsplash

4. Vaseline en tape

Een andere veelvoorkomende tip is: Smeer vaseline onder je neus. “Het is niet bewezen dat het werkt”, waarschuwt voormalig neus-keel-oorarts Francis Burgersijk. “Maar mensen zeggen dat de pollen dan aan je neus blijven plakken, waardoor je ze niet inademt. Zelfs als dat zo is, adem je er natuurlijk nog steeds veel in.” Verder zou het ook helpen als een fysiotherapeut tape op je rug en borst plakt, maar ook daarvoor is er geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt.

Foto Unsplash

5. De zee 

Ga naar de zee als je veel last hebt van hooikoorts. Als de wind van zee komt, heb je daar bijna geen pollen. Als de wind van land komt zitten er op het strand natuurlijk nog steeds pollen in de lucht.

Foto Unsplash