Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
VRT NWS

Nederland viert 150 jaar friet: "90 procent kans dat het toen een Belgische frituur was"

30/09/2019 - 18:35
"Nederland viert vandaag het 150-jarige bestaan van de friet. Het Nederlandse platform voor frituuruitbaters "frituurwereld" beweert dat juist anderhalve eeuw geleden de friet in Nederland is opgedoken. Volgens historicus Peter Scholliers (VUB), professor voedingsgeschiedenis, waren frietjes toen niet echt ingeburgerd in Nederland. België daarentegen had al een stevige "frietcultuur" midden negentiende eeuw. Het was misschien dus wel een Belg die deze allereerste frietjes verkocht."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Gurbet van frituur De Lange Friet uit Gent eet elke dag frietjes: "Vroeger zelfs twee keer per dag" (06/11/2023 - VRT NWS)

De Week van de Friet is de hoogmis voor alle Belgische frituristen. Ook voor Gurbet Cetinkaya van de Gentse frituur De Lange Friet. Zij eet zelf al 30 jaar lang elke dag frietjes. "Vroeger was dat zelfs twee keer per dag. Met veel zout en mayonaise. Het liefst nog met stoofvlees of met vegetarische bitterballen erbij”, vertelt ze aan Radio2-reporter Margaux van de regio. [naar artikel]


2. Maaseikenaar eet élke dag biefstuk met friet: "Soms zelfs twee keer per dag" (19/02/2020 - VRT NWS)

Gisteren las je nog het verhaal van Rudy Gybels uit Schaffen die élke dag naar de frituur gaat voor een bakje friet. Hub Vermeulen uit Maaseik gaat nog een stapje verder. Hij eet al 37 jaar lang elke dag biéfstuk met friet. “Ik krijg niets anders binnen." [naar artikel]


3. Mini-bioscoop in Koksijdse frituur: "Eerst frietjes bestellen, daarna film bekijken" (24/08/2020 - VRT NWS)

Eerst een frietje eten en daarna in een piepkleine privézaal met je bubbel een film bekijken. Dat kan in frituur Friet & Co in Sint-Idesbald in Koksijde. "Achter in de frituur kunnen 5 à 6 mensen genieten van een goede film", zegt uitbater Ed Quintens. [naar artikel]


4. Veel volk in de rij voor gratis friet van Tjèn in Sint-Truiden: "Echt de allerbeste frietjes" (30/12/2018 - Het Belang van Limburg)

Het was een regenachtige zondagavond, maar toch stond er een lange rij Truienaars aan te schuiven bij frituur Casino op het Europaplein in Sint-Truiden. De reden? De bekende friturist Tjèn bakt al dertig jaar friet. En om dat te vieren, deelde hij gratis friet uit aan alle Truienaars. [naar artikel]


5. Frituur ondergedompeld in carnavalsfeer: “Gratis friet als je verkleed binnenkomt” (01/03/2019 - Gazet van Antwerpen)

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na drie jaar ‘loopbaanonderbreking’ bakt Inge Daems (38), bekend als organisator van Frietrock, weer alle dagen friet in haar frituur aan de Turnhoutsebaan in Retie. Iedereen die zondag verkleed het frietkraam binnenkomt, krijgt er gratis een pak friet met mayonaise. [naar artikel]


6. ‘Frietrockster’ herstelt oud carnavalsaanbod in ere: “Gratis friet als je verkleed onze frituur binnenkomt” (02/03/2019 - Gazet van Antwerpen)

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na drie jaar ‘loopbaanonderbreking’ bakt Inge Daems (38), bekend als organisator van Frietrock, weer alle dagen friet in haar frituur op de Turnhoutsebaan in Retie. Iedereen die zondag verkleed het frietkraam binnenkomt, krijgt er gratis een pak friet met mayonaise. [naar artikel]


7. Na de "frietchinees" is er nu de "frietvlaming": ondernemer opent frituur in Chinese stad Guangzhou (19/11/2019 - VRT NWS)

Vergeet de frietchinees. De Chinezen kunnen binnenkort kennis maken met de échte Belgische frieten. Op de Belgische handelsmissie in China hebben twee Kempenaars hun plannen voorgesteld voor een authentieke Belgische frituur in miljoenenstad Guangzhou. "We gaan in China frieten en curryworsten bakken zoals we dat in België doen", zegt ondernemer Luc Rijmenants in "Start je dag" op Radio 2. [naar artikel]


8. Standbeeld "De Frieteters" feestelijk onthuld in Brugge, met prins Laurent en Hilde Crevits erbij (28/11/2021 - VRT NWS)

In Brugge werd vandaag een nieuw standbeeld ingehuldigd, genaamd "De Frieteters". Want waar snakt bijna 75 procent van de Belgen naar als ze terug komen uit het buitenland? Naar een pak goudgele, knapperige frietjes van de frituur, natuurlijk! Reden genoeg om onze nationale trots elk jaar een week lang extra in het zonnetje te zetten. Dit jaar loopt de Week van de Friet van 28 november tot en met 5 december. [naar artikel]


9. Wout van Aert viert in Frituur De Bosrand in Brugge: “Hij koos voor friet met mayonaise, een frikandel special en een pintje” (10/01/2022 - Het Laatste Nieuws)

Wout van Aert heeft zijn vijfde Belgische titel veldrijden zondagavond smakelijk gevierd, met frietjes van Frituur De Bosrand in Brugge. [naar artikel]


10. Nederlands chocolademerk daagt Belgische chocoladesector uit met "slaafvrije" chocolade (06/04/2019 - VRT NWS)

In Nederland kan je niet meer naast de veelkleurige verpakkingen van Tony's Chocolonely kijken. Sinds vorig jaar is het merk er marktleider.  Nog opmerkelijker is hun claim, dat ze 100 procent "slaafvrij" willen zijn.  "Nu willen we ook in België marktleider worden, misschien nog wel groter dan in Nederland", zegt het bedrijf in het Eén-magazine "De markt", "om zo de Belgische choladebedrijven uit te dagen het ook anders aan te pakken. Delhaize is het eerste bedrijf dat volgt en zijn huismerk "slaafvrij" maakt.  [naar artikel]


11. “Belgische frietjes halen, is essentiële verplaatsing”: Nederlandse klanten blijven weg vinden naar frituur De Grenspost (27/01/2021 - Het Laatste Nieuws)

Frituur De Grenspost in tweelandendorpje Overslag staat pal op de grens, in een oud douanegebouw nota bene. Even werd getwijfeld of de 30 procent Nederlandse klanten die ze er hebben nog wel om hun pak Belgische friet mocht komen, maar gelukkig bracht de lokale politie vandaag duidelijkheid. “En klanten die toch nog twijfelen, kunnen altijd één van de drie smokkelstraatjes achter de frituur nemen”, lachen uitbaters Janny en Mike. [naar artikel]


12. Nieuwe frituur met hygiënische betaalautomaat opent in Week van de Friet (26/11/2018 - Gazet van Antwerpen)

Uitgerekend op de startdag van de Week van de Friet ging op de Liersebaan 239 in Massenhoven vlak bij de Lammerenberg frituur Qwinta’s open. “Puur toeval, ik heb er niet speciaal op gemikt of zo”, zegt friturist Steve Somers (41). [naar artikel]


13. Hoezo, french fries? De Belgische friet trekt op wereldtournee (16/05/2018 - De Morgen)

Hoezo, french fries? Met een promotour probeert de Belgische friet voet aan grond te krijgen in Zuidoost-Azië, momenteel het territorium van Uncle Sam. "Zelfs frieten van Belgische makelij worden hier soms onder Amerikaanse vlag verkocht." [naar artikel]


14. Zak friet wordt 20 procent duurder (23/05/2022 - Express)

Een portie friet in het frietkot wordt flink duurder, zo voorspelt Bernard Lefèvre van sectorfederatie Navefri in Het Nieuwsblad. “Zoals een brood van 2,4 naar 2,8 euro is gegaan, zal de prijs van een pakje friet in de frituur stijgen van pakweg 2,5 naar 3 euro”, zegt de voorzitter van de frituristen. Dat zou neerkomen […] [naar artikel]


15. OPROEP. Wie eet er wekelijks een frietje met vrienden of familie in de frituur? (26/11/2018 - Het Belang van Limburg)

Nog geen maand na de “Week van de steak-friet” start deze week de “Week van de friet”. De organisator is opnieuw het promotieagentschap VLAM. Die roept op om tussen 26 november en 2 december de frituur te bezoeken in gezelschap. Want “samen smaakt een frietje beter”. [naar artikel]


16. Het beste uit "Over eten": Waarom u naar uw frieten moet luisteren. Wat zit er in een frikandel? En zout, zout, zout bij Mathieu Van der Poel (28/11/2018 - VRT NWS)

In deze Week van de Friet staat in "Over eten" de Belgische friet centraal. Is die ten dode opgeschreven nu Europa aanraadt om onze typische manier van bakken te veranderen? En over de inhoud van een frikandel, nog altijd de populairste snack, gaan de wildste verhalen rond. Wat zit er nu echt in?  [naar artikel]


17. Hoeveel frituren telt Vlaanderen en wat bestellen we het liefst in de frituur? (01/12/2017 - VRT NWS)

Deze week staat in teken van onze gouden, nationale trots: de friet.  Naar aanleiding van de week van de friet VRT NWS de Vlaamse frituren en uw favoriete snacks op een rij. Meteen een gespreksonderwerp voor wie vanavond naar de frituur trekt. [naar artikel]


18. Dit is de beste frituur van Vlaanderen volgens Het Nieuwsblad: “Mijn hartje is superblij” (07/11/2021 - Het Nieuwsblad)

Frituur de Friet-O-Droom uit Gavere is door onze redactie uitgeroepen tot beste frituur van Vlaanderen. Niemand minder dan Cora van Mora ging uitbaters Rita en Severine in de bloemetjes zetten. Ze verraste hen ook met een cheque ter waarde van 1.000 euro. Een geweldig moment voor de frituur die vorig jaar nog te maken kreeg met een gewapende overval. [naar artikel]


19. Inflatie heeft ook ons favoriete eten te pakken: diepvriesfrieten 51 procent duurder (06/02/2023 - Het Laatste Nieuws)

Het inflatiemonster heeft nu ook onze Belgische trots te pakken: diepvriesfrieten zijn liefst 51 procent duurder dan een jaar geleden. Het gevolg van een opeenstapeling van verschillende factoren. En ook in de frituur zal je binnenkort mogelijk meer moeten betalen voor een pakje friet. [naar artikel]


20. Nainggolan haalt friet met saté bij Arendonkse frituur (31/05/2018 - Gazet van Antwerpen)

Met zijn blitse zwarte Ferrari stopte Radja Nainggolan (30) gisteren voor de deur van een frituur in Arendonk. Hij bestelde er enkele pakken friet en twee satés. Die ging hij vervolgens opeten bij zijn halfbroer Manuel Noboa (43), die twee straten verder woont. [naar artikel]


21. Frituur Davy officieel gekroond tot beste van Vlaanderen: “Resultaat van twintig jaar hard werken” (07/04/2019 - Het Nieuwsblad)

Frituur Davy is de beste frituur van Vlaanderen en dat werd zaterdagavond gevierd in Bissegem. De zaakvoerders kregen het meeste stemmen van het publiek en de jury. Voor de klanten was er zaterdag gratis friet. [naar artikel]


22. "Kans is klein dat Nederland dit jaar op F1-kalender staat" (22/04/2020 - Het Belang van Limburg)

De kans dat we de GP van Nederland dit jaar op een aangepaste F1-kalender zullen zien staan lijkt steeds kleiner te worden. [naar artikel]


23. Twintig jaar na zijn moeder opent Dejan (22) op exact dezelfde plek frituur in Mechelen (15/09/2019 - Gazet van Antwerpen)

Zonder het zelf eerst te beseffen, heeft Dejan Stankovski (22) sinds kort in het centrum van Mechelen een frituur op dezelfde plek als zijn moeder zo’n twintig jaar geleden. Met specialiteiten zoals een friet Rombout en een friet Margareta is ’t Mechels Frietje in de Adegemstraat op en top Mechels. [naar artikel]


24. Deze Belgische standbeelden eten frietjes vanavond (25/11/2019 - De Standaard)

Vandaag begint de ‘week van de friet’. Om de friet te promoten, duiken er in Middelkerke, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Hasselt en op onverwachte plaatsen frietzakken op. Het is een campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) naar aanleiding van de 20e Week van de Frituur. De Belgische frietkotcultuur werd in 2017 erkend als immaterieel cultureel ergoed. [naar artikel]


25. Een pakje friet werd 97 procent duurder op achttien jaar tijd (09/02/2023 - De Standaard)

Het voorbije jaar steeg de prijs van een pakje friet gemiddeld met 13 procent. Meteen de sterkste stijging van de voorbije twintig jaar, aldus het Belgische statistiekbureau Statbel. ‘Al ziet ernaar uit dat we het ergste achter de rug hebben’, klinkt het bij sectorfederatie Navefri. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!