Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
18:27 uur

Koning Filip dringt aan op snelle regeringsvorming

De Standaard

20/07/2019 - 13:05

Koning Filip spreekt de natie elk jaar toe naar aanleiding van de nationale feestdag. Vorig jaar loofde hij het fair play van de Rode Duivels, dit jaar gaat de aandacht vooral naar dialoog en ‘het bundelen van krachten’.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Koning Filip moet de knoop doorhakken over regeringsvorming: dit zijn de 5 mogelijke scenario’s (09/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip ontvangt maandagmiddag informateur Paul Magnette (PS). Die zal verslag uitbrengen over zijn gesprekken over de regeringsvorming. Al dreigt hij met lege handen naar het koninklijk paleis te komen, en dat brengt het staatshoofd meer dan ooit in een lastig parket. Want wat Filip ook beslist, elke keuze kan politiek worden geïnterpreteerd. Een overzicht van de mogelijke scenario’s.
  [naar artikel]
 2. LIVE: Koning Filip dringt in kerstboodschap aan om voort te maken met de regeringsvorming: "Mensen raken hun houvast kwijt" (24/12/2019 - VRT NWS)
  Koning Filip wil dat er zo snel mogelijk een nieuwe federale regering komt. Hij zegt dat in zijn jaarlijkse kersttoespraak. We bevinden ons volgens hem op een kantelmoment met véél uitdagingen, zoals het klimaat. "Grotendeels weten we wat de oplossingen zijn. Hoe kunnen we die in concrete actie omzetten? Alles is een kwestie van attitude", stelt de koning. Zelf geeft hij alvast het goede voorbeeld: dit jaar knettert het haardvuur niét tijdens zijn boodschap.
  [naar artikel]
 3. Koning Filip start consultaties om federale regeringsvorming vlot te trekken (04/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) zijn om 15.30 uur bij koning Filip aangekomen om verslag uit de brengen van hun...
  [naar artikel]
 4. Koning Filip vat deze namiddag consultaties aan (27/05/2019 - Metro)
  Koning Filip vat deze namiddag de consultaties met de partijvoorzitters aan. Dat meldt het Koninklijk Paleis. Het staatshoofd moet het initiatief nemen voor de federale regeringsvorming. Om 11.30 uur nodigde koning Filip premier Charles Michel (MR) al uit voor een audiëntie in het Koninklijk Paleis van Brussel. “De Koning heeft de regering belast met de verdere afhandeling van de lopende zaken”, luidt het. bron: Belga Het bericht Koning Filip vat deze namiddag consultaties aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Hij komt nooit in beeld, maar deze man moet koning Filip door het mijnenveld van de regeringsvorming loodsen (31/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Hij is de voorbije dagen nooit in beeld gekomen, toen koning Filip de ene partijvoorzitter na de andere de hand schudde aan het koninklijk paleis. Maar achter de schermen was hij wel dé man. Kabinetschef Vincent Houssiau (56) moet de koning de komende weken en maanden door het mijnenveld van de regeringsvorming loodsen. Vijf redenen waarom hij daarvoor de geknipte figuur is.
  [naar artikel]
 6. Koning Filip wil snel een regering, maar wat zegt hij écht? Politicoloog Carl Devos (UGent) legt uit (25/12/2019 - De Morgen)
  De kerstboodschap van koning Filip was kort, voorzichtig en omzeilde elk mijnenveld. ‘Als de op een na langste regeringsvorming in de Belgische geschiedenis aan de gang is, dan wil je als staatshoofd uiteraard geen aanstoot geven. Koning Filip snakt naar federale stabiliteit’, zegt politicoloog Carl Devos.
  [naar artikel]
 7. Koning Filip start consultaties om federale regeringsvorming vlot te trekken (04/11/2019 - De Morgen)
  Preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) hebben deze namiddag bij koning Filip verslag uitgebracht van hun werkzaamheden. De koning houdt zijn beslissing over hoe het nu verder moet voorlopig in beraad en zal politieke consultaties opstarten, meldt het paleis.
  [naar artikel]
 8. De Croo dringt opnieuw aan op snelle regeringsvorming na slecht nieuws over begroting: “De tijd dringt” (02/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo dringt er opnieuw op aan snel een nieuwe federale regering te vormen, na een nieuw rapport van het monitoringcomité. Volgens dat rapport loopt het begrotingstekort tegen het einde van de legislatuur in 2024 op tot bijna 12 miljard euro.
  [naar artikel]
 9. Koning Filip vat maandagnamiddag consultaties aan (27/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip vat maandagnamiddag de consultaties met de partijvoorzitters aan. Dat meldt het Koninklijk Paleis. Het staatshoofd moet het initiatief nemen voor de federale regeringsvorming.
  [naar artikel]
 10. Deze man moet de koning door het mijnenveld van de regeringsvorming loodsen (31/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Hij is de voorbije dagen nooit in beeld gekomen toen koning Filip de ene partijvoorzitter na de andere de hand schudde aan het koninklijk paleis. Maar achter de schermen was hij wel dé man. Kabinetschef Vincent Houssiau (56) moet de koning ook de komende weken en maanden door het mijnenveld van de regeringsvorming loodsen. Vijf redenen waarom hij daarvoor de geknipte figuur is.
  [naar artikel]
 11. Deze man moet de koning door het mijnenveld van de regeringsvorming loodsen (31/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Hij is de voorbije dagen nooit in beeld gekomen toen koning Filip de ene partijvoorzitter na de andere de hand schudde aan het koninklijk paleis. Maar achter de schermen was hij wel dé man. Kabinetschef Vincent Houssiau (56) moet de koning ook de komende weken en maanden door het mijnenveld van de regeringsvorming loodsen. Vijf redenen waarom hij daarvoor de geknipte figuur is.
  [naar artikel]
 12. De koning die het wel kan (14/12/2019 - De Tijd)
  09:16 ‘Het paleis doet dat toch verdorie goed’, luidt het in de Wetstraat. Koning Filip toonde zich deze week een volleerd evenwichtskunstenaaar in het mijnenveld van de federale regeringsvorming.
  [naar artikel]
 13. Vlaams Belang krijgt (nog) geen uitnodiging van koning Filip (27/05/2019 - De Morgen)
  Vlaams Belang heeft nog geen uitnodiging gekregen van koning Filip om te praten over de federale regeringsvorming. ‘We willen wel, maar hij blijkbaar niet’, klinkt het op het partijhoofdkwartier.
  [naar artikel]
 14. Vlaams Belang krijgt (nog) geen uitnodiging van koning Filip (27/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams Belang heeft nog geen uitnodiging gekregen van koning Filip om te praten over de federale regeringsvorming. “We willen wel, maar hij...
  [naar artikel]
 15. 'Politieke crisis kost jobs' (13/04/2019 - De Morgen)
  Niet alleen de politici, ook de Amerikaanse bedrijven in ons land richten hun blik naar de verkiezingen in 2014. Hun belangenorganisatie AmCham dringt nu al aan op een snelle regeringsvorming.
  [naar artikel]
 16. Geen nieuwe adel, geen verre reis: hoe het getalm van onze politici ook gevolgen heeft voor koning Filip (09/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  De slabakkende regeringsvorming heeft ook gevolgen voor koning Filip. Hij kan geen adellijke titels uitreiken, zolang er een regering in lopende zaken is. En hij mag ook niet te ver van huis op reis gaan.
  [naar artikel]
 17. Hé, het is oké om sneakers te dragen bij de koning (11/12/2019 - De Standaard)
  De nieuwe SP.A-voorzitter Conner Rousseau (27) mocht dinsdag voor het eerst op de koffie bij koning Filip om er te praten over de federale regeringsvorming. Vooral zijn witte sneakers lokten reacties uit op sociale media.
  [naar artikel]
 18. Koning Filip wil zo snel mogelijk een regering (20/07/2019 - De Morgen)
  Koning Filip heeft begrip voor de ‘beperkingen’ waarmee de politici rekening moeten houden, maar benadrukt dat de uitdagingen een snelle aanpak en een intense samenwerking vergen op alle niveaus. Dat heeft onze vorst zaterdag verklaard in zijn toespraak op de Nationale Feestdag. Hij roept daarin op tot een ‘open en correcte dialoog’
  [naar artikel]
 19. LIVE. Nieuwjaarstoespraak Koning Filip (31/01/2017 - De Standaard)
  Elk jaar ontvangt koning Filip in het Koninklijk Paleis heel wat politici, bedrijfsleiders en andere hooggeplaatsten. Op dit moment geeft koning Filip zijn nieuwjaarstoespraak aan de zogenaamde 'gestelde lichamen'.
  [naar artikel]
 20. Groen: 'Vergadering toonde aan dat België zo snel mogelijk een regering moet hebben' (29/08/2019 - Knack)
  Groen dringt op een snelle regeringsvorming aan, want uit de presentatie van woensdagavond met de federale informateurs blijkt dat de budgettaire situatie daar om vraagt.
  [naar artikel]
 21. Coene hoopt op snelle regeringsvorming (06/04/2019 - De Morgen)
  Luc Coene, vice-gouverneur van de Nationale Bank, hoopt op een snelle regeringsvorming om de internationale onzekerheid over de budgettaire en institutionele toekomst van België weg te nemen. Ook Open Vld heeft de andere partijen nog eens uitgedaagd om aan te tonen hoe ze de staatsfinanciën willen saneren.
  [naar artikel]
 22. Kroniek van de week: over de hopeloze regeringsvorming (11/01/2020 - Knack)
  Het ging de voorbije week over de aanslepende regeringsvorming. Die wordt nog extra bemoeilijkt door de strijd om het voorzitterschap bij Open VLD, waar Gwendolyn Rutten en gehavende partij achterlaat en met lege handen dreigt te moeten vertrekken. Knack-redacteur Ewald Pironet blikt terug. En heeft een gouden tip voor koning Filip.
  [naar artikel]
 23. Koning Filip tekent Gulden boek van Kopenhagen tijdens staatsbezoek Denemarken (29/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip en koningin Mathilde zijn vandaag aan de tweede en laatste dag van hun staatsbezoek aan Denemarken bezig. Terwijl koning Filip de
  [naar artikel]
 24. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gaat voor het eerst op gesprek met koning Filip  (29/05/2019 - VRT NWS)
  Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken is uitgenodigd om op audiëntie te komen bij koning Filip, om 10u45 deze voormiddag. Dat verneemt onze redactie uit goede bron. Van Grieken laat alvast weten dat hij ingaat op de uitnodiging, wat betekent dat het Vlaams Belang voor het eerst geconsulteerd wordt bij een regeringsvorming. 
  [naar artikel]
 25. Koning Filip verzot op Elsschot (18/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip en koningin Mathilde hebben in Frankfurt samen met de Nederlandse koning Willem-Alexander de Buchmesse geopend, de belangrijkste
  [naar artikel]
 26. Koning Filip viert verjaardag met schilderij (15/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip wordt vandaag 58, en dat viert hij door een portret van koning Boudewijn te schilderen. Het is deze zomer 25 jaar geleden dat de voorganger van koning Filip overleed. Die schildert graag, en wil zo hulde brengen aan zijn oom. Het grote publiek zal het schilderij ook kunnen zien: het wordt geëxposeerd tijdens de traditionele zomeropening van het Paleis.
  [naar artikel]
 27. Koning Filip viert verjaardag met schilderij (15/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Koning Filip wordt vandaag 58, en dat viert hij door een portret van koning Boudewijn te schilderen. Het is deze zomer 25 jaar geleden dat de voorganger van koning Filip overleed. Die schildert graag, en wil zo hulde brengen aan zijn oom. Het grote publiek zal het schilderij ook kunnen zien: het wordt geëxposeerd tijdens de traditionele zomeropening van het Paleis.
  [naar artikel]
 28. Jarige koning Filip schildert portret van zijn geliefde oom Boudewijn (15/04/2018 - VRT NWS)
  Speciaal voor zijn 58ste verjaardag vandaag heeft het Belgische hof een nieuwe foto van koning Filip op Facebook gepost. Daarop is de koning te zien die schildert. Wie goed kijkt, ziet dat Filip een portret afwerkt van wijlen koning Boudewijn.
  [naar artikel]
 29. Zonder nieuwe regering doet ook de koning niet wat hij wil (09/08/2019 - De Standaard)
  De slabakkende federale regeringsvorming heeft ook gevolgen voor koning Filip. Hij kan geen adellijke titels uitreiken, zolang er geen volwaardige regering is. En hij mag ook niet te ver van huis op reis gaan.
  [naar artikel]
 30. Koning Filip viert verjaardag met schilderij (dat tentoongesteld zal worden) (15/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip wordt vandaag 58, en dat viert hij door een portret van koning Boudewijn te schilderen. Het is deze zomer 25 jaar geleden dat de voorganger van koning Filip overleed. Die schildert graag, en wil zo hulde brengen aan zijn oom. Het grote publiek zal het schilderij ook kunnen zien: het wordt geëxposeerd tijdens de traditionele zomeropening van het Paleis.
  [naar artikel]
 31. Koning Filip ziet Rode Duivels glansrijk winnen (23/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip heeft met twee van zijn zonen een goede wedstrijd uitgekozen om bij te wonen op het WK voetbal in Rusland. Deze namiddag konden Filip...
  [naar artikel]
 32. Laruelle en Dewael doen verder tot 16 maart (09/03/2020 - Express)
  Koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) blijven nog even in functie. Dewael en Laruelle werden deze namiddag om 16u op audiëntie verwacht bij koning Filip. Daar bleven ze anderhalf uur om het verdere verloop van de regeringsvorming te bespreken. Koning Filip hoorde het tussentijds verslag van de opdrachthouders aan en heeft […] The post Laruelle en Dewael doen verder tot 16 maart appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 33. Begrotingstekort loopt op tot bijna 12 miljard, De Croo dringt aan op snelle regeringsvorming (02/09/2019 - Knack)
  Het begrotingstekort loopt tegen het einde van de legislatuur in 2024 op tot 11,8 miljard euro. Dat staat in een nieuw rapport van het monitoringcomité dat De Tijd kon inkijken.
  [naar artikel]
 34. “De koning straalt meer verantwoordelijkheidszin uit dan de politieke partijen. Groter kan de blamage niet worden” (06/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Politiek is een rollercoaster, die vanuit dieptepunten zich weer optrekt. Maandag leek het hele traject van de federale regeringsvorming geblokkeerd, gisteravond kwam er plots wat schot in de zaak. PS-voorzitter Paul Magnette is door koning Filip aangeduid als informateur.
  [naar artikel]
 35. Koning Filip ziet Rode Duivels glansrijk winnen en gaat Belgen dan feliciteren in de kleedkamer (23/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip heeft met twee van zijn zonen een goede wedstrijd uitgekozen om bij te wonen op het WK voetbal in Rusland. Deze namiddag konden Filip...
  [naar artikel]
 36. Koning Filip en koningin Mathilde charmeren tijdens coronacrisis, maar waar zijn prins Laurent en koning Albert? (01/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Van zelfgebakken wafels voor bewoners van een woonzorgcentrum tot een Skype-sessie met medewerkers van een ziekenhuis in Woluwe: koning Filip (59),...
  [naar artikel]
 37. Koning Filip: "Jongeren hebben een scherp besef van de noden van onze planeet” (29/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip vindt het bemoedigend dat burgers van zich laten horen rond klimaat of socio-economische thema's. Dat zei de koning vandaag tijdens...
  [naar artikel]
 38. Kan koning Filip even spontaan zijn als koning Willem-Alexander? - Pascale Mertens (29/04/2017 - De Redactie)
  De Nederlandse koning Willem-Alexander boekte succes met een opvallend joviaal en spontaan interview. Zou dit kunnen bij onze koning Filip? Een koning die (meer en meer) verstart zodra de camera draait?
  [naar artikel]
 39. Koning Filip wenst u al kitesurfend een vrolijke vakantie (07/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het koninklijk paleis heeft een filmpje online gezet van koning Filip die aan het kitesurfen is. In het bijhorende tekstje, wenst de koning zijn
  [naar artikel]
 40. LIVE Formatie - Bart De Wever: ‘Schade is gigantisch, regeringsvorming moeilijker dan ooit’ (09/12/2019 - De Morgen)
  Om 15.30 uur brengt informateur Paul Magnette (PS) bij koning Filip verslag uit over de gesprekken die hij met de politieke partijen gevoerd heeft over de vorming van een federale regering. Het is koffiedik kijken of de koning Magnettes opdracht nog eens zal verlengen of iemand anders het veld instuurt. Volg de laatste ontwikkelingen hier.
  [naar artikel]
 41. Koning Filip en zijn zonen feliciteren Rode Duivels met overwinning in Moskou (23/06/2018 - VRT NWS)
  Het Koninklijk Paleis heeft een video vrijgegeven van het bezoek van koning Filip aan de kleedkamer van de Rode Duivels na de overwinning tegen Tunesië. Koning Filip schudde de hand van onder anderen Eden Hazard, Romelu Lukaku en Thibaut Courteois.
  [naar artikel]
 42. Koning Filip viert zestig jaar Benelux (05/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip, groothertog Henri van Luxemburg en koning Willem-Alexander hebben vandaag, dinsdag, in Brussel de zestigste verjaardag van de Benelux...
  [naar artikel]
 43. Koning Filip neemt afscheid van man die hem voorbereidde op de troon (en hem introduceerde aan Astrid Bryan) (12/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip verliest een van zijn naaste en trouwste medewerkers. Pierre Cartuvyels, zijn diplomatieke adviseur en adjunct-kabinetschef, verlaat het koninklijk paleis voor de Europese Unie. Hij was de man die de toenmalige prins Filip klaarstoomde in de laatste rechte lijn naar de troon – en hem het fenomeen Astrid Bryan leerde kennen. Nadien lanceerde hij Filip mee als koning.
  [naar artikel]
 44. Koning begrijpt 'beperkingen' politieke leiders, maar uitdagingen vergen snelle aanpak (20/07/2019 - Knack)
  Koning Filip heeft begrip voor de 'beperkingen' waarmee de politici rekening moeten houden, maar benadrukt dat de uitdagingen een snelle aanpak en een intense samenwerking vergen op alle niveaus. Dat heeft onze vorst zaterdag verklaard in zijn toespraak voor de Nationale Feestdag. Hij roept daarin op tot een 'open en correcte dialoog'.
  [naar artikel]
 45. “Of het koningshuis opener is geworden? Wel, het feit dat ik hier met u zit te praten is op zich al een teken daarvan” (19/07/2018 - VRT NWS)
  Heel uitzonderlijk kregen we de eerste kabinetschef van koning Filip voor de camera. Baron Frans Van Daele blikt terug op 'vijf jaar koning Filip'. Overmorgen, op de nationale feestdag, stapte exact 5 jaar geleden Filip als zevende koning der Belgen in de voetsporen van zijn vader koning Albert. Premier toen was Elio Di Rupo, ook hij geeft zijn oordeel.
  [naar artikel]
 46. Koning Filip spreekt het land toe: “België bevindt zich vandaag in een cruciale fase” (16/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip heeft maandagavond de Belgen toegesproken over het coronavirus. De koning sprak over een “ongekende gezondheidscrisis op wereldschaal”. “Ons land bevindt zich vandaag in een cruciale fase om de verdere verspreiding van het virus in te dammen”, aldus koning Filip.
  [naar artikel]
 47. Koning Filip spreekt het land toe: “België bevindt zich vandaag in een cruciale fase” (16/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip heeft maandagavond de Belgen toegesproken over het coronavirus. De koning sprak over een “ongekende gezondheidscrisis op wereldschaal”. “Ons land bevindt zich vandaag in een cruciale fase om de verdere verspreiding van het virus in te dammen”, aldus koning Filip.
  [naar artikel]
 48. Conner Rousseau (Sp.a) na bezoek aan de koning: “Er is nog niet genoeg geprobeerd” (18/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip consulteert dinsdag opnieuw partijvoorzitters om een uitweg uit de impasse in de regeringsvorming te zoeken. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau was dinsdag als eerste aan de beurt. Hij wil “een sociale ommekeer”, maar ziet “een communautaire carrousel” niet ziten.
  [naar artikel]
 49. Koning Filip heeft nieuw speeltje van 110.000 euro (11/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip heeft zich een elektrische auto aangeschaft. Een hybride Mercedes, uitgerust met de gebruikelijke bepantsering. Dat bleek bij een bezoek van de koning aan het Brusselse brandweerkorps.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.