Australische brouwers zijn erin geslaagd om een verdwenen bier nieuw leven in te blazen. Dat deden ze op basis van 220 jaar oude gist die gevonden is in een scheepswrak. Het klinkt gek, maar het kan: op basis van gist die meer dan twintig jaar geleden in een scheepswrak werd gevonden, een 220 jaar oud […] Het bericht Onderzoekers brouwen verdwenen bier met gist uit scheepswrak verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Zal mysteriejager Sam van Radio2 zijn zelfgemaakt bier te onderscheiden zijn van een echte Westvleteren 12? Dat was de grote vraag deze week in de reeks Mysteries van Vlaanderen. Eerder slaagde Sam erin om samen met de afdeling ‘bier brouwen’ van de universiteit in Gent, de gist uit een flesje Westvleteren te halen. Sam kreeg verder hulp van een bierkenner om met deze gist een Westvleterenkloon te brouwen. Is er een verschil met de echte Westvleteren? [naar artikel]
Slaagt mysteriejager Sam erin om het trappistenbier Westvleteren 12 te klonen? Dat is de uitdaging die hij aangaat in het laatste mysterie van radio 2 deze zomer. Hij heeft daarvoor de gist nodig die gebruikt wordt bij het brouwproces want die is bepalend voor het karakter van het bier. Uit een flesje Westvleteren heeft hij wat gist kunnen filteren. Omringd door deskundigen probeert Sam nu die gisten op te kweken. Als dat lukt kan hij beginnen brouwen. En wie weet…. [naar artikel]
Geen bier zonder hop, dat zal elke bierliefhebber je vertellen. Maar als het van Amerikaanse wetenschappers afhangt brouwen we in de toekomst het gouden nat zonder dat ene bestandsdeel. Uit een artikel in Nature Communications blijkt dat wetenschappers er in geslaagd zijn het genoom van biergist te manipuleren. Daardoor wordt de smaak van het gist […] Het bericht Bier zonder hop moet het milieu een duwtje in de rug geven verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Graanresten die overblijven na het brouwen van bier kunnen gebruikt worden om zware metalen en zelfs radioactieve stoffen uit (zee)water te... [naar artikel]
Studenten van de Universiteit van Californië in San Diego onderzoeken of het mogelijk is om bier te brouwen op de maan. Ze strijden met andere [naar artikel]
Het brouwen van bier is een waterrovend proces. De monniken die het La Trappe-bier in Berkel-Enschot brouwen, zuiveren het water zelf met behulp... [naar artikel]
In de zoektocht van mysteriejager Sam of hij de code kan kraken van een trappist Westvleteren 12, bleek één ingrediënt bepalend te zijn voor de smaak van het bier. En dat is de gist. Elk bier heeft zijn eigen gist. Brouwerijen houden ze achter slot en grendel want ze vormen de ziel van het bier. Bovendien vertrouwen de meeste brouwerijen hun gisten ook nog toe aan de gistbank van de KU Leuven. Zo kan een bier blijven voortbestaan mocht er iets met de brouwerij gebeuren. [naar artikel]
Brouwland, de Limburgse vak- en groothandel voor alles wat te maken heeft met het zelf brouwen van bier, zet met zijn eigen label Brewferm de stap naar de Verenigde Staten. [naar artikel]
De paters van Abdij van Park hebben plannen om na 230 jaar opnieuw bier te brouwen in hun abdij. Ze hebben nu ook al een bier, Park, dat gebrouwen wordt in Ierland in een excusiviteitscontract met Aldi. Maar nu gaan ze ook in de abdij zelf brouwen. [naar artikel]
De Landelijke Gilde in Engsbergen nodigde twee bio-ingenieurs uit voor een uiteenzetting over bier brouwen. [naar artikel]
De Japanse duizendknoop, een exoot die een dramatische impact heeft op inheemse plantensoorten, heeft dan toch een nut. Je kan er namelijk bier mee brouwen. [naar artikel]
Een klein stukje van het oude Egypte werd deze week na 4.500 jaar weer tot leven gewekt. Amateur-egyptoloog Seamus Blackley slaagde erin om gist... [naar artikel]
Alcohol was tijdens de lockdown in Zuid-Afrika verboden waar. Maar dat betekende natuurlijk niet dat er niet werd gedronken. Oude zelfbrouwtradities zijn nieuw leven ingeblazen. ‘Mijn oma leerde me brouwen toen ik jong was.’ [naar artikel]
De abdij van Grimbergen wil opnieuw zélf Grimbergen bier brouwen. De paters broeden op een plan om een microbrouwerij en een belevingscentrum te installeren binnen de abdijmuren. [naar artikel]
De Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo, een dochter van AB InBev, stopt vanaf zondag met het brouwen van bier. Grupo Modelo volgt daarmee de... [naar artikel]
“35.000 boeken en meters aan archiefkasten. Ergens daartussen ligt het middeleeuwse recept van ons abdijbier.” De paters van de abdij van Grimbergen willen opnieuw zelf bier brouwen. Dat deden ze tot 1797, toen de Fransen hun brouwerij afbraken. “Het is een oude droom om er opnieuw mee te beginnen”, zegt subprior Karel Stautemas. Alleen missen ze dus nog iets belangrijks. “Vier man zoekt al een jaar naar dat document.” [naar artikel]
In Egypte hebben wetenschappers een mummie van 3.500 jaar oud digitaal uitgepakt. Het gaat over Amenhotep I, een farao die in de 16e eeuw voor Christus aan het roer stond in het Noord-Afrikaanse land. De onderzoekers deden dat niet letterlijk, maar maakten gebruik van een 3D-CT-scan van de koninklijke mummie. Zo konden ze de resten van de farao naar eigen zeggen in ongeëvenaard detail bestuderen. [naar artikel]
Het voorbije weekend is het gistingsproces gestart voor het bruin en blond bier dat de leerlingen van het vijfde jaar wetenschappen techniek en chemie van het PTS Boom brouwen voor hun eindproef. Een tussenstap in een heel proces onder leiding van een echte brouwer. [naar artikel]
Graanresten die overblijven na het brouwen van bier kunnen gebruikt worden om zware metalen en zelfs radioactieve stoffen uit (zee)water te filteren. Tot dat opvallende resultaat komt UHasselt-onderzoekster Sara Vanderheyden in haar doctoraatsstudie. [naar artikel]
Belgische wetenschappers hebben artificiële intelligentie ontwikkeld waarmee de smaak en de kwaliteit van bier voorspeld kan worden. Dat heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) bekendgemaakt. De studie is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature Communications’. “Ons grootste doel is nu om beter alcoholvrij bier te maken.” [naar artikel]
Negen generaties brouwen er al bier, gestoeld op passie, traditie en vakmanschap. Brouwerij Martens is sinds 1758 actief in Bocholt. “Bouwen en brouwen, vanuit deze geschiedenis schrijven we vol passie verder aan onze toekomst”, zegt Jan Martens. [naar artikel]
De brandweerlieden van Poperinge hebben voor hun Duitse collega's bier gebrouwen, als teken van vriendschap en respect. Maar ook om de 54 jaar oude band tussen de 2 brandweerposten te vieren. Samen klinken, zat er door corona nog niet in, maar de brandweerlieden van het Duitse Obergrenzebach konden wel al een eerste keer proeven van het bier. [naar artikel]
Archeologen hebben het bovenste deel van een standbeeld van farao Ramses II - een van de bekendste farao’s uit de Egyptische oudheid - ontdekt in de stad El Ashmunein in Egypte. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.