Doorspoelen met deksel dicht en andere tips om niet ziek te worden op het openbaar toilet

Hoe word ik niet ziek op het openbaar toilet? Melinda Wenner Moyer van de The New York Times vroeg het een aantal specialisten. Dit zijn hun tips

pom

Eerst een studie uit 1995 door de universiteit van Californië. Die zocht over een periode van 10 weken uit in welke toiletten in een rij van vier het meeste papier werd gebruikt. Dat bleken de middelste twee te zijn. Dus die worden meest gebruikt. Dus in de buitenste twee heb je minst kans iemands ziektekiemen te betrappen.

Tip twee, komt van microbiologe Abigail Salyers: “Raak de bril niet aan met je handen. Op je handen heb je vaakst wondjes. Als er viezigheid op de bril zit, komt het langs daar naar binnen. Raakt in het toilet je gezicht ook niet aan met je handen, zo vermijd je dat je kiemen naar je ogen, neus of mond brengt.

Vliegende kiemen

“Toiletpapier op de bril leggen is overbodig”, zegt David Jay Weber, epidemiologist, “Door het toilet door te spoelen, vliegen de kiemen overal in het rond. Dus ook op het papier. Daarom is het altijd beter door te spoelen met het deksel naar beneden. Net om de luchtverspreiding van kiemen te vermijden zijn handdoeken beter dan warmeluchtblazers, om de handen te drogen.”

Doreen Chung, urologe, zegt dat hurken op het toilet ook niet zo gezond is. “Je bent dan wel verder van de vieze bril, maar gehurkt kan je je minder volledig “ledigen” dan zittend.”

Vergeet de rug van je vingers niet

Een klassieke tip: was je handen na elk toiletbezoek. “Maar doe het grondig”, zegt Matthew Zahn, specialist infectieziekte. “Veel mensen vergeten de rugzijde van hun vingers te wassen. Handen wassen duurt minimum 15 seconden. En draai de kraan enkel dicht met een stuk papier. Raak ze nooit rechtstreeks aan. En dan een laatste tip: open de deur met je schouder, elleboog of heup. Nooit met je blote hand. Aan de klink kunnen ook veel kiemen hangen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen