© tab

Heistse drugsopa op weg naar Italiaanse cel

Het Antwerpse gerecht zet het licht op groen voor de uitlevering van Victor ‘Fik’ B. uit Heist-op-den-Berg aan Italië. De 77-jarige grootvader wordt verdacht van betrokkenheid bij een grootschalige internationale drugstrafiek. “Wie gaat er nu voor zijn moeder van 102 zorgen?”, reageert zijn advocaat, die de uitlevering betreurt.

JONATHAN BERNAERTS

De 77-jarige Victor B. uit Heist-op-den-Berg werd een maand geleden opgepakt op uitdrukkelijke vraag van het Italiaanse gerecht. De arrestatie maakte deel uit van een onderzoek dat sinds 2014 in Rome wordt gevoerd naar een internationaal drugsnetwerk, met vertakkingen in onder meer Spanje.

Victor B. zou betrokken zijn geweest bij verschillende pogingen om grote hoeveelheden cocaïne vanuit Peru en Colombia naar Europa te brengen. Over zijn precieze rol in de omvangrijke drugszaak bestaat er volgens zijn advocaat Vincent Andries veel onduidelijkheid. “In het Europese aanhoudingsbevel is men bijzonder karig met informatie. Het Italiaanse gerecht zou mijn cliënt willen verhoren.”

De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen zette vrijdag het licht op groen voor de uitlevering van de 77-jarige drugsverdachte. Hij is geen onbekende voor het Italiaanse gerecht: jaren geleden zat hij al eens in de gevangenis omdat hij cocaïne in een schilderij had verstopt. In ons land werd Victor B. nog nooit veroordeeld.

Advocaat Andries had zich hevig verzet tegen de uitlevering. Hij betreurt de beslissing van het Antwerpse gerecht. “Mijn cliënt hoort niet thuis in een Italiaanse cel”, zegt Andries. “Hij draagt de zorg voor zijn 102-jarige moeder die bij hem inwoont en hij kampt zelf met gezondheidsproblemen.”

Victor B. wordt binnen de tien dagen op een vliegtuig richting Rome gezet.

Lees meer in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER