De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Vergoedingen voor verplaatsingen te voet naar werk fiscaal vrijgesteld tot 400 euro

Het Laatste Nieuws

06/11/2019 - 14:44

De vergoeding die werknemers van hun werkgever ontvangen voor verplaatsingen te voet van en naar het werk, is tot maximaal 400 euro vrijgesteld van...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Gaat u te voet naar uw werk? Dan mag u dat fiscaal inbrengen (05/04/2017 - Het Nieuwsblad)
    Werknemers die hun dagelijkse woon-werkverkeer te voet doen en daar een ‘wandelvergoeding’ voor krijgen van hun werkgever, mogen die fiscaal in rekening brengen.
    [naar artikel]
  2. Energiepremie voor onthaalouders fiscaal vrijgesteld: “Ik wil niet dat opvang nog duurder wordt” (09/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
    De energiepremie die onthaalouders krijgen, wordt fiscaal vrijgesteld. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits, die de vraag had gesteld aan federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Al meer dan 4.000 onthaalouders hebben intussen een energiepremie gekregen.
    [naar artikel]
  3. Fietsvergoeding voor werknemers telt niet alleen voor kortste weg (15/03/2018 - Metro)
    De fiscaal vrijgestelde fietsvergoedig die werkgevers hun werknemers kunnen geven, geldt niet noodzakelijk alleen voor de kortste weg naar het werk. De fietsvergoeding mag ook gegeven worden voor de veiligste weg naar het werk, ook als die langer is. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigd na een vraag van zijn partijgenoot en Kamerlid Peter Dedecker. Personeelsleden die hun woon-werkverplaatsingen geheel of gedeeltelijk met de fiets doen, kunnen van hun werkgever een fietsvergoeding krijgen die tot 0,23 euro per kilometer vrijgesteld is van belastingen. Die vergoeding slaat op de werkelijk afgelegde kilometers voor de verplaatsing van de woonplaats naar het werk, maar toch geven sommige werkgevers hun personeel alleen voor de kortste reisweg zo’n vergoeding. Ze vrezen namelijk dat de vergoeding voor de extra afstand niet fiscaal vrijgesteld zou zijn. Maar werkgevers kunnen dus de volledige reisweg vergoeden, ook als die langer is. De enige voorwaarde is dat de reisweg dient voor het woon-werkverkeer. Peter Dedecker: “Wie naar het werk fietst, moet in de eerste plaats veilig op zijn of haar bestemming raken. Dat willen we ten volle ondersteunen.” bron: Belga Het bericht Fietsvergoeding voor werknemers telt niet alleen voor kortste weg verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  4. CD&V wil vergoedingsplafond voor voetbalmakelaars fiscaal afdwingen (05/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
    CD&V wil riante vergoedingen voor voetbalmakelaars fiscaal bestraffen. Volgens de regels van de wereldvoetbalbond FIFA mogen makelaars niet meer dan 3 procent van de transfersom of het contract verdienen, maar volgens de partij wordt die limiet nauwelijks gerespecteerd. Met een wetsvoorstel willen de christendemocraten de vergoedingen daarom aftoppen.
    [naar artikel]
  5. Hogere premie voor thuiswerk: tot 144 euro voordeel per maand (13/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
    De federale regering verhoogt de vergoeding voor werknemers en ambtenaren die thuiswerken. Die gaat van 129,48 euro naar 144,37 euro per maand. Het is aan de werkgevers om te beslissen of ze die uitkeren. De uitbetaling is fiscaal helemaal vrijgesteld. Ze geldt voor werknemers drie maanden, voor ambtenaren – die van 20 euro naar 40 euro gaan – geldt de verlenging acht maanden.
    [naar artikel]
  6. Hogere premie voor thuiswerk: tot 144 euro voordeel per maand (13/02/2021 - Het Nieuwsblad)
    De federale regering verhoogt de vergoeding voor werknemers en ambtenaren die thuiswerken. Die gaat van 129,48 euro naar 144,37 euro per maand. Het is aan de werkgevers om te beslissen of ze die uitkeren. De uitbetaling is fiscaal helemaal vrijgesteld. Ze geldt voor werknemers drie maanden, voor ambtenaren – die van 20 euro naar 40 euro gaan – geldt de verlenging acht maanden.
    [naar artikel]
  7. Snelle elektrische bedrijfsfiets fiscaal volledig vrijgesteld (02/03/2018 - De Tijd)
    13:46 Werknemers die een snelle elektrische fiets of speed pedelec ter beschikking krijgen, moeten geen sociale zekerheidsbijdragen meer betalen op het privégebruik. Ook de fietsvergoeding is vrijgesteld.
    [naar artikel]
  8. Pick-uptrucks tot 15.000 euro duurder doordat fiscaal voordeel wegvalt (09/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Vanaf 1 januari worden pick-uptrucks even zwaar belast als gewone personenwagens. Nu moeten eigenaars van een pick-up een lagere verkeersbelasting betalen en zijn ze vrijgesteld van de inschrijvingstaks. Dat fiscaal voordeel is oneerlijk en valt daarom weg, besliste de Vlaamse regering. Daardoor zouden nieuwe eigenaars in het eerste jaar alleen al tot 15.000 euro extra moeten ophoesten.
    [naar artikel]
  9. Fietsvergoeding snelle elektrische fietsen ook vrijgesteld van sociale bijdragen (14/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
    De fietsvergoeding van werknemers die met een speed pedelec, of een snelle elektrische fiets, naar het werk rijden, wordt ook vrijgesteld van...
    [naar artikel]
  10. Uitzendkrachten hebben voortaan recht op een fietsvergoeding voor verplaatsingen naar het werk (01/07/2022 - VRT NWS)
    Uitzendkrachten zullen voortaan altijd aanspraak kunnen maken op een fietsvergoeding voor hun verplaatsingen van en naar het werk. Dat zijn vakbonden en werkgevers overeengekomen in een nieuw sociaal akkoord voor interimmers. Meer uitzendkrachten krijgen ook recht op een hospitalisatieverzekering.
    [naar artikel]
  11. Experts zien coronacurves stabiliseren en sluiten perimeter voor verplaatsingen niet uit (10/12/2020 - Gazet van Antwerpen)
    De daling van de coronacijfers is volledig stilgevallen en daarom roepen experts op om onze verplaatsingen zo veel mogelijk te beperken: minder naar school, minder naar de winkel, minder naar het werk. En minder verplaatsingen in de eindejaarsperiode? Biostatisticus Geert Molenberghs verwijst naar een perimeter, een maximale verplaatsingslimiet, als ultieme redmiddel om de kans op virusoverdracht te vermijden. “Als het landelijke reproductiegetal opnieuw boven de 1 komt, durf ook ik daar aan te denken”, zegt Marc Van Ranst.
    [naar artikel]
  12. Pensioensparen volgend jaar nog aantrekkelijker (26/10/2017 - Express)
    Vanaf volgend jaar wordt pensioensparen fiscaal nog aantrekkelijker aangezien een groter bedrag fiscaal aftrekbaar zal zijn. Toch zit er een addertje onder het gras. Al jaren kan je kiezen hoeveel geld je aan de kant zet voor je latere pensioen, al werd wettelijk bepaald dat je maximum 940 euro per jaar kunt sparen. Wie het maximumbedrag stortte, kon rekenen op een fiscaal voordeel van 282 euro. Met andere woorden, je kreeg een fiscale aftrek van 30 procent. Ook voor jongeren is pensioensparen interessant, want een pensioentje krijgen van de staat lijkt steeds onwaarschijnlijker voor onze generatie.Vanaf 1 januari 2018 wordt het plafond voor pensioensparen verhoogd naar 1.200 euro, maar je moet even opletten als je graag opnieuw van maximum fiscaal voordeel wil genieten, zo schrijft Het Nieuwsblad. Het is fiscaal voordeliger om opnieuw 940 euro bij elkaar te sparen ofwel een bedrag aan de kant te zetten dat hoger is dan 1.128 euro. Elk bedrag dat je daartussen stort, levert je minder fiscaal voordeel op. Vanaf 1.128 euro tot het maximumbedrag van 1.200 euro geniet je van evenveel of zelfs meer fiscaal voordeel dan iemand die 940 euro heeft gespaard. The post Pensioensparen volgend jaar nog aantrekkelijker appeared first on Express [NL].
    [naar artikel]
  13. Gentse politici streken ook riante vergoedingen op bij EDF Luminus (13/02/2017 - Het Nieuwsblad)
    Tom Balthazar kreeg niet alleen bij Publipart een hoge vergoeding. Ook voor werk bij energiegigant EDF Luminus werd hij goed betaald: 39.000 euro bruto per jaar. Hij niet alleen: zowel Christophe Peeters (Open VLD) als Sas van Rouveroij zetelden namens de Stad in het bedrijf, tegen hoge vergoedingen.
    [naar artikel]
  14. Waarom de Vlaming vorig jaar nóg meer met de auto naar het werk ging (19/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
    De Vlaming haalde vorig jaar de auto ­minder uit de garage dan het jaar voordien. Verplaatsingen doen we nu meer met de fiets, het openbaar vervoer of te voet. ­Behalve om naar het werk te bollen: daar stijgt het gebruik van de auto weer en is de trein of bus voor minder mensen een bruikbaar alternatief. “Het is logisch dat als een bedrijf betaalt voor een wagen, werknemers die ook gebruiken.”
    [naar artikel]
  15. Dermagne wil hogere vergoeding voor professionele verplaatsingen met eigen auto (02/06/2022 - Het Nieuwsblad)
    Wie de privéwagen gebruikt voor professionele verplaatsingen, moet een minimumvergoeding krijgen van 0,37 euro per kilometer. Dat staat in een nieuw voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) om de hoge prijzen aan de pomp op te vangen. In ruil krijgen werkgevers een korting op de roerende voorheffing.
    [naar artikel]
  16. Leraren op pedelec krijgen fietsvergoeding (10/09/2017 - Metro)
    Leraren die met een speed pedelec – snelle elektrische fietsen – van huis naar school fietsen, krijgen binnenkort ook een fietsvergoeding. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van onderwijsminister Hilde Crevits. Een pedelec is een snelle elektrische fiets die tot 45 kilometer per uur haalt. De federale regering besliste recent dat de fietsvergoeding ook toegekend en fiscaal vrijgesteld kan worden voor die speed pedelecs. De Vlaamse regering zal die regeling nu ook van toepassing maken op het onderwijzend personeel. In 2016 maakten 47.679 leraren gebruik van de fiets voor hun woon-werk verplaatsing, goed voor meer dan 46 miljoen afgelegde kilometers. Er werd voor bijna 7 miljoen euro aan fietsvergoedingen uitbetaald aan de leraren, of 145 euro per fietser. bron: Belga
    [naar artikel]
  17. Gentse politici streken ook riante vergoedingen op bij EDF Luminus (13/02/2017 - De Standaard)
    Tom Balthazar kreeg niet alleen bij Publipart een hoge vergoeding. Ook voor werk bij energiegigant EDF Luminus werd hij goed betaald: 39.000 euro bruto per jaar. Hij niet alleen: zowel Christophe Peeters (Open VLD) als Sas van Rouveroij zetelden namens de Stad in het bedrijf, tegen hoge vergoedingen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
    [naar artikel]
  18. Hoe fiscaal voordelig zijn extralegale voordelen? “Maaltijdcheques zijn maar onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van belastingen” (20/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Voor heel wat werknemers bieden extralegale voordelen een extraatje bovenop het loon. Maar is dat altijd wel zo voordelig? Onze geldexpert Michel Maus geeft een overzicht van de belangrijkste extralegale voordelen en legt uit hoe je er fiscaal voordeel uithaalt.
    [naar artikel]
  19. Swings betaalt maar 16,5 procent op zijn 50.000 euro (21/02/2022 - Het Belang van Limburg)
    Gouden Bart Swings, bronzen Hanne Desmet en de andere olympiërs met een olympisch diploma – een top acht staat garant voor een financiële premie – genieten van een fiscaal gunstregime. Voor de Spelen van Rio 2016 en Londen 2012 waren de olympische prijzenpakkers vrijgesteld van belastingen, maar voor de Spelen van Tokio 2021 gold aanvankelijk het ‘normale’ tarief van 50 procent. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) werkte daarop een wettelijk kader uit: Nina Derwael, Nafi Thiam, de Red Lions en co. genieten een fiscaal gunstregime van 16,5 procent. Dat geldt ook voor de olympische wintersportatleten. Het wettelijke kader is inmiddels geregeld, laat het kabinet weten. Goud is goed voor 50.000 euro bruto, zilver voor 30.000, brons voor 20.000 euro. Een achtste plaats levert nog 5.000 euro op. De premies worden uitbetaald door de Nationale Loterij.
    [naar artikel]
  20. Coöperanten profiteren minder van dividendbonus (04/10/2017 - De Tijd)
    14:57 Een eerste schijf van dividenden is vanaf 2018 vrijgesteld van roerende voorheffing. Hoe werkt het nieuw fiscaal voordeel in de praktijk?
    [naar artikel]
  21. Steeds minder Belgen geven rente op spaarboekje aan (21/08/2019 - Metro)
    Door de forse daling van de rente ontvangen steeds minder landgenoten op hun spaarboekjes meer rente dan het fiscaal vrijgestelde bedrag. Steeds minder Belgen geven die rente dan ook aan. Dat bericht De Tijd vandaag. Het aantal Belgen dat op de belastingaangifte de inkomsten uit spaarboekjes aangeeft, is in het aanslagjaar 2018 (inkomsten 2017) gedaald naar 2.301. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. In 2017 deden nog 3.972 landgenoten zo’n aangifte en in 2016 zelfs 8.198. De aangiften van inkomsten op spaarboekjes dalen fors omdat de rente sterk is gedaald. Daardoor overschrijden almaar minder Belgen het vrijgestelde bedrag. In het aanslagjaar 2018 was de spaarrente tot 1.880 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. Omdat veel banken toen al de spaarrente hadden verlaagd naar 0,11 procent, waren spaartegoeden tot 1.709.091 euro vrijgesteld. De aangiften van inkomsten op spaarboekjes zullen in het aanslagjaar 2019 wellicht stijgen, omdat de fiscale vrijstelling is verlaagd naar 960 euro. Bron: Belga   Het bericht Steeds minder Belgen geven rente op spaarboekje aan verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  22. Steeds minder Belgen geven rente op spaarboekje aan (21/08/2019 - Metro)
    Door de forse daling van de rente ontvangen steeds minder landgenoten op hun spaarboekjes meer rente dan het fiscaal vrijgestelde bedrag. Steeds minder Belgen geven die rente dan ook aan. Dat bericht De Tijd vandaag. Het aantal Belgen dat op de belastingaangifte de inkomsten uit spaarboekjes aangeeft, is in het aanslagjaar 2018 (inkomsten 2017) gedaald naar 2.301. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. In 2017 deden nog 3.972 landgenoten zo’n aangifte en in 2016 zelfs 8.198. De aangiften van inkomsten op spaarboekjes dalen fors omdat de rente sterk is gedaald. Daardoor overschrijden almaar minder Belgen het vrijgestelde bedrag. In het aanslagjaar 2018 was de spaarrente tot 1.880 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. Omdat veel banken toen al de spaarrente hadden verlaagd naar 0,11 procent, waren spaartegoeden tot 1.709.091 euro vrijgesteld. De aangiften van inkomsten op spaarboekjes zullen in het aanslagjaar 2019 wellicht stijgen, omdat de fiscale vrijstelling is verlaagd naar 960 euro. bron: Belga   Het bericht Steeds minder Belgen geven rente op spaarboekje aan verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  23. Fiscaal expert waarschuwt voor belastingen op woon-werkverkeer: “Wie straks voor ander vervoermiddel dan auto kiest, kan veel besparen” (08/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Als de Paasklokken weer naar Rome vertrokken zijn, is het stilaan aangiftetijd. Wie een beetje de moeite doet om daar tijd in te steken, kan heel wel wat centen besparen. Neem nu de kosten voor de verplaatsingen van en naar het werk, wat we binnenkort hopelijk opnieuw mogen doen. “Afhankelijk van je vervoersmiddel en concrete situatie kan dat een serieuze belastingbesparing opleveren”, zegt onze belastingexpert Michel Maus. Hij ontwart het fiscale kluwen.
    [naar artikel]
  24. Tot 5.700 euro belastingvoordeel voor adoptiekind (06/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Wordt binnenkort zelfs adoptie fiscaal aftrekbaar? CD&V dient zo'n wetsvoorstel in "om adoptieouders en natuurlijke ouders op gelijke voet te
    [naar artikel]
  25. Na bedrijfswagen nu ook fiscaal voordelige elektriciteitsfactuur (30/08/2021 - Express)
    Lees dit artikel: Na bedrijfswagen nu ook fiscaal voordelige elektriciteitsfactuur Energiebedrijf Luminus lanceert een aanbod waarbij werknemers een deel van hun elektriciteitsfactuur fiscaal voordelig kunnen laten betalen door hun werkgever. Ze ontvangen zo een fiscaal voordeel tot 500 euro, meldt Luminus maandag. Het bedrijf is naar eigen zeggen de eerste Belgische energieleverancier die dergelijke mogelijkheid aanbiedt. Dankzij Luminus Energy Benefit kunnen deelnemende werkgevers hun personeel […] Lees dit artikel: Na bedrijfswagen nu ook fiscaal voordelige elektriciteitsfactuur
    [naar artikel]
  26. Met de auto, fiets of openbaar vervoer naar het werk? Op deze vergoedingen heb je vandaag al recht (21/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Ook al staan we steeds vaker en langer stil op weg naar en van het werk (of net daarom misschien), op het vlak van mobiliteit en arbeid beweegt er...
    [naar artikel]
  27. Meer sparen voor pensioen soms fiscaal afgestraft (25/10/2017 - De Tijd)
    15:11 Wie volgend jaar tussen 940 en 1.128 euro stort in zijn pensioenspaarpotje, houdt door een lager fiscaal voordeel minder over dan wie 940 euro stort.
    [naar artikel]
  28. Fiscus jaagt op meerwaarden Gimv-managers (02/04/2019 - De Tijd)
    01:05 In het kader van een fiscaal onderzoek naar Gimv hebben enkele managers onlangs een aanslagbrief in de bus gekregen met een extra belasting op vergoedingen voor lucratieve deals uit het verleden.
    [naar artikel]
  29. Te voet naar de bakker? Dat doet de Belg niet graag: nergens in Europa stappen zo weinig mensen korte afstanden (12/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Te voet pistolets halen? Dat doen Belgen niet graag. Meer nog: van alle Europeanen doen wij korte afstanden het minst te voet. Dat blijkt uit een grootschalige Europese bevraging naar het gedrag van fietsers, voetgangers en motorrijders. “De Belg neemt nog te vaak de wagen voor kleine verplaatsingen”, zegt Vias-woordvoerder Stef Willems.
    [naar artikel]
  30. Onze redacteurs wisselen van vervoersmiddel naar het werk (en dat valt niet mee) (08/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
    MAAIKE FLOOR. Sinds ik 3 jaar oud ben, doe ik praktisch al mijn verplaatsingen met de fiets: naar de kleuterschool, naar de discotheek, naar het werk, naar het café. Maar deze week ruil ik dus van vervoermiddel met collega Wim, die altijd met de auto komt. Afzien werd het, tot de laatste dag.
    [naar artikel]
  31. Meer pensioensparen niet altijd fiscaal voordeliger (25/10/2017 - Knack)
    Wie volgend jaar tussen 940 en 1.128 euro stort in zijn pensioenspaarpotje houdt door een lager fiscaal voordeel minder over dan wie 940 euro stort, dat schrijft De Tijd.
    [naar artikel]
  32. Tekort van 11.000 euro en fiscaal cadeau van 220.000 euro in boekhouding Samusocial (25/06/2017 - Het Belang van Limburg)
    De analyse van de boekhouding die Samusocial bij de Nationale Bank indiende, vertoont een onverklaard tekort van 11.000 euro en een “fiscaal cadeau” van meer dan 200.000 euro. Dat heeft de commerciële tv-zender RTL-TVI zondagavond in haar journaal bericht.
    [naar artikel]
  33. Boekhouding Samusocial blijkt een puinhoop: tekort van 11.000 euro én fiscaal cadeau van 220.000 euro (25/06/2017 - Het Nieuwsblad)
    De analyse van de boekhouding die Samusocial bij de Nationale Bank indiende, vertoont een onverklaard tekort van 11.000 euro en een “fiscaal cadeau” van meer dan 200.000 euro. Dat heeft de commerciële tv-zender RTL-TVI zondagavond in haar journaal bericht.
    [naar artikel]
  34. Fietsen naar het werk is fiscaal interessant (27/04/2018 - Knack)
    Fietsen naar het werk is goed voor de gezondheid, de mobiliteit en het milieu. Fiscale gunstmaatregelen van de overheid moeten meer burgers in beweging krijgen.
    [naar artikel]
  35. Met de fiets naar het werk: wat zijn de voordelen voor werkgever en werknemer? (06/12/2020 - Metro)
    Met de auto naar het werk gaan is misschien praktisch, maar zorgt ook voor onnodige stress, fileleed en tijdverlies. Dus waarom niet kiezen voor een sportiever, gezonder en ecologischer alternatief, zoals de fiets? Er bestaan vandaag verschillende maatregelen om zowel de werkgever als de werknemer te stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets. Laurence Philippe, Legal Expert bij Partena Professional, geeft antwoord op enkele veelvoorkomende vragen. Is een ‘fietsvergoeding’ verplicht wanneer een werknemer met de fiets naar het werk komt? Om fietsende werknemers een financieel duwtje in de rug te geven, kan de werkgever hen een fietsvergoeding toekennen. Dat is niet verplicht, tenzij het voorzien is in een sectorale cao, in een ondernemings-cao, in het arbeidsreglement of als het een intern gebruik is in de onderneming. Een fietsvergoeding is niet alleen fiscaal interessant. Ook op het vlak van de sociale zekerheid kan het interessant zijn voor de werkgever. Op de fietsvergoeding moeten namelijk geen RSZ-bijdragen betaald worden, voor zover ze maximum 0,24 euro/km (bedrag voor 2020) bedraagt. Bovendien is ze vrijgesteld van belastingen voor zover ze datzelfde maximum bedrag van 0,24 euro/km niet overschrijdt. Het aantal vergoede kilometers moet overeenstemmen met de werkelijk afgelegde fietsafstand. Als het om een speed pedelec gaat zijn er sommige sectoren die de werkgever verplichten om een fietsvergoeding toe te kennen. Kan de fietsvergoeding gecombineerd worden met een abonnement voor het openbaar vervoer? Sommige werknemers leggen een gedeelte van het woon-werktraject af met het openbaar vervoer en een gedeelte met de fiets. In dat geval is het mogelijk een fietsvergoeding toe te kennen voor de werkelijk afgelegde kilometers met de fiets, naast de tegemoetkoming die de werknemer ontvangt voor het abonnement van het openbaar vervoer. Er bestaan nog een hele reeks andere maatregelen voor werkgevers en werknemers rond het gebruik van de fiets om naar het werk te gaan. Het is de moeite waard om de opties hiervan te overlopen, want welke werkgever houdt niet van een sportieve, ecologische en gezonde werknemer? Mag de werknemer fietsen ter beschikking stellen van de werknemers? Het komt sinds enige tijd steeds vaker voor dat fietsen worden geleasd, of het nu om elektrische of gewone fietsen gaat. Dit soort fietsen zijn niet onderworpen aan sociale bijdragen en vrijgesteld van belasting indien de werknemer deze fiets gebruikt voor zijn woon-werkverkeer. Meer nog, de werkgever mag in dat geval een vergoeding uitkeren van maximum 0,24 euro/km. Het bericht Met de fiets naar het werk: wat zijn de voordelen voor werkgever en werknemer? verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  36. Luxemburgse deals leverden energiereus mogelijk fiscaal cadeau van 300 miljoen euro op (05/01/2017 - Het Belang van Limburg)
    De omstreden Luxemburgse belastingdeal voor Engie heeft het Franse energieconcern een fiscaal cadeau van mogelijk 300 miljoen euro opgeleverd. Dat blijkt uit de niet-vertrouwelijke versie van de beslissing van de Europese Commissie om een diepgaand onderzoek naar de deal te openen.
    [naar artikel]
  37. Voorstel Vlaams bouwmeester: ‘Groter fiscaal voordeel bij gunstige Mobiscore’ (20/06/2019 - De Morgen)
    ‘Gebruik de Mobiscore om wie mobiliteitsvriendelijk gaat wonen fiscaal te belonen, en slecht gelegen locaties te ontraden.’ Dat zegt de Vlaamse bouwmeester na de lancering van de tool die voor elke Vlaamse woning aangeeft wat de milieu-impact voor verplaatsingen is. Zijn voorstel: hogere premies en meer belastingvoordeel voor wie ‘mobiliteitsvriendelijk’ gaat wonen.
    [naar artikel]
  38. Nu ook kolossale vergoedingen voor Nethys-top in vizier: 18,6 miljoen euro bonussen voor vier toplui (07/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
    De Waalse regering wil nu ook de kolossale vergoedingen annuleren die de ex-top van de Luikse intercommunale Nethys heeft ontvangen. Dat schrijft...
    [naar artikel]
  39. CD&V’er Jef Van den Bergh wil veralgemening van fietsvergoeding (10/10/2018 - Metro)
    CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh pleit voor een veralgemening van de fietsvergoeding. Volgens hem is de fietsvergoeding hét instrument om meer mensen te stimuleren om naar het werk te fietsen. Steeds meer werknemers komen met de fiets naar het werk en daarin is de fietsvergoeding wellicht een belangrijke stimulans. In bedrijven waar een fietsvergoeding wordt ingevoerd, stijgt het aantal fietsers immers met meer dan 20 procent. “Met CD&V willen we dat aantal verder doen stijgen. Niet alleen is fietsen gezond, beter voor het milieu en duurzaam, het houdt ook werknemers uit de file. Ook werknemers die iets verder van hun werk wonen, kunnen dankzij de elektrische fietsen én speed pedelecs op een duurzame en flexibele manier naar hun werk gaan”, aldus Jef Van den Bergh. Voor de CD&V’er zou de fietsvergoeding veralgemeend moeten worden. “Daarom heeft CD&V een resolutie klaar die aan de sociale partners vraagt een veralgemeende regeling uit te werken”, stelt Van den Bergh. Daarnaast wil hij ook dat het recht op een fietsvergoeding ook automatisch geldt voor snelle elektrische fietsen of speed pedelecs. Nu worden deze tweewielers soms uitgesloten, zowel bij de overheid als in bedrijven. Daarnaast vraagt CD&V ook te onderzoeken of het wenselijk is om het fiscaal en van RSZ-bijdragen vrijgestelde bedrag te verhogen. Vandaag is de fietsvergoeding vrijgesteld van belasting en RSZ-bijdragen tot maximaal 0,23 euro per kilometer. Tenslotte is het volgens Jef Van den Bergh aangewezen om naar één bedrag per kilometer voor elke werknemer te evolueren. bron: Belga Het bericht CD&V’er Jef Van den Bergh wil veralgemening van fietsvergoeding verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  40. Wanneer bedrijven cadeaus geven voor Sint of Kerst: het ene geschenk is voordeliger dan het andere (05/12/2023 - Trends)
    Soms zijn geschenken of geschenkbonnen die een werkgever geeft aan zijn werknemers vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Isabelle Caluwaerts van de hr-dienstenleverancier Partena Professional geeft uitleg. 1 Hoeveel kunnen werkgevers maximaal aan een geschenk spenderen?“Geschenken kunnen vrijgesteld zijn van socialezekerheidsbijdragen als het jaarlijkse bedrag niet hoger is dan 40 euro per werknemer. De waarde is vastgesteld op basis van de prijs die de werkgever betaalt, inclusief btw. Dat plafond kan worden verhoogd met 40 euro per kind ten laste van de werknemer.”“Voordelen die een werkgever aan zijn werknemer geeft, zijn in principe belastbare voordelen van alle aard. Ze zijn onderworpen aan bedrijfsvoorheffing en belastingen. Voordelen die als ‘sociale voordelen’ worden bestempeld, zijn niet belastbaar. Het betreft minieme voordelen om de relatie met het personeel te verbeteren en de band tussen het personeel en het bedrijf te versterken. Fiscaal kan het bedrag van 50 euro als referentie dienen voor het begrip ‘miniem voordeel’.”2 Zijn er nog andere voorwaarden?“Alle personeelsleden moeten hetzelfde voordeel krijgen. Het geschenk moet ter gelegenheid van één of meer feesten of jaarlijkse gebeurtenissen gegeven worden. Geschenkcheques mogen ze enkel ingeruild worden bij bedrijven die een akkoord hebben gesloten met de uitgevers en de bonnen moeten maxiaam één jaar geldig zijn.”3 Wat moet er op de individuele rekening staan?“Op de individuele rekening moet de waarde van de geschenken worden vermeld, net als geschenkcheques die ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten werden toegekend, ook al zijn de bedragen sociaal en fiscaal volledig vrijgesteld.”The post Wanneer bedrijven cadeaus geven voor Sint of Kerst: het ene geschenk is voordeliger dan het andere appeared first on Trends.
    [naar artikel]
  41. Rechtsbijstand wordt fiscaal aftrekbaar (09/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Wie een verzekering voor rechtsbijstand afsluit, kan binnenkort rekenen op een fiscaal voordeel tot 124 euro. Het parlement neemt daartoe de...
    [naar artikel]
  42. Meer pensioensparen betekent volgend jaar niet sowieso meer fiscaal voordeel (soms zelfs minder) (25/10/2017 - Het Belang van Limburg)
    Vanaf 1 januari 2018 wordt pensioensparen fiscaal aantrekkelijker. In plaats van 940 euro mag u maximaal 1.200 euro aftrekken van uw belastingen. Maar toch zit er ook één addertje onder het gras, zo meldt De Tijd. Zo is iemand die 1.100 euro stort bijvoorbeeld slechter af dan iemand die exact 940 euro stort.
    [naar artikel]
  43. Meer pensioensparen betekent volgend jaar niet sowieso meer fiscaal voordeel (soms zelfs minder) (25/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Vanaf 1 januari 2018 wordt pensioensparen fiscaal aantrekkelijker. In plaats van 940 euro mag u maximaal 1.200 euro aftrekken van uw belastingen. Maar toch zit er ook één addertje onder het gras, zo meldt De Tijd. Zo is iemand die 1.100 euro stort bijvoorbeeld slechter af dan iemand die exact 940 euro stort.
    [naar artikel]
  44. "Alle mandaten en vergoedingen van SP.A-politici openbaar en beperkt" (22/02/2017 - De Redactie)
    SP.A-voorzitter John Crombez wil op het volgende congres van zijn partij in maart strikte regels laten goedkeuren voor Vlaamse socialisten die mandaten uitoefenen in bedrijven of intercommunales. De vergoedingen voor SP.A'ers worden beperkt tot maximaal 6.600 euro per maand en na de volgende verkiezingen in 2018/2019 zelfs tot 6.200 euro.
    [naar artikel]
  45. Is een fooi geven verplicht? En zeven andere weetjes (26/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Fooien moeten sociaal en fiscaal vrijgesteld worden, vindt Horeca Vlaanderen. Maar hoeveel fooi geven wij nu eigenlijk in een restaurant of café?...
    [naar artikel]
  46. Opgelet: meer pensioensparen betekent volgend jaar niet sowieso meer fiscaal voordeel (soms zelfs minder) (25/10/2017 - Het Nieuwsblad)
    Vanaf 1 januari 2018 wordt pensioensparen fiscaal aantrekkelijker. In plaats van 940 euro mag u maximaal 1.200 euro aftrekken van uw belastingen. Maar toch zit er ook één addertje onder het gras, zo meldt De Tijd. Zo is iemand die 1.100 euro stort bijvoorbeeld slechter af dan iemand die exact 940 euro stort.
    [naar artikel]
  47. Twaalfduizend euro boete voor fiscaal ambtenaar die ten onrechte uitstel toekende (08/11/2021 - De Tijd)
    19:43 Een voormalig fiscaal ambtenaar uit Sint-Truiden is veroordeeld omdat hij 560 keer onterecht uitstel verleende voor het indienen van de belastingaangiftes. Hij moet een boete van 12.000 euro betalen, ...
    [naar artikel]
  48. Onkostenvergoeding vrijwillige ambulanciers en brandweerlui gelijkgesteld (13/05/2018 - Metro)
    Ambulanciers die bij een private ambulancedienst of bij een ambulancedienst van een ziekenhuis als vrijwilliger bijspringen kunnen in de toekomst ook een vergoeding ontvangen die tot 4.460 euro wordt vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Tot nu geldt dat enkel voor vrijwillige brandweerlui en ambulanciers bij de brandweer of civiele bescherming. Dat meldt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri op basis van een antwoord dat ze kreeg van minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Meer dan 750.000 vrijwilligers zetten zich in Vlaanderen dagelijks, of op momenten waarop ze zich vrij kunnen maken, in voor de samenleving. De meesten onder hen doen dit onbezoldigd, sommigen krijgen een onkostenvergoeding, beperkt tot 34,03 euro per dag én 1.361,23 euro per jaar. Op deze regelgeving werd een uitzondering voorzien voor vrijwillige brandweerlui. Deze vrijwillige brandweerlui kunnen een vergoeding ontvangen die tot 4.460 euro wordt vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Dit geldt ook voor vrijwilligers die als ambulanciers bij de brandweer of bij de civiele bescherming werken. De vrijstelling geldt momenteel echter niet voor ambulanciers die bij een private ambulancedienst of bij een ambulancedienst van een ziekenhuis als vrijwilliger bijspringen. Maar minister Van Overtveldt heeft een wetsontwerp klaar om deze discriminatie weg te werken. Een goede zaak volgens Lanjri, aangezien ambulanciers immers hetzelfde werk doen, dezelfde opleiding genoten en aan dezelfde regels onderworpen zijn. “Waarom zou er dan een onderscheid moeten gemaakt worden tussen een ambulancier die als vrijwilliger werkt voor de brandweer en een ambulancier die als vrijwilliger werkt voor een andere ambulancedienst?”, vindt het CD&V-Kamerlid. Lanjri dringt al sinds 2015 aan om deze situatie recht te trekken. Sinds eind 2017 worden hulpverleners-ambulanciers en brandweerlui sociaalrechtelijk op dezelfde manier behandeld, het bleef echter wachten op een gelijke behandeling op fiscaal vlak. Volgens haar haken sommige hulpverlener-ambulanciers halverwege het jaar af, omdat ze hun fiscaal plafond hebben bereikt. “De permanentie van de ambulancediensten komt hierdoor in het gedrang”, zegt de Antwerpse politica. bron: Belga Het bericht Onkostenvergoeding vrijwillige ambulanciers en brandweerlui gelijkgesteld verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy