Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2020
22:22 uur

Banjo of graffiti leren? Dat kan vanaf volgend jaar in het deeltijds kunstonderwijs

De Morgen

26/06/2019 - 11:22

Het deeltijds kunstonderwijs krijgt er volgend jaar zestig nieuwe opleidingen bij. Wie graag banjo, musical of regie leert, kan dat dus in een academie doen. Crevits gaat daarmee verder op de grote uitbreiding die ze vorig jaar doorvoerde in het deeltijds kunstonderwijs.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ook dertigers en veertigers kiezen nu voluit voor deeltijds kunstonderwijs: “Het is gewoon beter te combineren, zo” (14/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De deeltijds kunstacademies in Vlaanderen zijn populairder dan ooit. Met dank aan de hervorming van het kunstonderwijs volgen kinderen nu al muziekles vanaf zes jaar, zijn er heel wat nieuwe vakken en zelfs nieuwe vestigingen bijgekomen. In totaal volgen 200.000 jongeren en volwassen deeltijds kunstonderwijs, bijna 15.000 meer dan vorig jaar.
  [naar artikel]
 2. Instapleeftijd voor alle richtingen in deeltijds kunstonderwijs naar zes jaar (24/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de instapleeftijd vanaf het schooljaar 2018-2019 voor het deeltijds kunstonderwijs op zes
  [naar artikel]
 3. Piano of gitaar leren spelen? Het kan al vanaf zes jaar (11/04/2019 - De Morgen)
  Les volgen in het deeltijds kunstonderwijs moet vanaf zes jaar kunnen voor alle studierichtingen. Dat stelt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die aan een nieuw decreet werkt.
  [naar artikel]
 4. Nieuwe decreet voor deeltijds kunstonderwijs krijgt groen licht in commissie (01/02/2018 - VRT NWS)
  Vanaf volgend schooljaar kunnen kinderen van 6 al naar de muziek-of dansacademie. Er komen ook nieuwe opleidingen zoals comedy of muziekrecensent. De commissie van het Vlaamse parlement heeft het ontwerpdecreet daarover goedgekeurd. Dat maakt van het deeltijds kunstonderwijs een volwaardig deel van het onderwijs. Minister Crevits trekt er ook 3,7 miljoen euro extra voor uit.   
  [naar artikel]
 5. Recordaantal cursisten volgt deeltijds kunstonderwijs (14/01/2019 - VRT NWS)
  Een recordaantal cursisten volgt deeltijds kunstonderwijs. Het gaat om 200.000 jongeren en volwassenen. Dit schooljaar zijn het er bijna 15.000 meer dan vorig jaar. Volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is de stijging een gevolg van de hervorming van het kunstonderwijs. 
  [naar artikel]
 6. Nieuw decreet voor deeltijds kunstonderwijs voorziet heel wat vernieuwingen (01/09/2018 - VRT NWS)
  Het nieuwe decreet voor het deeltijds kunstonderwijs voorziet in heel wat vernieuwingen. Zo krijgen academies meer vrijheid om zelf nieuwe richtingen op te starten zoals schoenontwerp, kleinkunst, of productontwerp. En kinderen kunnen al vanaf 6 jaar naar de academie, in plaats van vanaf 8.
  [naar artikel]
 7. Duaal leren in het middelbaar onderwijs vanaf volgend schooljaar mogelijk (15/09/2017 - VRT NWS)
  Vanaf volgend schooljaar zullen alle scholen duaal leren kunnen aanbieden. Dat betekent dat leerlingen, vanaf 15 jaar, deeltijds op de schoolbanken zitten en deeltijds, minstens 14 uur per week, werken bijj een bedrijf of organisatie. In tientallen scholen liepen al proefprojecten. "We willen elke leerling alle kansen bieden om een diploma secundair te behalen", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
  [naar artikel]
 8. Leerkrachten deeltijds kunstonderwijs betogen tegen Crevits in Torhout (04/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  LeVeDKO, de vereniging voor leerkrachten uit het deeltijds kunstonderwijs, heeft zondagmiddag een betoging georganiseerd in Torhout, de thuishaven van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Een 200-tal actievoerders uit heel Vlaanderen trok onder muzikale begeleiding van het station naar de markt om zijn ongenoegen te uiten over het nieuwe decreet van Crevits voor het deeltijds kunstonderwijs.
  [naar artikel]
 9. Aantal volwassenen eerstejaars in deeltijds kunstonderwijs terug in stijgende lijn (14/06/2017 - De Redactie)
  Dit schooljaar schreven zich bijna 8.500 volwassenen (+25 jaar) in voor het beginjaar van een opleiding aan één van de academies van het deeltijds kunstonderwijs. Dat is 2,1 procent meer dan vorig schooljaar.
  [naar artikel]
 10. Blaasinstrumenten minder in trek in deeltijds kunstonderwijs (07/01/2017 - De Redactie)
  Bijna de helft van de bijna 70.000 leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs blijft kiezen voor de piano en de gitaar.
  [naar artikel]
 11. Kunstonderwijs boomt: “We kunnen creatiever zijn dan vroeger, dat spreekt aan” (20/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  De deeltijdse kunstacademies in Vlaanderen zijn populairder dan ooit. Met dank aan de hervorming van het kunstonderwijs volgen kinderen nu al muziekles vanaf 6 jaar en zijn er niet alleen heel wat nieuwe vakken bijgekomen, maar ook nieuwe vestigingen. In totaal volgen 200.000 jongeren en volwassenen deeltijds kunstonderwijs. Dat zijn er bijna 15.000 meer dan vorig jaar.
  [naar artikel]
 12. Muziekscholen komen tot in de klas (16/10/2017 - De Standaard)
  Vanaf volgend schooljaar kunnen alle academies van het deeltijds kunstonderwijs hun leraren inzetten in het basis- en secundair onderwijs.
  [naar artikel]
 13. Muziekacademies vragen extra geld voor plannen Crevits (01/12/2017 - Metro)
  De plannen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voor het deeltijds kunstonderwijs zijn volgens de academies onmogelijk als er geen extra geld komt. Dat zegt Paul Voet, de voorzitter van de directeursvereniging van de Academies voor Muziek, Woord en Dans, vandaag in De Tijd en Het Laatste Nieuws. Normaal gaat de hervorming van het deeltijds kunstonderwijs volgend schooljaar van start. Daardoor kunnen kinderen al vanaf zes jaar voor een instrument kiezen. De academies mogen ook nieuwe opleidingen aanbieden, zoals pakweg choreograaf of dj. Maar dat vraagt extra uren en dus extra leerkrachten en geld, zegt Voet. “Als we meer aanbod organiseren zonder de broodnodige middelen, komt de kwaliteit van het deeltijds kunstonderwijs onder druk te staan. Ofwel verruim je je aanbod en krijg je overvolle klassen. Ofwel behoud je het aanbod, maar ontgoochel je ouders en kinderen omdat je opleidingen niet aanbiedt of omdat je kinderen van acht jaar niet de mogelijkheid biedt een instrument te spelen.” De academies vragen Crevits daarom 5 miljoen euro extra te investeren in het deeltijds kunstonderwijs. bron: Belga
  [naar artikel]
 14. Crevits zet licht op groen voor 777 nieuwe opleidingen in deeltijds kunstonderwijs (19/07/2018 - Metro)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft het licht op groen gezet voor 777 nieuwe opleidingen in het deeltijds kunstonderwijs. Daarmee komt er een einde aan de programmatiestop die zeven jaar van kracht was. De mogelijkheid om voor het eerst opleidingen muziek en woord vanaf zes jaar te starten wordt gretig gebruikt. Liefst 98 academies maken gebruik van die mogelijkheid. Nadat het deeltijds kunstonderwijs in het voorjaar eindelijk haar eigen ‘niveaudecreet’ kreeg en zo verankerd werd binnen het onderwijs, is het nu tijd voor een volledig vernieuwd opleidingsaanbod. Er komt een einde aan de programmatiestop die al zeven jaar van kracht was. Vanaf september zullen 140 academies in totaal 777 nieuwe opleidingen aanbieden. Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits zijn de opleidingen dj, kleinkunst, cabaret en comedy, recensent en musical populair. Verder zullen zeven academies vanaf september starten met een volledig nieuwe afdeling beeldende en audiovisuele kunsten en twee academies met een volledig nieuwe afdeling dans. In twee op de drie academies zullen kinderen voortaan al vanaf zes jaar de opleiding muziek en woord kunnen volgen. Tot nog toe was dat vanaf acht jaar. “Het enthousiasme waarmee de Vlaamse academies aan de slag zijn gegaan met de nieuwe programmaties, toont aan dat het langverwachte decreet deeltijds kunstonderwijs meer dan welkom is”, zegt minister Crevits. “Dankzij de goedgekeurde programmaties krijgen ze de nodige ademruimte en flexibiliteit om een wervend lokaal en eigentijds project te schrijven dat aansluit bij de actuele kunstenbeleving. Zo kunnen ze nog meer leerlingen overtuigen van de grote troeven en meerwaarde van een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs.” bron: Belga Het bericht Crevits zet licht op groen voor 777 nieuwe opleidingen in deeltijds kunstonderwijs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Steeds meer kinderen uit kansengroepen vinden weg naar deeltijds kunstonderwijs (03/03/2018 - Knack)
  Het deeltijds kunstonderwijs trekt niet langer vooral kansrijke kinderen aan. De laatste jaren vonden veel kinderen uit kansengroepen hun weg naar de DKO-academies, waardoor zij momenteel 21 procent van het totale aantal leerlingen uitmaken.
  [naar artikel]
 16. Guido Gezelle niet langer verplicht in deeltijds kunstonderwijs (10/04/2019 - De Morgen)
  Sobere einddoelen en een repertoire dat niet langer door de overheid wordt voorgeschreven. Een fuga van Bach of een gedicht van Gezelle kan nog deel zijn van de lesstof van het deeltijds kunstonderwijs, maar het moet niet langer.
  [naar artikel]
 17. Guido Gezelle niet langer verplicht in deeltijds kunstonderwijs (05/01/2018 - De Morgen)
  Sobere einddoelen en een repertoire dat niet langer door de overheid wordt voorgeschreven. Een fuga van Bach of een gedicht van Gezelle kan nog deel zijn van de lesstof van het deeltijds kunstonderwijs, maar het moet niet langer.
  [naar artikel]
 18. Nieuw decreet kunstonderwijs krijgt groen licht in commissie (01/02/2018 - Knack)
  Het deeltijds kunstonderwijs kan vanaf september opleidingen dj of cabaret aanbieden, de eigen einddoelen bepalen en zelf beroepskwalificaties uitreiken. Het ontwerpdecreet van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) kreeg groen licht in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement.
  [naar artikel]
 19. Kunstonderwijs mag aanbod verruimen (05/01/2018 - De Standaard)
  Vanaf september 2018 kunnen kunstacademies hun aanbod verruimen. Het gaat onder meer om opleidingen met instrumenten als mondharmonica, mandoline of historische harp, maar eveneens cabaret, comedy, dj of urban en werelddans. Voor het eerst werden ook einddoelen voor het deeltijds kunstonderwijs vastgelegd, zo schrijft De Morgen vrijdag.
  [naar artikel]
 20. Duaal leren gaat volgend schooljaar echt van start (17/02/2019 - De Tijd)
  16:34 Volgend jaar kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren op de werkvloer combineren met leren op school. Het bestaande systeem van leertijd kent ondertussen steeds minder succes.
  [naar artikel]
 21. Nieuw op 1 september – Meer onderwijs in vreemde taal, meer werkplekleren en meer kunstonderwijs (28/08/2018 - Metro)
  Twintig extra middelbare scholen gaan vanaf 1 september met Content and Language Integrated Learning (CLIL) aan de slag. Dat wil zeggen dat ze vakken in een vreemde taal onderwijzen. Zij komen bovenop de bestaande 81 CLIL-scholen. Vanaf 1 september stappen ook meer dan 180 scholen, centra voor deeltijds onderwijs en Syntra- lesplaatsen in het proefproject “Schoolbank op de werkplek” om van duaal leren een succes te maken. In totaal zijn er 50 studierichtingen die verspreid over heel Vlaanderen 446 keer zullen worden aangeboden. Het gaat onder meer om richtingen in sport, chemie, mechanica-elektriciteit, mode en voeding. Het is het laatste jaar dat duaal leren wordt proefgedraaid alvorens het op 1 september 2019 definitief uitgerold wordt. Bijna twee op de drie academies in Vlaanderen bieden vanaf volgend schooljaar voor het eerst opleidingen aan voor muziek en woord vanaf 6 jaar. Het gaat om 98 academies. Er krijgen 140 academies groen licht voor 777 nieuwe opleidingen. Daarmee komt een einde aan de programmatiestop die 7 jaar van kracht was. De opleidingen zoals dj, kleinkunst, cabaret en comedy, recensent of musical zijn populair. Zeven academies kunnen vanaf 1 september starten met een volledig nieuwe afdeling beeldende en audiovisuele kunsten en 2 academies met een volledig nieuwe afdeling dans. bron: Belga Het bericht Nieuw op 1 september – Meer onderwijs in vreemde taal, meer werkplekleren en meer kunstonderwijs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Crevits heeft “begrip voor verzuchtingen” van muziekacademies (01/12/2017 - Metro)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft “begrip voor de verzuchtingen” van de muziekacademies over de financiering van het deeltijds kunstonderwijs, maar benadrukt dat er wel degelijk extra middelen worden voorzien in het decreet. Ze reageert daarmee op de kritiek van Paul Voet, de voorzitter van de directeursvereniging van de Academies voor Muziek, Woord en Dans. Voet klaagt vandaag in De Tijd en Het Laatste Nieuws over de plannen van Crevits om deeltijds kunstonderwijs vanaf volgend jaar van start te laten gaan. Dat vraagt meer uren en leerkrachten, en dus ook meer middelen, zegt hij, maar die zijn er volgens hem niet. De academies vragen Crevits om een extra budget van 5 miljoen euro. De minister zegt begrip te hebben voor de verzuchtingen. Maar “er is op het werkveld ook een grote tevredenheid over de inhoud” van het decreet, benadrukt ze. “Wel zijn er extra financiële wensen zoals op vele andere onderwijsniveaus.” Op 12 december volgt nog een hoorzitting in het Vlaams parlement “waar iedereen nog eens zijn of haar stem kan laten horen.” Dat er geen extra middelen voorzien zijn in het decreet, klopt volgens Crevits ook niet. De Vlaamse regering maakt 2,5 miljoen euro vrij voor het deeltijds kunstonderwijs. Alleen moeten de academies aanvankelijk prefinancieren, “maar ze krijgen uiteindelijk wel het geld”, klinkt het. Bovendien blijft het ‘open-end systeem’ behouden: academies krijgen meer middelen als ze meer leerlingen hebben. De hervorming van het deeltijds kunstonderwijs gaan normaal volgend schooljaar van start. Daardoor kunnen kinderen al vroeger voor een specifiek instrument kiezen, en mogen academies ook nieuwe opleidingen aanbieden, zoals pakweg choreograaf of dj. bron: Belga
  [naar artikel]
 23. Deeltijds kunstonderwijs is populairder dan ooit (14/01/2019 - De Morgen)
  Nooit eerder volgden zoveel leerlingen les aan de kunstacademie. 199.361 cursisten leren momenteel een instrument, volgen drama, dans of beeldende vorming. Dat zijn er acht procent meer dan vorig schooljaar.
  [naar artikel]
 24. Kunstacademies krijgen 777 nieuwe opleidingen (19/07/2018 - De Morgen)
  De academies voor het deeltijds kunstonderwijs zullen vanaf september 777 extra opleidingen aanbieden. Het is voor het eerst in zeven jaar dat er nieuwe programmaties bij komen.
  [naar artikel]
 25. Veertienjarigen op ‘snuffelstage’ in bedrijven (03/01/2018 - Metro)
  Vanaf volgend schooljaar kunnen veertienjarigen die willen leren in de klas én op de werkvloer een week stage lopen bij een bedrijf. Met dergelijke ‘snuffelstages’ hoopt Vlaams onderwijsminister Crevits de drempel naar technologische beroepen te verlagen, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. Het initiatief is gericht op jongeren die aan ‘duaal leren’ willen doen, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren. Het is een volwaardig systeem binnen het voltijds (tso, bso en buso) en deeltijds onderwijs voor leerlingen vanaf vijftien jaar. Om hen er op voorhand van te laten proeven, mogen ze vanaf volgend schooljaar al op hun 14de een week meedraaien in een bedrijf. Scholen kunnen de stages aanbieden aan alle jongeren die interesse hebben in een ‘duale studierichting’, zoals onderhoudsmechanica, lassen, kinderbegeleider, of brood en banket. Hilde Crevits (CD&V) lanceert het idee samen met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). bron: Belga
  [naar artikel]
 26. Groen licht voor decreet kunstonderwijs (28/02/2018 - Metro)
  Het deeltijds kunstonderwijs kan vanaf september opleidingen dj of cabaret aanbieden, de eigen einddoelen bepalen en zelf beroepskwalificaties uitreiken. Het ontwerpdecreet van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) heeft vandaag groen licht gekregen in het Vlaams Parlement. Enkel oppositiepartij sp.a onthield zich bij de stemming. Het deeltijds kunstonderwijs wacht al heel wat jaren op een eigen ‘niveaudecreet’. Zo’n decreet is nodig om tot het onderwijs te behoren en garandeert dat de academies Vlaams geld én controle van de onderwijsinspectie krijgen. Verschillende onderwijsministers beten hun tanden stuk op het dossier. Na consultatierondes met het werkveld en experten legde minister Crevits een ontwerpdecreet op tafel. Heel wat vernieuwingen, maar vooral het verruimde aanbod springt in het oog. De meer dan 184.000 leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs zullen vanaf september ook opleidingen cabaret, comedy, werelddans of zelfs dj kunnen volgen. Kunnen, want de academies zijn niet verplicht om die opleidingen in te richten, en moeten dat ook niet per se vanaf het schooljaar 2018-2019 doen. Idem voor de opleidingen muziek en woordkunst-drama. Daar kunnen de academies vanaf september lessen aanbieden voor kinderen vanaf 6 jaar, terwijl de leeftijdsgrens nu op 8 jaar ligt. De academies krijgen ook meer creatieve vrijheid. De einddoelen mogen ze vanaf nu zelf bepalen. Het kunstonderwijs mag vanaf volgend schooljaar ook zelf beroepskwalificaties uitdelen. Concreet: leerlingen kunnen de competenties die ze op de kunstacademie geleerd hebben, op hun cv zetten als een verworven vaardigheid. Daarmee wil de minister leerlingen die van hun hobby hun beroep willen maken, beter ondersteunen. Tot slot wil Crevits ook een breder publiek aantrekken. Nu schrijven vooral kinderen en volwassenen uit de “blanke middenklasse” zich in voor een kunstopleiding. Om daar een mouw aan te passen, kijkt de minister vooral naar gewone basis- en middelbare scholen, waar leerplicht geldt en alle sociale groepen in principe dus samenzitten. Een leerkracht uit de kunstacademie kan bijvoorbeeld langsgaan in een gewone school in het kader van een vak als muzikale opvoeding. Ook met lokale culturele verenigingen als fanfares, of met het hoger onderwijs, kan worden samengewerkt. Projecten moeten aangevraagd worden op een nieuw online platform, waarna de Vlaamse overheid financiert. Budgettair zullen kunstacademies extra middelen krijgen, in totaal meer dan 3 miljoen euro, en de ‘open-end financiering’ blijft: voor elke extra leerling, volgt extra budget. bron: Belga
  [naar artikel]
 27. Vanaf september 2018 kunnen 6-jarigen ook muziek en woordkunst-drama volgen (12/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Vanaf 1 september 2018 zullen kinderen vanaf 6 jaar ook voor muziek en woordkunst-drama kunnen kiezen. Tot nog toe kunnen ze op die leeftijd enkel voor dans en beeldende kunst kiezen. Dat is één van de vernieuwingen in het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs (DKO) dat de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits.
  [naar artikel]
 28. Kunstonderwijs mag aanbod verruimen (05/01/2018 - Metro)
  Vanaf september 2018 kunnen de academies hun aanbod verruimen. Het gaat onder meer om opleidingen met instrumenten als mondharmonica, mandoline of historische harp, maar eveneens cabaret, comedy, dj of urban en werelddans. Voor het eerst werden ook einddoelen voor het deeltijds kunstonderwijs vastgelegd. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), zo schrijft De Morgen vandaag. De 170 academies in Vlaanderen – waar 180.000 leerlingen muziek, woord, dans of beeldende en audiovisuele kunst volgen – zullen vanaf volgend schooljaar aan de slag kunnen met sobere einddoelen, waardoor leerkrachten gemakkelijker zouden moeten kunnen inspelen op de noden van de leerlingen. Ook schrijft de Vlaamse regering niet langer voor welk repertoire er moet worden behandeld. Nu moeten leerlingen bij het afstuderen in de Hogere Graad 3 Piano een fuga van Bach spelen of bij het afstuderen in Hogere Graad 3 Voordracht een gedicht van Guido Gezelle voordragen. Dat zal vanaf volgend schooljaar niet langer verplicht zijn. “Het is niet meer van deze tijd”, zegt Crevits. bron: Belga
  [naar artikel]
 29. Buitenechtelijke affaire breekt Jo met de Banjo zuur op: “Na elk afspraakje moest ik hem betalen, zo kon hij z’n vrouw wijsmaken dat hij was gaan werken” (18/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de rechtbank van Leuven is een klacht ingediend tegen Jo De Clercq (71), beter bekend als Jo met de Banjo. Een bijna twintig jaar jongere vrouw...
  [naar artikel]
 30. Guido Gezelle niet langer verplicht in deeltijds kunstonderwijs (05/01/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/4bB8u_9FyWFJnz5M6C1sPPnHeKs/diocontent/105008443/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 31. Zou Einstein zich nog inschrijven voor viool in het Deeltijds Kunstonderwijs? (08/01/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/VPtY9FiaI23zR6LmekjbeZ67yKA/diocontent/117058237/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 32. 41% van jonge werknemers werkt deeltijds (05/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  Deeltijds werken zit in de lift, zo blijkt uit een nieuwe studie van HR-dienstverlener SD Worx. 41 procent van de werknemers jonger dan 25 jaar is maar deeltijds aan de slag. Dit cijfer daalt spectaculair naar 23 procent zodra ze ouder worden dan 25. Van de 55-plussers werkt net ietsjes meer dan helft deeltijds. Ook opvallend is dat alsmaar meer mannen deeltijds gaan werken.
  [naar artikel]
 33. Ballet wordt gekleurder, woordkunst blijft (vooral) wit (03/03/2018 - De Standaard)
  Een op de vijf leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs komt uit een kwetsbare kansengroep. Maar er is nog werk voor een betere sociale mix.
  [naar artikel]
 34. Ballet wordt gekleurder, woordkunst blijft (vooral) wit (03/03/2018 - De Standaard)
  Een op de vijf leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs komt uit een kwetsbare kansengroep. Maar er is nog werk voor een betere sociale mix.
  [naar artikel]
 35. OPROEP. 41 procent van jonge werknemers werkt deeltijds (05/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Deeltijds werken zit in de lift, zo blijkt uit een nieuwe studie van HR-dienstverlener SD Worx. 41 procent van de werknemers jonger dan 25 jaar is maar deeltijds aan de slag. Dit cijfer daalt spectaculair naar 23 procent zodra ze ouder worden dan 25. Van de 55-plussers werkt net ietsjes meer dan helft deeltijds. Ook opvallend is dat alsmaar meer mannen deeltijds gaan werken.
  [naar artikel]
 36. Technisch Heilig-Hartinstituut start als eerste met duaal leren EMT (16/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Als eerste Limburgse school nemen wij vanaf volgend schooljaar deel aan het project “Duaal leren”, ook wel “Schoolbank op de Werkplek” genoemd. Wij starten met een nieuwe studierichting: het 5de jaar “Elektromechanische technieken” (EMT). Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om het reeds bestaande 7de jaar ‘Chemische Procestechnieken” te volgen in de vorm van duaal leren. Voor alle duidelijkheid, ook de oude lesvorm blijft bestaan.
  [naar artikel]
 37. Langverwacht nieuw decreet voor kunstonderwijs krijgt groen licht in commissie (01/02/2018 - Metro)
  Het deeltijds kunstonderwijs kan vanaf september opleidingen dj of cabaret aanbieden, de eigen einddoelen bepalen en zelf beroepskwalificaties uitreiken. Het ontwerpdecreet van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) kreeg vandaag groen licht in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement. Het deeltijds kunstonderwijs wacht al sinds 2003 op een eigen ‘niveaudecreet’. Zo’n decreet is nodig om tot het onderwijs te behoren, en garandeert dus dat de academies Vlaams geld én controle van de onderwijsinspectie krijgen. Verschillende onderwijsministers beten hun tanden stuk op het dossier. Na consultatierondes met het werkveld en experten legde minister Crevits een ontwerpdecreet op tafel. Heel wat vernieuwingen, maar vooral het verruimde aanbod springt in het oog. De meer dan 184.000 leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs zullen vanaf september ook opleidingen cabaret, comedy, werelddans of zelfs dj kunnen volgen. Kunnen, want de academies zijn niet verplicht om die opleidingen in te richten, en moeten dat ook niet per se vanaf het schooljaar 2018-2019 doen, benadrukt de minister. Idem voor de opleidingen muziek en woordkunst-drama. Daar kunnen de academies vanaf september lessen aanbieden voor kinderen vanaf 6 jaar, terwijl de leeftijdsgrens nu op 8 jaar ligt. De academies krijgen ook meer creatieve vrijheid. De einddoelen – nu moeten leerlingen bij het afstuderen in de piano-opleiding een fuga van Bach spelen, wie afstudeert in voordracht moet een gedicht van Guido Gezelle voordragen uit het hoofd – mogen ze vanaf nu zelf bepalen. “Het is aan de experten en leerkrachten om te bepalen welk repertoire leerlingen voorgeschoteld krijgen. Dat mag Gezelle of Bach zijn, maar we willen dat niet meer opleggen”, zegt Crevits. Het kunstonderwijs mag vanaf volgend schooljaar ook zelf beroepskwalificaties uitdelen. Concreet: leerlingen kunnen de competenties die ze op de kunstacademie geleerd hebben, op hun cv zetten als een verworven vaardigheid. Daarmee wil de minister leerlingen die van hun hobby hun beroep willen maken, beter ondersteunen. Tot slot wil Crevits ook een breder publiek aantrekken. Nu schrijven vooral kinderen en volwassenen uit de “blanke middenklasse” zich in voor een kunstopleiding. Om daar een mouw aan te passen, kijkt de minister vooral naar gewone basis- en middelbare scholen, waar leerplicht geldt en alle sociale groepen in principe dus samenzitten. Een leerkracht uit de kunstacademie kan bijvoorbeeld langsgaan in een gewone school in het kader van een vak als muzikale opvoeding. Ook met lokale culturele verenigingen als fanfares, of met het hoger onderwijs, kan worden samengewerkt. Projecten moeten aangevraagd worden op een nieuw online platform, waarna de Vlaamse overheid financiert. Het volledige financiële plaatje ziet er als volgt uit. Kunstacademies krijgen extra budget, in totaal meer dan 3 miljoen euro, en de ‘open-end financiering’ blijft: voor elke extra leerling, volgt extra budget. Het inschrijvingsgeld blijft hetzelfde, benadrukte Crevits. De tekst verhuist nu naar de plenaire vergadering. Als het ook daar groen licht krijgt, gaat de hervorming op 1 september in. bron: Belga
  [naar artikel]
 38. Leren voor bakker of chemisch procesoperator : volgend schooljaar kan het deels ook op de werkvloer (06/10/2017 - VRT NWS)
  Vanaf volgend schooljaar kan elke school ervoor kiezen om duaal leren aan te bieden in 50 uiteenlopende studierichtingen van het beroeps-en technisch onderwijs. Daarbij leren de leerlingen niet enkel in de klas, maar worden ze voor een groot deel ook opgeleid op de werkvloer. Het gaat onder meer om richtingen in sport, chemie, mechanica-elektriciteit, mode en voeding.  
  [naar artikel]
 39. Leerlingen van kunstacademies steeds diverser van achtergrond (03/03/2018 - VRT NWS)
  Uit een onderzoek van 10 jaar geleden bleek dat het deeltijds kunstonderwijs erg elitair was, maar vorig jaar waren 27 procent van de leerlingen kinderen uit een anderstalig milieu. De drempel voor die kinderen is toch nog vaak de taal, of de kost van de lessen. "Het journaal" ging kijken in de muziekacademie van Vilvoorde.
  [naar artikel]
 40. Lesley-Ann verhuist naar New York (10/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Lesley-Ann Poppe (38) heeft grote plannen. Samen met haar man Kevin (28) gaat ze vanaf volgend jaar deeltijds in New York wonen, meldt ze in Story....
  [naar artikel]
 41. Academies voor podiumkunsten vragen 5 miljoen extra aan minister Crevits (01/12/2017 - VRT NWS)
  De academies voor podiumkunsten vragen 5 miljoen euro extra aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).  Volgend schooljaar moet het nieuwe decreet voor het deeltijds kunstonderwijs in werking treden, maar momenteel worden er onvoldoednde middelen voorzien. 
  [naar artikel]
 42. Een leerkracht van 77, een directeur van 21 (03/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Voor bijna 1,2 miljoen leerlingen begint vandaag een nieuw schooljaar, net als voor bijna 140.000 leerkrachten. Het oudste personeelslid dat lesgeeft in het Vlaamse onderwijs is 77 jaar, het jongste personeelslid is 17 jaar en geeft les in het deeltijds kunstonderwijs. Het jongste personeelslid in de categorie directeurs is 21 jaar. Het zijn enkele opvallende cijfers uit de statistieken van het departement Onderwijs.
  [naar artikel]
 43. Tom Herck geeft kunstonderwijs impuls met graffiti (27/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kunstenaar Tom Herck werkt samen met de leerlingen van de kunstafdeling van MusArt aan een graffitikunstwerk. De muurschildering is gebaseerd op het werk 'De schepping' van Michelangelo, maar dan in een hedendaags jasje.
  [naar artikel]
 44. Hilde Crevits over hervorming academies: “Het ijzer is heet, laten we het smeden” (03/02/2018 - VRT NWS)
  Minister van onderwijs Hilde Crevits verdedigt het nieuwe decreet voor het deeltijds kunstonderwijs of DKO, dat zijn de academies voor muziek, woord, dans en beeldende kunsten. Vanaf september wordt het DKO grondig hervormd, met meer soorten opleidingen en een vroegere instap voor kinderen. Leerkrachten zijn daar bezorgd over.
  [naar artikel]
 45. Jo met de Banjo vocht mee voor 'Leuven Vlaams' (15/01/2018 - VRT NWS)
  Jo De Clercq, oftewel Jo met de Banjo, was jarenlang dj bij Radio 2. Maar hij was ook betrokken bij 'Leuven Vlaams', de studentenrellen in Leuven in januari 1968.
  [naar artikel]
 46. Duaal leren volgend schooljaar van start (15/09/2017 - De Tijd)
  14:00 Het nieuwe systeem van leren op de werkvloer gaat volgend jaar van start. Jongeren zullen minstens 14 uur per week ervaring op de werkvloer opdoen.
  [naar artikel]
 47. [VIDEO] - Vernieuwd deeltijds leren in 28 scholen (01/09/2016 - De Redactie)
  Duaal leren moet voorkomen dat leerlingen uitvallen en moet hen meteen aan het werk krijgen. Ze combineren school en werkvloer.
  [naar artikel]
 48. Bijna helft jongeren kiest voor deeltijds werk (05/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Deeltijds werken blijft in de lift zitten, zo blijkt uit een onderzoek van SD Worx. Waar in 2008 nog slechts 1 op de 4 werknemers deeltijds
  [naar artikel]
 49. Duaal leren vanaf volgend schooljaar mogelijk in 46 technische richtingen (27/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten, experimenteert de Vlaamse overheid sinds 2016 met duaal leren. Na verschillende...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.