De torenspits van de Notre-Dame is volledig ingestort door de brand.
Volledig scherm
PREMIUM
De torenspits van de Notre-Dame is volledig ingestort door de brand. © AP

RECONSTRUCTIE. De eeuwenoude eikenhouten balken van de Notre-Dame zouden niet zo fel branden – maar dat deden ze wel

Dat de twee kenmerkende klokkentorens van de Notre-Dame nog overeind staan, dankt Frankrijk aan het kordate optreden van de brandweer. Die werd pas gealarmeerd nadat het brandalarm in de kathedraal voor de tweede keer was afgegaan. De architect die het alarmsysteem liet aanleggen, ging er bovendien vanuit dat de houten dakconstructie niet snel zou afbranden.

7 reacties

  • Don Tessers

    5 jaar geleden
    Kan niet anders dan de balken zijn met brandversnellers ingesmeerd, we worden bedonderd, video,s tonen mensen die er niet konden zijn!
  • chris delanghe

    5 jaar geleden
    Die "ging er dus van uit" (???) Wel een heel zwakke basis. De geschiedenis toont ons immers iets anders (Westkapelle, Anzegem ...) Jammer dat deze aanname resulteert in dit soort catastrofes. Kurkdroge eik brand even goed als den, en het resultaat kennen we intussen ... Destijds waren de specialisten ook overtuigd dat de Titanic niet kon zinken. Voor God de vader spelen loopt meestal verkeer af. En laten we er nu iets uit leren?
  • Jef Pauwels

    5 jaar geleden
    En die noemen zich dan specialisten? Zo'n droog hout brandt als een toorts en als alles goed op temperatuur is, gaat het nog vlugger.
  • Hilde

    5 jaar geleden
    Ik vind het erg dat een hoop bakstenen voorang heeft op de armoede die bij de mensen heerst.
  • mark germanus

    5 jaar geleden
    Waarom hadden ze die balken niet behandeld met een vuurwerend of vertragend middel? Het had misschien minder erg geweest !