Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
04:40 uur

Gedaan met "u": Gent schrijft inwoners aan met "je"

VRT NWS

27/06/2019 - 15:40

De medewerkers van de stad Gent krijgen de richtlijn om in officiële brieven de inwoners aan te spreken met "je" en "jij", en dus niet langer met "u". Die beleefdheidsvorm zou te afstandelijk zijn, en past niet meer in de frissere huisstijl die Gent momenteel invoert.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. "Yanny" of "Laurel"? Dit is het verdict   (17/05/2018 - VRT NWS)
  Het geluidsfragment "Yanny" versus "Laurel" is afgeleid van een opname van het woord "Laurel" ("Laurier") op een website met Engelse woordenschat. Dat schrijft Wired dat de oorsprong van de audiosplijtzwam heeft uitgespit.
  [naar artikel]
 2. "Comfortzone", "me-time", "leuk" en "super" bij irritantste woorden van 2017 (30/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Comfortzone", "me-time", "leuk", "super", "dagdagelijks", "eigenlijk", "groentjes", "ik heb zoiets van", "absoluut" en "naar de toekomst toe"...
  [naar artikel]
 3. Grosemans: "Als we F-16-documenten openbaar konden maken, hadden we dat gedaan" (18/04/2018 - VRT NWS)
  Karolien Grosemans (N-VA), de voorzitter van de Kamercommissie Defensie, is het niet eens met de kritiek van de oppositie dat de F-16-auditrapporten openbaar gemaakt moeten worden. "Als dat kon, hadden we het wel gedaan", zegt Grosemans in "De ochtend" op Radio 1. "Het gaat om documenten waar in grote letters op staat: "highly confidential" en "for official use only", ik denk dat die woorden duidelijk zijn."
  [naar artikel]
 4. Vandaag is alles "hallucinant", "schandalig", "knettergek", "krankzinnig" of ... (15/10/2017 - VRT NWS)
  Hoogleraar Jan Blommaert bestudeert onze taal en hoe we die gebruiken. We spreken steeds forser: "Zeg niet gewoon "nonsens", wel "complete nonsens", en "onbegrijpelijk" is "volstrekt onbegrijpelijk". En dat heeft politieke gevolgen".
  [naar artikel]
 5. "In Gent moest ik altijd goed zijn. In Düsseldorf kan ik al eens mindere match spelen" (30/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  "AA Gent heeft te weinig gedaan met Benito Raman." Wesley Sonck wond er geen doekjes om in VISTA!. "In Gent moest ik altijd goed zijn om te blijven...
  [naar artikel]
 6. "Ik woon in het mooiste dorp ter wereld" (14/04/2019 - De Morgen)
  "Ik ben geboren in Gent en heb zowat de ring rond Gent gedaan om uiteindelijk op mijn plek te komen in Sint-Martens-Latem. Ik wil hier niet meer weg, tenzij misschien naar Costa Rica ofzo..."
  [naar artikel]
 7. Amerikaanse opiniemakers "bezorgd" en "bang" na overwinning Trump (09/11/2016 - De Redactie)
  Vooral David Remnick, hoofdredacteur van "The New Yorker", is opvallend negatief over de triomf van Trump. "Dit is een misselijkmakende gebeurtenis in de geschiedenis van Amerika", schrijft hij.
  [naar artikel]
 8. AA Gent stelt Japanse aanwinst voor: "Maar transferperiode is nog niet gedaan" (26/01/2017 - Sporza)
  Yuya Kubo (23) heeft zijn eerste kennismaking met de Belgische pers achter de rug. De Japanse spits is de zoveelste wintertransfer van AA Gent. "Deze ploeg fascineert me."
  [naar artikel]
 9. Gemeentebestuur Etterbeek stuurt brief naar inwoners: "Wij hebben een voorakkoord" (05/06/2018 - VRT NWS)
  De huidige meerderheid in Etterbeek heeft een brief geschreven naar alle inwoners van de gemeente, om te laten weten dat ze een voorakkoord hebben. Dat schrijft Bruzz. "Transparant", zo klinkt het. Voorakkoorden in de politiek zijn niet zo uitzonderlijk, al gebeurt het zelden dat politici dat ook openlijk toegeven. Het gemeentebestuur benadrukt wel dat de kiezer "het laatste woord heeft".
  [naar artikel]
 10. Lies Lefever over "Pietenpact": "Te veel politieke correctheid" (13/11/2016 - De Redactie)
  "Ik heb nooit een link gezien tussen zwarte piet en rassenhaat", schrijft ze in een blogpost. "We zijn iets te enthousiast bezig met politiek correct zijn."
  [naar artikel]
 11. " type="video" width="568" height="316 expirationDate="20191007220000"" templateId="HBVLTHEOPLAYER" previewImage="false"> Disney gee (08/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Disney heeft een eerste teaser vrijgegeven van de live-actionversie van ‘Mulan’.
  [naar artikel]
 12. Oude stadsbibliotheek in Gent tot eind 2017 creatieve ruimte NEST (21/04/2017 - De Redactie)
  Het gebouw wordt een nieuwe ontmoetingsplaats, een "stad binnen de stad". Er zijn ruimtes zoals het "Plein", het "Salon" en de "Vloer".
  [naar artikel]
 13. Bart Vanneste alias Freddy De Vadder schrijft nieuwe serie (16/11/2017 - VRT NWS)
  Freddy De Vadder, nom de plume van Bart Vanneste, is opnieuw een scenario aan het schrijven, het tweede na het succesvolle "Bevergem" dat op Canvas te zien was. Dat schrijft de "Krant van West-Vlaanderen". De nieuwe worp moet "Barichara" heten. Met "Bevergem" zal "Barichara" weinig gemeen hebben, alleen de absurde humor.  En de beginletter "B". 
  [naar artikel]
 14. Na de "stormen van kritiek" over de uitgebleven storm: weerman David Dehenauw schrijft deze open brief (15/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Amai, was dat nu die storm?", "Een storm in een glas water", "Die voorspellingen konden beter", het zijn maar enkele van de kritische reacties
  [naar artikel]
 15. Na de "stormen van kritiek" over de uitgebleven storm: weerman David Dehenauw schrijft deze open brief (14/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Amai, was dat nu die storm?", "Een storm in een glas water", "Die voorspellingen konden beter", het zijn maar enkele van de vele kritische
  [naar artikel]
 16. Gespot in Gent: reuzegrote "bruggen­bouwers" op de pijlers van de fly-over (16/05/2018 - VRT NWS)
  In Gent zijn 4 reuzegrote afbeeldingen van mensen op de pijlers van het viaduct B401 verschenen, beter bekend als de fly-over. Het gaat om zogenoemde "bruggenbouwers" waarmee de stad haar inwoners wil aansporen om mee na te denken over de toekomst van het bouwwerk uit de jaren 70.
  [naar artikel]
 17. Nostalgie troef: VRT NU zet "Postbus X", "W817" en co online (27/11/2017 - VRT NWS)
  "Postbus X", "Samson & Gert", "Kulderzipken", "Spring", "W817", "De boomhut",... Het lijstje van succesvolle Ketnetprogramma's is lang. Om de 20e verjaardag van de zender te vieren, zet VRT NU een heleboel programma's online. Keer even terug mee in de tijd.
  [naar artikel]
 18. De Britten ontdekken Belgische tv-series: "Is Belgian drama the new Scandi-noir?" (22/02/2018 - VRT NWS)
  Na de Scandinavische en Franse tv-series hebben de Britten blijkbaar de Belgische fictie ontdekt, én die wordt fel gesmaakt. De krant The Guardian schrijft er een heel artikel over. "Dit jaar wordt Belgische tv echt groots in ons land", valt er te lezen. De Britten verwachten "13 commandments" (bij ons "13 geboden") en kregen eerder al "The out-laws" (of "Clan") en "Professor T." voorgeschoteld.
  [naar artikel]
 19. Lugubere muurschildering duikt op in Brussel (21/01/2017 - De Redactie)
  Na de "masturbatiemuur", de "penismuur", de "anusmuur", de "penetratiemuur" en de "geboortemuur" heeft Brussel sinds enkele dagen een "onthoofdingsmuur". De stad wil de tekening zo snel mogelijk weg.
  [naar artikel]
 20. Vriendengroep wil "Africa" van Toto in de Tijdloze 100 van Stubru: "Dit is geen grap" (29/11/2017 - VRT NWS)
  Een groep vrienden uit Lokeren en Gent voert een onlinecampagne om "Africa" van Toto in de Tijdloze 100 van Studio Brussel te krijgen. "Ik denk dat de tijd rijp is", zegt initiatiefnemer dj Nadiem Shah in "Nieuwe feiten" op Radio 1.
  [naar artikel]
 21. Broer "de Reus" doet oproep: "Het moet gedaan zijn. De kopstukken moeten bovenkomen" (22/10/2017 - VRT NWS)
  De broer van "de Reus" van de Bende van Nijvel heeft bij VRT NWS een oproep gedaan aan iedereen die iets méér zou weten. "Het zou eens moeten uitkomen. Mijn broer was een soldaat, de generaals zouden ze moeten hebben."
  [naar artikel]
 22. Vlaming Tim Mielants regisseert "X-men"-spin-off "Legion" (03/10/2016 - De Redactie)
  De regisseur van onder meer "Code 37", "Professor T." en "Cordon" zit voor een van de acht afleveringen van de televisieserie in de regisseursstoel.
  [naar artikel]
 23. 60 dokters van UZ Gent maken "bijbel" over gezondheid: "Hoe vaak moet je je wassen en hoe bewaar je voeding?" (20/04/2021 - VRT NWS)
  Het universitair ziekenhuis in Gent brengt vandaag een nieuw boek uit: "Gezond en wel, met dank aan de wetenschap". Meer dan 60 dokters, wetenschappers en experts hebben eraan meegewerkt. "We overlopen alles wat wetenschappelijk bewezen is, binnen elk domein van gezondheid. En we geven tips die je kan toepassen in het dagelijks leven", stelt hematoloog Tessa Kerre van UZ Gent.
  [naar artikel]
 24. Gent staat op 14e plaats in top 50 beste jazzsteden ter wereld, "Onze jazzsound is hip", zegt organisator Gent Jazz (19/01/2021 - VRT NWS)
  De gespecialiseerde website "All About Jazz" heeft de top 50 bekend gemaakt van steden waar jazzmuziek het meeste leeft. Gent staat daarin op een opvallende 14e plaats. "De Gentse en Belgische scene vormen nieuwe en hippe geluiden in de jazzwereld", zegt Betrand Flamang van het jazzfestival Gent Jazz. "Dit is helemaal niet onverwacht."
  [naar artikel]
 25. "Rabot" en "Insyriated" winnen Publieksprijzen op Film Fest Gent (23/10/2017 - VRT NWS)
  De documentaire "Rabot" en de openingsfilm "Insyriated" hebben de Publieksprijzen gewonnen van het 44e Film Fest Gent. De lijst laureaten kleurt opvallend Belgisch want vrijdag won het Vlaamse speelfilmdebuut "Zagros" van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa ook al de Grand Prix.
  [naar artikel]
 26. Inwoners van Lesbos staken: "Lesbos is een eiland, geen gevangenis" (20/11/2017 - VRT NWS)
  Op het Griekse eiland Lesbos zijn overheidsinstellingen en winkels vandaag de hele dag dicht gebleven. De inwoners protesteren tegen het verdrag dat de EU met Turkije heeft gesloten. Door dat verdrag is Lesbos verworden tot een "gevangenis" voor migranten en vluchtelingen, zeggen ze. "We kunnen het niet meer aan", zegt de burgemeester. "Lesbos bevindt zich in een noodtoestand."
  [naar artikel]
 27. Controversiële rubriek "Dik of zwanger" verdwijnt van het scherm (14/04/2017 - De Redactie)
  Er was heel wat ophef ontstaan over het programma "Neem je zwemspullen mee". "We realiseren ons dat de wijze waarop dit gedaan is mensen heeft gekwetst", klinkt het bij de Nederlandse publieke zender KRO-NCRV.
  [naar artikel]
 28. "Pano"-kijkers gaan in debat met reportagemakers in De Krook in Gent (13/09/2018 - VRT NWS)
  In de stadsbibliotheek in Gent heeft de eerste "Pano Live" op locatie plaatsgevonden. De aanwezigen debatteerden met de makers van de uitzending "Arm Vlaanderen, vijf jaar later", die gisteren werd uitgezonden. In de toekomst wil "Pano" vaker dieper ingaan op maatschappelijke thema's op locatie met de kijkers.
  [naar artikel]
 29. Sp.a en Groen trekken met slogan "Gent is wat we delen" naar de kiezer (26/05/2018 - De Morgen)
  In Gent trekt het kartel Sp.a-Groen met de slogan "Gent is wat we delen" naar de kiezer. "Gent bestaat uit veel mensen met een grote diversiteit", zegt lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a) "Maar we hebben hetzelfde voor ogen: een sociale en duurzame stad." Het kartel schuift 9 speerpunten voorop met klemtonen op betaalbaar wonen, leefkwaliteit en verkeersveiligheid.
  [naar artikel]
 30. SP.A en Groen trekken met slogan "Gent is wat we delen" naar de kiezer (26/05/2018 - VRT NWS)
  In Gent trekt het kartel SP.A-Groen met de slogan "Gent is wat we delen" naar de kiezer. "Gent bestaat uit veel mensen met een grote diversiteit", zegt lijsttrekker Rudy Coddens (SP.A) "Maar we hebben hetzelfde voor ogen: een sociale en duurzame stad." Het kartel schuift 9 speerpunten voorop met klemtonen op betaalbaar wonen, leefkwaliteit en verkeersveiligheid.
  [naar artikel]
 31. Leuven bezorgt alle inwoners bubbelboekje: "Opschrijven met wie je contact hebt gehad" (18/08/2020 - VRT NWS)
  In de strijd tegen het coronavirus deelt Leuven "bubbelboekjes" uit aan zijn inwoners. "In het boekje kunnen alle contacten bijhouden worden, zodat je bij een besmetting onmiddellijk kan vertellen wie gecontacteerd moet worden", zegt burgemeester Ridouani (SP.A).
  [naar artikel]
 32. Christiansen: "Gent is een ploeg die veel wint en ik hou van winnen" (09/01/2018 - Sporza)
  Met Anders Christiansen zou AA Gent "een nieuwe Kums" binnengehaald hebben. "Ik heb veel goeie dingen gehoord over die kerel, maar ik wil vooral mezelf blijven."
  [naar artikel]
 33. "Je kan jezelf niet onder controle houden wanneer je schrijft" (04/05/2017 - De Redactie)
  De Italiaanse schrijver Sandro Veronesi is in het land. De auteur van "Kalme chaos" ging in op de uitnodiging van "Van Gils & Gasten" voor een goed gesprek.
  [naar artikel]
 34. "Toiletborstel", "gepluimde kip", "pijn aan de ogen": Romeinen beschaamd over kerstboom zonder naalden (20/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  'Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn uw takken ...' Wonderschoon, zou je verwachten dezer dagen, maar niet in Rome. Daar eindigen de inwoners...
  [naar artikel]
 35. Catherine uit "Dertigers" schrijft fluisterbrieven: "Ik hou van de charme van oude media" (06/06/2020 - VRT NWS)
  Actrice Katrijn Govaert uit de Eén-reeks "Dertigers" blijft creatief aan de slag, ook nu voorstellingen in het theater nog altijd niet kunnen doorgaan. Tot die tijd schrijft ze brieven. Wie ze wil ontvangen, moet zich inschrijven. Ze verstuurt één brief per week, zeven weken lang.
  [naar artikel]
 36. "Meer baby's, of het is gedaan met ons": Servië lanceert geboortecampagnes (26/03/2018 - VRT NWS)
  "Als we niets doen aan het geboortecijfer, dan is het gedaan met ons", zegt Servisch president Aleksander Vu?i?. Servië kampt al decennia met een dalend bevolkingsaantal. Om "het voortbestaan van het Servische volk" te garanderen, lanceert Vu?i? een staatscampagne die vrouwen moet aanmoedigen om meer kinderen te krijgen.  
  [naar artikel]
 37. Trump: "Ik heb het absolute recht om mezelf gratie te verlenen " (04/06/2018 - VRT NWS)
  "Ik heb het absolute recht om mezelf amnestie te verlenen, tal van rechtsgeleerden hebben dat duidelijk gemaakt". Dat schrijft de Amerikaanse president Donald Trump op zijn twitteraccount naar aanleiding van de Rusland-affaire. "Maar waarom zou ik dat doen als ik absoluut niets verkeerd gedaan heb? ", voegt hij eraan toe.
  [naar artikel]
 38. "7 years" is "lekkerste song van 2016" volgens MNM-luisteraars (30/12/2016 - De Redactie)
  Vorig jaar stond het nummer van Lukas Graham maar liefst 28 weken in de "MNM 50". "Can't stop the feeling" van Justin Timberlake en "This girl" van Kungs vervolledigen het podium.
  [naar artikel]
 39. Mea culpa van National Geographic: "Tientallen jaren lang was onze verslaggeving racistisch" (13/03/2018 - VRT NWS)
  In het laatste nummer van  National Geographic rekent het blad af met de manier waarop het de voorbije decennia schreef over "people of color".  "We kunnen ons verleden niet langer negeren", schrijft de hoofdredactrice.  "Het onderwerp ras is te belangrijk."
  [naar artikel]
 40. "War on talent" breekt los in het onderwijs: school lokt leerkrachten met hospitalisatieverzekering (14/06/2018 - VRT NWS)
  Scholengroep "Dender" in Aalst pakt uit met een opvallend initiatief: vanaf 1 september krijgen de zowat 1.800 leerkrachten een hospitalisatieverzekering bovenop hun loon. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Dergelijk extralegaal voordeel is ongezien in het onderwijs. "De "War on talent" is ook in het onderwijs begonnen", zegt Raymonda Verdyck van de Gemeenschapsonderwijs in "De ochtend".
  [naar artikel]
 41. Inwoners Roeselaarse wijk "Groenpark" bellen naar elkaar om eenzaamheid te bestrijden (26/10/2020 - VRT NWS)
  De inwoners van de Roeselaarse wijk "Groenpark" hebben een telefoneercampagne opgestart, om de eenzaamheid in de wijk te bestrijden. De inwoners van Groenpark zijn gemiddeld 60 jaar oud en zijn niet zo thuis in appen, sms-en en andere sociale media. Daarom nodigt het wijkcomité inwoners uit om elkaar op ouderwetse wijze te telefoneren in de campagne: "Wie heb ik aan de lijn?"
  [naar artikel]
 42. Homans: "Racismefilmpje Gent nodeloos culpabiliserend en contraproductief" (20/03/2017 - De Redactie)
  "Denkt de Gentse schepen dat racisme éénrichtingsverkeer is? Dat racisme iets is dat enkel uitgaat van "autochtone Vlamingen" richting "allochtone Vlamingen"?", stelt minister van Gelijke Kansen Homans in een opiniestuk.
  [naar artikel]
 43. Walter Van Steenbrugge: "Steun aan AA Gent is onrechtmatig" (18/01/2018 - VRT NWS)
  "Stad Gent had de Europese Commissie moeten laten weten dat ze AA Gent financieel zou steunen. Omdat ze dat niet deed, is de steun onrechtmatig". Dat zegt advocaat Walter Van Steenbrugge in "De Ochtend" op Radio 1.
  [naar artikel]
 44. "Sagan is geen gewone" en "We hebben ons niets te verwijten" (16/10/2016 - Sporza)
  De Belgen hebben het WK gedomineerd, maar konden dat overwicht niet omzetten in een wereldtitel. "Wat moesten we anders gedaan hebben?", zegt Greg Van Avermaet.
  [naar artikel]
 45. In het spoor van trainingsgroep "SVGG": "Wij zijn de pioniers" (25/02/2017 - Sporza)
  Sporza.be haakt dit voorjaar zijn wagonnetje aan bij enkele trainingsgroepjes in het Vlaamse peloton. Maak kennis met "Sportvrienden Gruut Gent".
  [naar artikel]
 46. Nederlandse zanger Eddy Christiani ("Daar bij de waterkant") overleden (25/10/2016 - De Redactie)
  Bekende hits van Eddy Christiani zijn "Zonnig Madeira", "Ouwe taaie", "Kleine Greetje uit de Polder", "Spring maar achterop", "Daar bij de waterkant" en "Zeemanshart".
  [naar artikel]
 47. Thyssen over CETA: "Kunnen niet blijven doorgaan met dit spel, bal in kamp België" (23/10/2016 - De Redactie)
  Volgens de Europees Commissaris zijn er genoeg toegevingen gedaan en is het nu aan België - of liever Wallonië - om "ja" of "neen" te zeggen tegen het handelsverdrag tussen de EU en Canada.
  [naar artikel]
 48. De drie van Ward Verrijcken: "Alles loopt uit de hand in "Trainspotting 2"" (01/03/2017 - De Redactie)
  Onze filmreporter heeft uit de bioscoopoogst van deze week "T2 trainspotting", "20th century women" en de Belgische film "My first highway" aangestipt.
  [naar artikel]
 49. "Blondie" Mertens: "Gedaan met lachen: er moet gewonnen worden" (04/11/2016 - Sporza)
  Dries Mertens koos de voorbije dagen voor een opvallende haarcoupe. "Dat komt door een verjaardagsfeestje van het dochtertje van doelman Reina", verduidelijkt Mertens.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.