© Sven Dillen

Afdeling geriatrie van ZOL in quarantaine door norovirus

Een deel van de geriatrische afdeling van campus Sint Jan van het Ziekenhuis Oost Limburg is getroffen door het norovirus. Quarantainemaatregelen moeten voorkomen dat het erg besmettelijke virus slachtoffers maakt.

Chris NELIS

Het norovirus is een erg besmettelijke ziekte. Het virus is een vorm van buikgriep: doorgaans ongevaarlijk voor de patiënt, maar voor mensen die om een of andere reden al verzwakt zijn vormt het norovirus wel een bedreiging. Daarom gaan rusthuizen die door het virus worden getroffen in quarantaine, zodat de ziekte zich niet verder kan verspreiden. Dat is nu ook het geval voor de geriatrische afdeling van Sint Jan, een ziekenhuis van het Genkse ZOL. “De ziekte is er geïmporteerd”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerder van ZOL. “Dat betekent dat ze hier niet is ontwikkeld. Op dit ogenblik is de situatie volledig onder controle. Eén afdeling in de K-blok is onder quarantaine geplaatst. Dat betekent dat er strikte hygiënische maatregelen worden opgelegd.”

Die regels gelden voor de patiënten als voor de weinige bezoekers die wel nog toegelaten worden. “Het gaat dan vooral over het wassen van handen en contacten met de patiënt. Er wordt dan ook met aandrang gevraagd dat bezoekers die symptomen hebben van de ziekte niet naar het ziekenhuis komen.”

Symptomen

Die symptomen zijn onder meer braken, misselijkheid, koorts, diarree, hoofdpijn, buikpijn en krampen. Het virus bevindt zich onder meer in ontlasting en braaksel en is erg besmettelijk. Via ontlasting kan het virus tot drie weken toe worden doorgegeven. Inentingen en vaccinaties voor het norovirus zijn er niet.

Hoeveel patiënten er getroffen zijn door het de ziekte wil het ziekenhuis niet kwijt. De dienst laat, via de woordvoerder van het ziekenhuis weten, niet verder te willen reageren op bijkomende vragen. “Dankzij de inspanningen van artsen, verpleegkundigen en de dienst Ziekenhuishygiëne is de uitbraak beperkt gebleven is tot één afdeling.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer