De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Islamitische landen bezorgd over toenemende islamofobie wereldwijd

De Morgen

01/06/2019 - 11:07

In haar slotverklaring van de top in Mekka zegt de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) zaterdag zich zorgen te maken over de toenemende islamofobie in vele delen van de wereld.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Moslimlanden bezorgd over toenemende islamofobie wereldwijd (01/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In haar slotverklaring van de top in Mekka zegt de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) vandaag zich zorgen te maken over de toenemende...
  [naar artikel]
 2. Moslims vrezen islamofobie na winst Boris Johnson: “Er is angst in heel het land” (13/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Muslim Council of Britain, de grootste moslimgroep in Groot-Brittannië, vreest voor toenemende islamofobie na de grote overwinning van de...
  [naar artikel]
 3. Wereldgezondheidsorganisatie bezorgd om toenemende weerstand tegen antibiotica (09/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is erg bezorgd om de toenemende antibioticaresistentie bij mensen. Dat blijkt vrijdag uit een nieuw rapport van het WHO, met gegevens uit 127 landen. De organisatie schat dat jaarlijks 1,3 miljoen mensen sterven omdat antibiotica de infecties niet efficiënt bestrijden.
  [naar artikel]
 4. Buurlanden bezorgd over toenemende invloed IS in Afghanistan (27/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland, China en Pakistan, de drie buren van Afghanistan, hebben vandaag gewaarschuwd voor toenemende invloed van Islamitische Staat in dat
  [naar artikel]
 5. “Nieuwste voorbeeld van groeiende islamofobie” (15/03/2019 - Metro)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de aanval op de moskeeën in Christchurch verworpen. Hij beschreef de aanvallen als “het laatste voorbeeld van het groeiende racisme en islamofobie”. “In naam van mijn land betuig ik mijn medeleven aan de islamitische wereld en de mensen van Nieuw-Zeeland, die zijn aangevallen door deze betreurenswaardige aanval – het laatste voorbeeld van het groeiende racisme en islamofobie”, aldus Erdogan. “Moge Allah medeleven hebben met de slachtoffers en een snel herstel toekennen aan de gewonden.” Bron: Belga   Het bericht “Nieuwste voorbeeld van groeiende islamofobie” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Buurlanden bezorgd over invloed IS in Afghanistan (27/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland, China en Pakistan, de drie buren van Afghanistan, hebben vandaag gewaarschuwd voor toenemende invloed van Islamitische Staat in dat
  [naar artikel]
 7. Islamitische landen reageren op Trump door Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad te erkennen (13/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De leiders van de islamitische landen hebben op een bijzondere top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) Oost-Jeruzalem erkend...
  [naar artikel]
 8. Moslimlanden willen “concrete maatregelen” tegen islamofobie (22/03/2019 - Metro)
  De moslimlanden hebben de internationale gemeenschap vandaag opgeroepen om “concrete maatregelen” te nemen tegen islamofobie. Dat is verklaard op een bijeenkomst van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) in Istanboel. De OIS werd samengeroepen naar aanleiding van de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, waarbij een week geleden vijftig moslims om het leven kwamen. Volgens een mededeling die na de bijeenkomst verspreid werd, moeten de maatregelen in de strijd tegen de islamofobie “concreet, exhaustief en systematisch” zijn. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had op de top ook al een pleidooi gehouden voor maatregelen tegen “de opgang van de islamofobie”. “De mensheid moet de toenemende haat tegen de islam bestrijden op dezelfde manier waarop ook het antisemitisme na de Holocaust werd bestreden”, zo klonk het. De Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Peters, was eveneens aanwezig in Istanboel. Hij gaf er onder meer uitleg over de manier waarop de regering op de aanslag reageerde. Hij benadrukte dat de Nieuw-Zeelandse politie het grootste onderzoek uit haar geschiedenis heeft opgestart en dat de dader voor de rest van zijn leven eenzaam in de cel zal doorbrengen. Erdogan toonde zich daarop vol lof over de manier waarop in Wellington gereageerd werd. De solidariteit die in Nieuw-Zeeland getoond werd na de dubbele aanslag is volgens hem “een voorbeeld voor de leiders in de hele wereld”. Turkije en Nieuw-Zeeland lijken daarmee de plooien weer glad te strijken, nadat er in de nasleep van de aanslagen spanningen waren ontstaan tussen beide landen. Erdogan had de voorbije dagen op verkiezingsmeetings, tot ongenoegen van Nieuw-Zeeland, beelden getoond van de video die de schutter had gemaakt. Hij had ook gezworen dat Turkije de schutter rekenschap zou laten afleggen “als Nieuw-Zeeland dat niet doet”. Bron: Belga   Het bericht Moslimlanden willen “concrete maatregelen” tegen islamofobie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. ‘Als we de jonge generatie Russen isoleren, winnen we daar niets bij’: Rusland-kenners bezorgd over toenemende russofobie (15/03/2022 - De Morgen)
  Vlaamse Rusland-kenners en slavisten zijn bezorgd om de toenemende russofobie. Als dam tegen anti-Russisch sentiment hebben ze een website opgericht. ‘We moeten een onderscheid maken tussen het regime en het volk’, zegt initiatiefnemer en docent Russische literatuur Pieter Boulogne (KU Leuven).
  [naar artikel]
 10. Hoe beleven moslims wereldwijd de ramadan in coronatijd? (24/04/2020 - VRT NWS)
  Iftars in beperkte kring, geen lange, volle tafels in volkswijken en een muezzin die oproept om niét naar de moskee te komen. Het coronavirus maakt ook van de ramadan, de islamitische vastenmaand, een bevreemdende ervaring voor de 1,8 miljard moslims in de wereld. Een overzicht van de ramadan in coronatijden in enkele landen met een overwegend islamitische bevolking.
  [naar artikel]
 11. Kiev bezorgd over "toenemende dreiging" van nieuw Russisch offensief vanuit Wit-Rusland (20/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Oekraïense leger heeft donderdag gezegd bezorgd te zijn over de toenemende dreiging van een nieuw Russisch offensief vanuit het noordelijke buurland Wit-Rusland. Het grondgebied diende ook al als uitvalsbasis voor de Russische troepen bij hun invasie van Oekraïne eind februari.
  [naar artikel]
 12. Turkije komt islamofobie onderzoeken (08/01/2018 - Metro)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie, schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag. De aanleiding zouden de racistische reacties zijn op de geboorte van de eerste baby die 2018 in Wenen is geboren, een meisje van Turkse afkomst. Toen een Oostenrijkse krant een kraamfoto met haar ouders op Facebook zette, werd ze overspoeld door racistische reacties. Het leidde tot een relletje in Oostenrijk, waar de extreemrechtse FPÖ sinds kort in de regering zit. Tegelijk is het voor het Turkse parlement de aanleiding om de islamofobie in Europa te onderzoeken, schrijven de Mediahuis-kranten, die verwijzen naar Turkse media. Daarvoor wordt een nieuwe parlementscommissie opgericht, die vanaf morgen aan haar werk begint. De parlementsleden richten zich op de vier Europese landen waar volgens hen de islamofobie het sterkst is: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België. Ze willen in die landen de toelating vragen om ter plekke onderzoek te komen voeren, klinkt het. bron: Belga
  [naar artikel]
 13. Top islamitische landen eist beschermingsmacht voor Palestijnen (19/05/2018 - Knack)
  Na het geweld van Israëlische soldaten in Gaza heeft een speciale top van islamitische landen de oprichting geëist van een internationale troepenmacht om de Palestijnen te beschermen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei aan het einde van de top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) in Istanboel dat een dergelijke vredemacht kan opgericht worden naar analogie met die in Bosnië en Kosovo.
  [naar artikel]
 14. Top van islamitische landen eist beschermingsmacht voor Palestijnen (19/05/2018 - De Morgen)
  Na het geweld van Israëlische soldaten in Gaza heeft een speciale top van islamitische landen de oprichting geëist van een internationale troepenmacht om de Palestijnen te beschermen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei aan het einde van de top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) in Istanboel dat een dergelijke vredemacht kan opgericht worden naar analogie met die in Bosnië en Kosovo.
  [naar artikel]
 15. Top van islamitische landen eist beschermingsmacht voor Palestijnen (19/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Na het geweld van Israëlische soldaten in Gaza heeft een speciale top van islamitische landen de oprichting geëist van een internationale...
  [naar artikel]
 16. We voelen ons onveiliger dan ooit: veiligheidsgevoel wereldwijd op dieptepunt (08/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ondanks een toenemende vooruitgang voelen mensen zich wereldwijd onveiliger dan ooit. Het veiligheidsgevoel bevindt zich meer bepaald op een dieptepunt in “bijna alle landen”, ook in de geïndustrialiseerde landen. Die vaststellingen komen uit een rapport van het Ontwikkelingsprogramma (UNDP) van de Verenigde Naties (VN). Volgens het onderzoek gaven zes van de zeven ondervraagden aan zich “enigszins onveilig” tot “zeer onveilig” te voelen.
  [naar artikel]
 17. Turkije komt islamofobie onderzoeken (08/01/2018 - Knack)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie, schrijven Mediahuis-kranten maandag.
  [naar artikel]
 18. Islamitische landen erkennen op hun beurt Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad (13/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  De leiders van de islamitische landen hebben woensdag op een bijzondere top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking Oost-Jeruzalem erkend als Palestijnse hoofdstad. Ze reageren zo op de erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad door de Amerikaanse president Donald Trump vorige week.
  [naar artikel]
 19. Mobilisering tegen racisme zondag voor justitiepaleis in Brussel (07/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) lanceerde vandaag de eerste 'Brusselse actieweek tegen haat en islamofobie'. Het (Franstalige)...
  [naar artikel]
 20. Islamofobie wakkert terrorisme aan, zegt hoofd van VN (12/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan, meent de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 21. Crevits: "Als Demir zo bezorgd is over islamschool moet ze snel ingrijpen in Brusselse en Waalse scholen" (19/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Als staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) zo bezorgd is over de mogelijke komst van een school van de Turks-islamitische...
  [naar artikel]
 22. Crevits: "Als Demir zo bezorgd is over islamschool moet ze snel ingrijpen waar organisatie al onderwijs inricht" (19/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Als staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) zo bezorgd is over de mogelijke komst van een school van de Turks-islamitische...
  [naar artikel]
 23. Vandenbroucke bezorgd om toenemende inzet van zorgpersoneel via onderaanneming (16/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt zich “grote zorgen” over de toenemende inzet van zorgpersoneel via onderaanneming op kosten van de algemene ziekenhuisfinanciering. Hij roept mensen op om klacht in te dienen bij de arbeidsinspectie.
  [naar artikel]
 24. Probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt vandaag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 25. “Probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij” (25/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt dinsdag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 26. N-VA niet onder de indruk van Turks onderzoek naar islamofobie in ons land (09/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Turkse parlementaire commissie Mensenrechten is van plan om een ­delegatie naar ons land te sturen. De opdracht? “De opmars van islamofobie in België” in kaart brengen. Volgens N-VA gaat het om een propagandastunt om de aandacht af te leiden van de problemen in eigen land.
  [naar artikel]
 27. Moslims vrezen toename van islamofobie na overwinning Conservatives (13/12/2019 - Metro)
  De Muslim Council of Britain, de grootste moslimgroep in Groot-Brittannië, vreest voor toenemende islamofobie na de grote overwinning van de Conservatieve partij van Boris Johnson. “Johnson heeft een meerderheid verkregen, maar we merken dat er angst is bij de moslims in heel het land”, aldus secretaris-generaal van de groep Harun Khan. “We zijn de verkiezingsperiode ingegaan met oude zorgen over onverdraagzaamheid in onze politiek en binnen de heersende partij.” Volgens Khan heeft geen enkele verkiezingscampagne ooit zoveel verdeeldheid geschept. “Nu vrezen we dat de overheid beschikt over een hapklare vorm van islamofobie”, zei hij, verwijzend naar het “hapklare brexit-akkoord” van Johnson. “Johnson heeft heel veel macht gekregen, en we hopen dat hij die voor alle Britten op een verantwoorde manier gaat gebruiken.” Critici hebben Johnson al vaker beschuldigd van het aanzetten tot islamofobie en stellen dat hij er niet in slaagt om negatieve gevoelens tegenover moslims uit zijn partij te verbannen. Ook wordt hij beschuldigd van andere racistische uitspraken. Johnson zelf ontkent de beschuldigingen en noemt zijn controversiële uitspraken politiek geklets. Groepen als Stand up to Racism hebben voor vrijdagavond opgeroepen tot betogingen onder het motto “Not my prime minister – resist racist Johnson” in Londen en in andere steden. bron: Belga Het bericht Moslims vrezen toename van islamofobie na overwinning Conservatives verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. VN: “Landen moeten kinderen en vrouwen van IS-strijders terughalen” (22/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Naties doen een dringend beroep op alle landen om hun landgenoten op te halen die vastzitten in kampen in het door Koerden gecontroleerde noordoosten van Syrië. Het gaat vooral om kinderen en vrouwen van gesneuvelde of gevangen strijders van de radicaal-islamitische terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).
  [naar artikel]
 29. Turkije wil onderzoek voeren naar islamofobie in ons land (08/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie.
  [naar artikel]
 30. Turkije wil onderzoek voeren naar islamofobie in ons land (08/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie.
  [naar artikel]
 31. Hoofd van VN: "Islamofobie wakkert terrorisme aan" (12/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan", meent de secretaris-generaal van de Verenigde
  [naar artikel]
 32. Hoofd van VN: "Islamofobie wakkert terrorisme aan" (12/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan", meent de secretaris-generaal van de Verenigde
  [naar artikel]
 33. 16 islamitische landen verbieden alle Israëli’s toegang tot hun land (31/01/2017 - Express)
  De globale verontwaardiging over het Amerikaanse inreisverbod voor onderdanen van 7 moslimlanden is groot. Dat 16 islamitische landen al tientallen jaren alle Israëli’s de toegang tot hun land verbieden, zorgt voor minder commotie. Acht landen verbieden zelfs de toegang aan mensen alleen om het feit dat die in Israël zijn geweest. Die 16 landen zijn: Algerije, Bangladesh, Brunei, Irak, Iran, Jemen, Koeweit, Libanon, Libië, Maleisië, Oman, Pakistan, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat betekent dat bijvoorbeeld de meeste van de bijna een miljoen Joden die verdreven zijn uit de Arabische landen, hun geboortegrond niet kunnen bezoeken. Zes van die zestien landen zijn nu getroffen zijn door de Amerikaanse maatregel (alleen Somalië hoort daar niet Groen: landen die Israëli’s de toegang weigeren. Donkergroen: landen die zelfs mensen weigeren die in Israël zijn geweest. The post 16 islamitische landen verbieden alle Israëli’s toegang tot hun land appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 34. Onderzoeksrapport toont aan: probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt vandaag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 35. Waarom Turkije de islamofobie in Europa wil onderzoeken (16/01/2018 - Knack)
  Is Europa echt een oord voor islamofoben? Dat wil het Turkse parlement binnenkort ter plaatse komen nagaan. Voor de Turkse president Tayyip Recep Erdogan zijn anti-islamitische incidenten een dankbaar politiek wapen.
  [naar artikel]
 36. Moslims bedreigd na aanslagen: “Islamofobie neemt scherp toe in België” (28/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een haatpetitie in Anderlecht, een poging tot brandstichting in een moskee in Tubeke en anonieme dreigbrieven bij twee Turkse gezinnen in Limburg: bij verschillende incidenten in ons land zijn de afgelopen dagen moslims bedreigd. Gelijkekansencentrum Unia is ongerust en ziet een “trend van boomende islamofobie” in ons land.
  [naar artikel]
 37. Wereldleiders reageren op aanslagen: “Ook politici en media die islamofobie aanwakkeren zijn medeplichtig” (15/03/2019 - De Morgen)
  Bij de terroristische aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 doden gevallen. Premier Jacinda Ardern spreekt over “een van Nieuw-Zeelands donkerste dagen”. Van over de hele wereld veroordelen politieke leiders de aanslag en islamofobie.
  [naar artikel]
 38. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden (19/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in nasleep van de aanslagen in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 50 doden vielen.
  [naar artikel]
 39. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in...
  [naar artikel]
 40. Japan is bezorgd over recreatief gebruik marihuana in Verenigde Staten (09/04/2021 - Express)
  Japan maakt zich in toenemende mate bezorgd over de uitbreiding van de legalisering van het recreatieve gebruik van marihuana in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een reactie van het Japanse ministerie van buitenlandse zaken op berichten over de legalisering van het recreatieve gebruik in de Amerikaanse staten New York en New Jersey. Na de […] The post Japan is bezorgd over recreatief gebruik marihuana in Verenigde Staten appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. Chocolademarkt slachtoffer van toenemende onrust in Ivoorkust (15/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  De toenemende onrust in Ivoorkust, waar soldaten aan het muiten zijn geslagen, dreigt ook de chocolademarkt aan te tasten. De prijs van cacaobonen schiet de hoogte in, tot het hoogste peil in anderhalve maand. Ivoorkust is de belangrijkste producent van cacao ter wereld en levert zowat 40 procent van de bonen wereldwijd.
  [naar artikel]
 42. Actieweek tegen racisme en islamofobie in Brussel gestart aan justitiepaleis  (09/09/2018 - VRT NWS)
  Aan het justitiepalies in Brussel hebben een  honderdtal mensen actie gevoerd tegen racisme en islamofobie, onder de noemer "trop is te veel". Ze zien dat vooral vrouwen, allochtonen en minderheidsgroepen vaak het slachtoffer zijn. En ze willen dat politiek en justitie slachtoffers meer steunen. 
  [naar artikel]
 43. Waarom een nieuw akkoord over de wereldhandel maar niet lukt (13/04/2019 - De Morgen)
  De toenemende inkomensongelijkheid in de meeste landen geeft aan dat landen zich beter eerst wat toeleggen op het lenigen van die groeiende spanning
  [naar artikel]
 44. IMF bezorgd over economisch herstel met twee snelheden (27/07/2021 - De Tijd)
  15:00 De economische vooruitzichten in de rijke landen verbeteren dankzij de beschikbaarheid van coronavaccins, maar ze verslechteren in de armere landen.
  [naar artikel]
 45. Facebook laat oproepen tot geweld tegen Rusland tijdelijk toe in bepaalde landen, VN reageert bezorgd (11/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Meta staat Facebook- en Instagram-gebruikers in sommige landen tijdelijk toe om berichten te publiceren die oproepen tot geweld tegen de Russische soldaten of regering. Bedreigingen tegen Russische burgers blijven verboden. De VN reageert bezorgd op deze tijdelijke wijziging.
  [naar artikel]
 46. Tommy Robinson: "een racist die islamofobie aanwakkert", of gezicht van de ontevreden Engelse onderklasse (25/06/2018 - De Morgen)
  Volgens zichzelf en zijn aanhangers is hij een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, volgens zijn tegenstanders is hij een racist die de islamofobie in het Verenigd Koninkrijk aanwakkert. Tommy Robinsons ware vijand is de staat, het domein van de door hem verfoeide middenklasse.
  [naar artikel]
 47. Miljoenen moslims beëindigen wereldwijd ramadan (14/06/2018 - Metro)
  Na weken van vasten vieren de moslims in de hele wereld het einde van de ramadan. In de islamitische landen maken miljoenen mensen zich op voor Eid al-Fitr, het Suikerfeest waarvoor de familie traditioneel bijeenkomt. In Turkije begint het feest morgen en duurt het tot zondag. Velen nemen dan een korte vakantie. In andere landen als Saoedi-Arabië, Egypte, Libanon of Syrië wordt pas vanavond beslist op welke dag de ramadan eindigt. Het hangt ervan af wanneer de islamitische geleerden de nieuwe maan ontwaren en het kan van land tot land verschillen. Saoedi-Arabië, de hoeder van de heilige steden Mekka en Medina, riep zijn burgers op uit te kijken naar de nieuwe maan. Tijdens de ramadan onthouden gelovige moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken, roken en seks. Het gebod uit de Koran is een van de vijf zuilen van de islam. Vooral de kinderen verheugen zich elk jaar op het Suikerfeest, dat tot de belangrijkste feesten van de moslims behoort, want velen krijgen dan wat geld of zoetigheden. De voorbije jaren grepen extremisten als de terreurmilitie IS (Islamitische Staat) de ramadan aan om talrijke aanslagen te plegen. Dit jaar was de vastenmaand bijzonder bloedig in Afghanistan. De radicaalislamitische taliban voerden hun aanvallen op de regering en veiligheidstroepen op. Vorige week zaterdag kondigden ze een driedaags bestand aan voor Eid al-Fitr. Bron: Belga   Het bericht Miljoenen moslims beëindigen wereldwijd ramadan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Biden bezorgd om overname van Twitter: “Musk koopt een medium dat wereldwijd leugens verspreidt” (05/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Joe Biden is bezorgd om de plannen van Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter. Dat liet hij gisteravond uitschijnen tijdens een benefiet in de Amerikaanse staat Chicago.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy