Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 July 2020
06:01 uur

De Amerikaanse strijd om abortus: 'Doel is het federale recht op abortus terugdraaien'

Knack

18/05/2019 - 04:35

In Alabama werd deze week een zeer strenge abortuswet aangenomen, waarmee de Amerikaanse staat in de voetsporen treedt van onder andere Ohio en Georgia. Maar waarom gebeurt dit nu?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De strijd om abortus te verbieden is begonnen (16/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  AlabamaTussen 10 en 99 jaar cel, dat riskeert iedereen die een abortus ondergaat of eraan meewerkt in de Amerikaanse staat Alabama. Abortus wordt er verboden, tenzij het leven van de moeder in acuut gevaar is of de foetus een dodelijke afwijking heeft.
  [naar artikel]
 2. Meer dan 1.000 betogers op manifestatie voor recht op abortus in Europa (28/09/2017 - VRT NWS)
  Op de internationale dag voor het recht op abortus, kwamen actiegroepen uit heel Europa betogen in Brussel voor recht op abortus.
  [naar artikel]
 3. (Vooral) Franstalige betogers willen abortus uit de strafwet (09/09/2018 - VRT NWS)
  In Brussel hebben ruim 1500 vrouwen en mannen gemanifesteerd voor het recht op abortus. Ze willen dat abortus verdwijnt uit het strafwetboek.
  [naar artikel]
 4. Meerderheid vindt compromis over abortus (03/07/2018 - De Standaard)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open VLD en MR - hebben een akkoord bereikt om een wetsvoorstel in te dienen dat abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafwetboek haalt. CD&V benadrukt wel dat abortus daarmee niet uit het strafrecht verdwijnt.
  [naar artikel]
 5. Trump verbiedt buitenlandse ngo’s die abortus steunen (23/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een decreet getekend dat het financieren door de Amerikaanse overheid verbiedt van internationale ngo’s die het recht op abortus steunen. Dat besluit zal allicht fel bekritiseerd worden door Amerikaanse verenigingen voor gezinsplanning en voor organisaties die de vrouwenrechten behartigen. Verrassend is Trumps besluit niet: zijn regering bevat heel wat functionarissen die openlijk opkomen tegen het recht op abortus.
  [naar artikel]
 6. Trump verbiedt buitenlandse ngo’s die abortus steunen (23/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een decreet getekend dat het financieren door de Amerikaanse overheid verbiedt van internationale ngo’s die het recht op abortus steunen. Dat besluit zal allicht fel bekritiseerd worden door Amerikaanse verenigingen voor gezinsplanning en voor organisaties die de vrouwenrechten behartigen. Verrassend is Trumps besluit niet: zijn regering bevat heel wat functionarissen die openlijk opkomen tegen het recht op abortus.
  [naar artikel]
 7. 'Abortus moet een recht worden' (09/09/2018 - Knack)
  Verschillende honderden mensen, minstens 1.600 volgens de politie, hebben zondagnamiddag in Brussel betoogd voor het recht op abortus.
  [naar artikel]
 8. Brits parlement steunt recht op abortus en homohuwelijk in Noord-Ierland (09/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse parlementsleden hebben amendementen goedgekeurd om het recht op abortus en op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht uit te...
  [naar artikel]
 9. Ook Missouri keurt strengere abortuswet goed: abortus na acht weken verboden (18/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na een reeks andere Amerikaanse staten heeft ook Missouri gisteren de wetgeving rond abortus verstrengd. Een abortus na de achtste week van de...
  [naar artikel]
 10. Abortus wordt een recht: "Ik ben geen monster als ik zeg: dit kind is niets voor mij" (04/07/2018 - De Morgen)
  Na bijna dertig jaar wordt abortus een recht in plaats van een misdrijf. "Eindelijk", getuigt Jolien (22), die op haar zestiende abortus liet uitvoeren. "Kunnen we nu de discussie of het wel of niet verwerpelijk is achter ons laten en eindelijk onze ervaringen delen?"
  [naar artikel]
 11. Chili voert het recht op abortus in (03/08/2017 - De Redactie)
  Het parlement in Chili heeft het recht op abortus ingevoerd, ondanks hevig protest van de kerk en de oppositie.
  [naar artikel]
 12. Voor de meerderheid van de Belgen mag abortus uit de strafwet (17/04/2018 - Knack)
  'Iedereen vindt abortus een recht', blijkt uit een peiling van vrijzinnige organisaties.
  [naar artikel]
 13. 'Politici hoeven zich geen zorgen meer te maken: iedereen vindt abortus een recht' (17/04/2018 - Knack)
  Voor de meerderheid van de Belgen mag abortus uit de strafwet, blijkt uit een peiling van vrijzinnige organisaties. Gynaecologe Anne Verougstraete, een van de pioniers onder de Belgische abortusartsen, is opgetogen. 'En nu moeten we eindelijk uitzoeken: wie kiest voor abortus, en waarom?'
  [naar artikel]
 14. Ook in Missouri mogen verkrachte vrouwen straks geen abortus meer plegen (18/05/2019 - VRT NWS)
  Het abortus-offensief van conservatieve staten gaat onverminderd voort. Na Alabama heeft nu ook Missouri een strenge abortuswet goedgekeurd. Dat is tegen de federale regels. De zaak zal uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terechtkomen. En dat is nu precies wat de tegenstanders van abortus willen. 
  [naar artikel]
 15. N-VA legt abortus op tafel als breekpunt: ‘We gaan niet rap-rap beslissen over leven en dood’ (27/11/2019 - De Morgen)
  ‘Als de nieuwe abortuswet gestemd wordt, zal de N-VA - als we in de regering komen - die terugdraaien.’ Valerie Van Peel, de luidste proteststem tegen de versoepeling van de wet, windt er geen doekjes om: abortus is een breekpunt voor regeringsdeelname van de N-VA.
  [naar artikel]
 16. Evangelische christenen protesteren tegen abortus (25/02/2018 - VRT NWS)
  Tegenstanders van het recht op abortus voelen zich gesterkt in hun pogingen om abortus na 45 jaar weer te laten verbieden. In Colorado Springs is een 40-dagenprotest begonnen tegen abortusklinieken. Björn Soenens begaf zich tussen de evangelische christenen.
  [naar artikel]
 17. Tienduizenden Chilenen de straat op tegen recht op abortus (04/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Tienduizenden mensen hebben zaterdag in Chili geprotesteerd tegen de invoering van het recht op abortus. Verschillende kerken hadden opgeroepen
  [naar artikel]
 18. Recht op abortus en homohuwelijk binnenkort legaal in Noord-Ierland (21/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het recht op abortus en het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht worden om middernacht waarschijnlijk legaal in Noord-Ierland, ondanks de...
  [naar artikel]
 19. Gouverneur van New York wil recht op abortus toevoegen aan grondwet van de staat (31/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De gouverneur van de staat New York heeft gisteren voorgesteld om het recht op abortus, dat president Donald Trump dreigt te beperken op federaal
  [naar artikel]
 20. 1.600 mensen betogen in Brussel voor recht op abortus (09/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende honderden mensen, minstens 1.600 volgens de politie, hebben in Brussel betoogd voor het recht op abortus. De manifestanten eisen dat...
  [naar artikel]
 21. Meerderheidspartijen willen abortus uit strafrecht halen (03/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open Vld en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus...
  [naar artikel]
 22. Recht op abortus en homohuwelijk binnenkort legaal in Noord-Ierland (21/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het recht op abortus en het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht worden maandag om middernacht waarschijnlijk legaal in Noord-Ierland, ondanks de wanhoopspogingen van kerkleiders en lokale politici om de wetswijzigingen tegen te houden.
  [naar artikel]
 23. Meerderheid om abortus uit strafwet te halen (04/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  BrusselDe vier federale meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus uit het strafwetboek te halen.
  [naar artikel]
 24. Britse parlement steunt recht op abortus en homohuwelijk in Noord-Ierland (09/07/2019 - VRT NWS)
  De Britse parlementsleden hebben amendementen goedgekeurd om het recht op abortus en op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht uit te breiden tot Noord-Ierland, als tegen 21 oktober geen nieuwe regering gevormd is voor deze regio.
  [naar artikel]
 25. Abortus uit strafwet: bisschoppenconferentie betreurt akkoord binnen meerderheid (03/07/2018 - Knack)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open VLD en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafrecht te halen.
  [naar artikel]
 26. Alexander De Croo wil 'meisjes meester maken van eigen lot' met internationale abortusconferentie (02/03/2017 - Knack)
  Het initiatief kwam er als reactie op Trumps beslissing steun in te trekken voor ngo's die vrouwen in arme landen bijstaan bij een abortus. 'Elke abortus is een abortus te veel, maar als hij nodig is, dan moet hij wel in veilige omstandigheden gebeuren.'
  [naar artikel]
 27. "Abortus moet uit het strafrecht worden gehaald" (30/03/2017 - De Redactie)
  27 jaar geleden is abortus gelegaliseerd, maar in theorie kunnen vrouwen nog altijd vervolgd worden. De vrijzinnige vereniging deMens.nu wil abortus daarom in de gezondheidswet opnemen.
  [naar artikel]
 28. Recht op abortus op de helling in VS: door Trump benoemde opperrechters kunnen klok halve eeuw terugdraaien (16/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Alabama heeft nu ook de gouverneur zijn fiat gegeven voor de allerstrengste abortuswet in de VS. Die verbiedt een zwangerschapsafbreking zelfs...
  [naar artikel]
 29. Ook Amerikaanse staat Missouri neemt strenge anti-abortuswet aan (18/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na een reeks andere Amerikaanse staten heeft ook Missouri gisteren de wetgeving rond abortus verstrengd. Een abortus na de achtste week van de...
  [naar artikel]
 30. Ook Amerikaanse staat Missouri neemt strenge anti-abortuswet aan (18/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na een reeks andere Amerikaanse staten heeft ook Missouri gisteren de wetgeving rond abortus verstrengd. Een abortus na de achtste week van de...
  [naar artikel]
 31. Abortus is een strijd voor gewenste kinderen (27/07/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider4.demorgen-cdn.be/photo/abortus-is-een-strijd-voor-gewenste-kinderen/mruw6lztgy3dsobxgi2c6rsxf43dimq/f82a2c46f5b886e84a0fa7dcc4fc7512e8a49cebd1668aa6503150bc34f81194/fitwidth_642x0_36698724.jpg?v=pS9CA7C
  [naar artikel]
 32. Overwinning voor conservatief Amerika: Alabama verbiedt nagenoeg alle vormen van abortus (16/05/2019 - De Morgen)
  Sinds dinsdag is zo goed als elke vorm van abortus illegaal in de Amerikaanse staat Alabama. Gek genoeg hoopt conservatief Amerika nu dat de wet aangevochten wordt voor de rechtbank. ‘De conservatieven zien nu een kans hun grote droom, het landelijk afschaffen van abortus, werkelijkheid te maken.’
  [naar artikel]
 33. Meerderheidspartijen dienen wetsvoorstel in om abortus uit strafwet te halen (03/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open Vld en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus...
  [naar artikel]
 34. Meerderheid wil abortus uit strafrecht halen (03/07/2018 - De Standaard)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open Vld en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafrecht te halen.
  [naar artikel]
 35. Meerderheid zal wetsvoorstel indienen dat abortus uit strafwetboek haalt (03/07/2018 - Knack)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open VLD en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafrecht te halen.
  [naar artikel]
 36. Alabama keurt strengste Amerikaanse abortuswet in 50 jaar goed: bijna in alle gevallen verboden (15/05/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse staat Alabama heeft een wet gestemd die abortus in zo goed als alle gevallen verbiedt. De bedoeling is om de federale wet, die van abortus in heel de VS een grondrecht heeft gemaakt, onderuit te halen. De conservatieve gouverneur van Alabama moet de wet wel nog formeel goedkeuren.
  [naar artikel]
 37. Meerderheid dient wetsvoorstel in om abortus uit strafwet te halen (03/07/2018 - De Morgen)
  De vier federale meerderheidspartijen, N-VA, CD&V, Open Vld en MR, hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafrecht te halen. 
  [naar artikel]
 38. Abortus uit strafwetboek: bisschoppenconferentie betreurt akkoord binnen meerderheid (03/07/2018 - Knack)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open VLD en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafwetboek te halen.
  [naar artikel]
 39. Ierland legaliseert abortus (14/12/2018 - De Morgen)
  Na een strijd van 35 jaar is het zover: Ierland heeft een wet aangenomen waarmee het abortus legaliseert. De senaat gaf na een debat van negen uur zijn goedkeuring aan de wet. Alleen president Higgins moet die nog ondertekenen.
  [naar artikel]
 40. Meerderheid raakt het eens om abortus uit strafrecht te halen (03/07/2018 - VRT NWS)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open VLD en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafrecht te halen. Dat meldt het persagentschap Belga.
  [naar artikel]
 41. Overheid moet abortus dan toch toelaten aan zwangere tiener zonder papieren in Texas (25/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een zwangere tiener zonder papieren heeft het recht een abortus te laten uitvoeren in de Amerikaanse staat Texas. Dat heeft een rechter in beroep...
  [naar artikel]
 42. Boegbeeld van het recht op abortus, helaas voor haar (06/04/2019 - De Morgen)
  Norma McCorvey is op 69-jarige leeftijd overleden in Texas. Het was haar ongewenste zwangerschap in 1969 die de aanleiding zou vormen voor legale abortus in de VS. 'De grootste fout uit haar leven', vond ze zelf.
  [naar artikel]
 43. Jameela Jamil open over abortus op jonge leeftijd: "Het was de beste beslissing ooit” (14/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse staat Georgia voerde enkele dagen geleden een strengere abortuswet in, die abortus ‘op elk moment van de zwangerschap’ verbiedt....
  [naar artikel]
 44. 'Bij abortus sta je er helemaal alleen voor' (05/04/2019 - De Morgen)
  Bijna 25 jaar na de goedkeuring van de abortuswet lanceren de Belgische abortuscentra een oproep aan vrouwen die een abortus hebben laten uitvoeren om uit de kast te komen. Een op de vijf vrouwen krijgt er mee te maken, bijna niemand praat erover. 'Deze samenleving ziet abortus als kindermoord. Terwijl het meestal een noodzaak is.'
  [naar artikel]
 45. UGC vertoont controversiële film over abortus (04/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een Amerikaanse film over abortus moet ook Vlaamse zieltjes winnen. Zondag ging de film Unplanned in première in UGC Antwerpen. Al is de verspreiding ervan voorlopig beperkt.
  [naar artikel]
 46. 2 vrouwen getuigen over hun keuze voor abortus: "Heb ik het recht om ooit nog mama te worden?" (27/11/2019 - VRT NWS)
  Elk jaar beslissen 20.000 Belgische vrouwen om hun zwangerschap vervroegd te laten afbreken. Volgens de huidige wetgeving kan dat tot 12 weken zwangerschap (in de toekomst wellicht tot 18 weken). Voor vrouwen die voor abortus kiezen, is de impact van de beslissing achteraf vaak niet te onderschatten. Dat blijkt uit de getuigenissen van twee vrouwen, één van hen kiest ervoor anoniem te getuigen omdat haar familie niet op de hoogte is van de abortus.
  [naar artikel]
 47. Meerderheidspartijen willen abortus uit strafrecht halen (03/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open Vld en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafrecht te halen. Dat heeft Belga dinsdag vernomen.
  [naar artikel]
 48. Meerderheidspartijen willen abortus uit strafrecht halen (03/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open Vld en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafrecht te halen. Dat heeft Belga dinsdag vernomen.
  [naar artikel]
 49. Meerderheidspartijen willen abortus uit strafrecht halen (03/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De vier federale meerderheidspartijen - N-VA, CD&V, Open Vld en MR - hebben een akkoord bereikt over het indienen van een wetsvoorstel om abortus of vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit het strafrecht te halen. Dat heeft Belga dinsdag vernomen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.