© BELGA

Woning huren wordt fors duurder

Wie in de toekomst een woning wil huren, zal daar fors meer voor moeten betalen. De koepelorganisatie van verhuurders wil een prijsstijging van 10 procent voor nieuwe huurcontracten aan, om hogere kosten te kunnen doorrekenen. Dat meldt het VRT-programma De Vrije Markt.

gjs

Invest Immo bevroeg 1.800 verhuurders in ons land, die dikwijls te kennen gaven teleurgesteld te zijn in het rendement van hun investering. Zeker nu de komende jaren de lasten omhoog zullen gaan. Die verhoging gaan ze doorrekenen aan hun huurders.

“Het gaat niet alleen om de verwachte kosten, die andere kwaliteitseisen of energienormen met zich meebrengen”, zegt Katelijne D’Hauwers, directeur van de Verenigde Eigenaars. “Tegen 2020 mag je bijvoorbeeld geen pand meer verhuren waarvan het dak niet geïsoleerd is. Ook dubbele beglazing is verplicht intussen. Los daarvan vrezen verhuurders voor de gevolgen van de regionalisering van de huurwet zou inhouden.”

“Een verhuurder haalt momenteel 3,27 procent rendement uit zijn investering, wat laag is in verhouding tot de kopzorgen die verhuren met zich meebrengt.” De prijsstijging voor de huurders zou 10 procent bedragen en dat is volgens D’Hauwers niet onrealistisch. “Al weten verhuurders maar al te goed dat een prijsstijging van die orde vaak zal leiden tot betalingsproblemen.”

Vrees voor betaalbaarheid

De betaalbaarheid van huurwoningen is iets om bezorgd over te blijven, zegt Joy Verstichele van het Vlaams huurdersplatform. “Verhuurders streven naar een bepaald rendement, want de economische activiteit moet geld opbrengen. Maar de vraag is wel of het wel realistisch is om te streven naar een rendement van 4,6 procent. Als je dat vergelijkt met andere beleggingsproducten, lijkt me dat heel hoog.”

“Als kosten van verhuurders gewoon worden doorgerekend in de huurprijs, dan creëren we een probleem van betaalbaarheid”, aldus Verstichele. “Een op de drie huurders houdt vandaag al niet genoeg over om menswaardig te kunnen leven, na het betalen van de huur.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer