De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Moslims vrezen toename van islamofobie na overwinning Conservatives

Metro

13/12/2019 - 20:30

De Muslim Council of Britain, de grootste moslimgroep in Groot-Brittannië, vreest voor toenemende islamofobie na de grote overwinning van de Conservatieve partij van Boris Johnson. “Johnson heeft een meerderheid verkregen, maar we merken dat er angst is bij de moslims in heel het land”, aldus secretaris-generaal van de groep Harun Khan. “We zijn de verkiezingsperiode […] Het bericht Moslims vrezen toename van islamofobie na overwinning Conservatives verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Moslims vrezen islamofobie na winst Boris Johnson: “Er is angst in heel het land” (13/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Muslim Council of Britain, de grootste moslimgroep in Groot-Brittannië, vreest voor toenemende islamofobie na de grote overwinning van de...
  [naar artikel]
 2. Moslims bedreigd na aanslagen: “Islamofobie neemt scherp toe in België” (28/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een haatpetitie in Anderlecht, een poging tot brandstichting in een moskee in Tubeke en anonieme dreigbrieven bij twee Turkse gezinnen in Limburg: bij verschillende incidenten in ons land zijn de afgelopen dagen moslims bedreigd. Gelijkekansencentrum Unia is ongerust en ziet een “trend van boomende islamofobie” in ons land.
  [naar artikel]
 3. Turkije komt islamofobie onderzoeken (08/01/2018 - Knack)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie, schrijven Mediahuis-kranten maandag.
  [naar artikel]
 4. Turkije wil onderzoek voeren naar islamofobie in ons land (08/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie.
  [naar artikel]
 5. Turkije wil onderzoek voeren naar islamofobie in ons land (08/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie.
  [naar artikel]
 6. Drie keer zoveel meldingen van geweld tegen moslims in Frankrijk, vooral vrouwen slachtoffer (25/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Moslims in Frankrijk worden steeds vaker het slachtoffer van islamofobie. Vorig jaar werd 789 keer melding gemaakt van bijvoorbeeld discriminatie,...
  [naar artikel]
 7. Journalistiek als tegengif voor islamofobie (25/05/2023 - Apache)
  Hoe valt de extreemrechtse haatspraak tegen moslims te counteren?
  [naar artikel]
 8. Moslims bedreigd na aanslagen (28/07/2016 - De Standaard)
  Unia ontwaart meer ­islamofobie door de recente golf van aanslagen.
  [naar artikel]
 9. Amerikaanse moslims die hadj doen bezorgd over Trumps moslimban (01/09/2017 - VRT NWS)
  Zowat 16.000 Amerikaanse moslims zijn dezer dagen in Saudi-Arabië voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart. Maar dit jaar brengt dat extra stress mee, door de reisbeperkingen voor moslims naar de Verenigde Staten. Velen vrezen voor problemen als ze terugkeren.
  [naar artikel]
 10. Turkije komt islamofobie in ons land onderzoeken (08/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar...
  [naar artikel]
 11. Turkije komt islamofobie onderzoeken (08/01/2018 - Metro)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie, schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag. De aanleiding zouden de racistische reacties zijn op de geboorte van de eerste baby die 2018 in Wenen is geboren, een meisje van Turkse afkomst. Toen een Oostenrijkse krant een kraamfoto met haar ouders op Facebook zette, werd ze overspoeld door racistische reacties. Het leidde tot een relletje in Oostenrijk, waar de extreemrechtse FPÖ sinds kort in de regering zit. Tegelijk is het voor het Turkse parlement de aanleiding om de islamofobie in Europa te onderzoeken, schrijven de Mediahuis-kranten, die verwijzen naar Turkse media. Daarvoor wordt een nieuwe parlementscommissie opgericht, die vanaf morgen aan haar werk begint. De parlementsleden richten zich op de vier Europese landen waar volgens hen de islamofobie het sterkst is: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België. Ze willen in die landen de toelating vragen om ter plekke onderzoek te komen voeren, klinkt het. bron: Belga
  [naar artikel]
 12. Als de buik dreigt te winnen van het hoofd (12/04/2019 - De Morgen)
  Angst, islamofobie, onversneden racisme: kijk even op sociale media en je ziet dat ook 'weldenkende mensen' negatiever tegenover moslims staan. Mogen we daar in deze bange tijden ook wat begrip voor tonen, of niet?
  [naar artikel]
 13. Sri Lankaanse moslims houden hun hart vast voor wat komt (24/04/2019 - De Morgen)
  Het was een afsplitsing van een afsplitsing, de terreurcel die op Pasen de gruwelijke aanslagen pleegde. Toch vrezen nu alle moslims in Sri Lanka represailles. ‘Breng de galg voor de daders.’
  [naar artikel]
 14. Erdogan wil komen onderzoeken of ons land islamofoob is (08/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie.
  [naar artikel]
 15. Mobilisering tegen racisme zondag voor justitiepaleis in Brussel (07/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) lanceerde vandaag de eerste 'Brusselse actieweek tegen haat en islamofobie'. Het (Franstalige)...
  [naar artikel]
 16. Islamofobie wakkert terrorisme aan, zegt hoofd van VN (12/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan, meent de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 17. Islamitische landen bezorgd over toenemende islamofobie wereldwijd (01/06/2019 - De Morgen)
  In haar slotverklaring van de top in Mekka zegt de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) zaterdag zich zorgen te maken over de toenemende islamofobie in vele delen van de wereld.
  [naar artikel]
 18. Het racistische gevaar wordt gebagatelliseerd (05/04/2019 - De Morgen)
  Echt, het woord 'islamofobie' is slecht gekozen als daarmee de haat wordt bedoeld die bepaalde idioten tegen moslims koesteren. En het is niet alleen slecht gekozen, het is ook gevaarlijk.
  [naar artikel]
 19. “Nieuwste voorbeeld van groeiende islamofobie” (15/03/2019 - Metro)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de aanval op de moskeeën in Christchurch verworpen. Hij beschreef de aanvallen als “het laatste voorbeeld van het groeiende racisme en islamofobie”. “In naam van mijn land betuig ik mijn medeleven aan de islamitische wereld en de mensen van Nieuw-Zeeland, die zijn aangevallen door deze betreurenswaardige aanval – het laatste voorbeeld van het groeiende racisme en islamofobie”, aldus Erdogan. “Moge Allah medeleven hebben met de slachtoffers en een snel herstel toekennen aan de gewonden.” Bron: Belga   Het bericht “Nieuwste voorbeeld van groeiende islamofobie” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Sri Lanka roept moslims op af te zien van vrijdaggebed uit vrees voor vergeldingsaanslagen (25/04/2019 - De Morgen)
  De Sri Lankaanse politie heeft moskeeën in het land opgeroepen om vrijdag af te zien van het wekelijkse gebed. De autoriteiten vrezen dat moslims doelwit worden van vergeldingsaanvallen voor de zeven zelfmoordaanslagen op kerken en toeristenhotels afgelopen zondag, waarbij moslimextremisten 359 mensen vermoordden.
  [naar artikel]
 21. Sri Lanka roept moslims op af te zien van vrijdaggebed uit vrees voor vergeldingsaanslagen (25/04/2019 - De Morgen)
  De Sri Lankaanse politie heeft moskeeën in het land opgeroepen om vrijdag af te zien van het wekelijkse gebed. De autoriteiten vrezen dat moslims doelwit worden van vergeldingsaanvallen voor de zeven zelfmoordaanslagen op kerken en toeristenhotels afgelopen zondag, waarbij moslimextremisten 359 mensen vermoordden.
  [naar artikel]
 22. Probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt vandaag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 23. “Probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij” (25/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt dinsdag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 24. De vier uitdagingen voor de man die moslims en niet-moslims in ons land moet verzoenen (15/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Turkse Limburger Mehmet Üstün is de nieuwe voorzitter van de Moslim­executieve. Als officiële vertegenwoor­diger van de moslims wil hij vooral een verzoener zijn, een bruggenbouwer die het wantrouwen tussen moslims en niet-moslims overstijgt. Of hij daarin zal slagen, hangt af van hoe hij met deze vier uitdagingen afrekent.
  [naar artikel]
 25. Moslims nodigen niet-moslims uit voor iftarmaaltijd tijdens ramadan (04/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Ook dit jaar lanceert de vzw Fedactio het nationale project Iftarmee. Met dit initiatief wil Fedactio niet-moslims bij een gastfamilie van moslims...
  [naar artikel]
 26. N-VA niet onder de indruk van Turks onderzoek naar islamofobie in ons land (09/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Turkse parlementaire commissie Mensenrechten is van plan om een ­delegatie naar ons land te sturen. De opdracht? “De opmars van islamofobie in België” in kaart brengen. Volgens N-VA gaat het om een propagandastunt om de aandacht af te leiden van de problemen in eigen land.
  [naar artikel]
 27. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden (19/03/2019 - Metro)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in nasleep van de aanslagen in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 50 doden vielen. De groep moslimleiders schrijft in de Britse krant The Guardian dat ze actie wil zien tegen de “systematische en geïnstitutionaliseerde islamofobie”, wat volgens hen aan de basis ligt van de aanslagen in Christchurch. De schutter zou gehandeld hebben vanuit een racistische en extremistische ideologie. “Het bloedbad is veroorzaakt door de haat tegen moslims en de islam”, zegt de groep, afkomstig uit landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Zuid-Afrika, Irak en Jordanië. “Die onverdraagzaamheid wordt gevoed door harteloze academici, roekeloze politici en de mediabedrijven die te pas en te onpas mensen aan het woord laten die de islam besmeuren, om zo hun walgelijke ideeën te verstoppen onder een dun laagje objectiviteit”, gaat het verder. “Deze schutter is niet begonnen met moslims afslachten. Dat is al vele jaren in de maak, geïnspireerd door islamofobe persberichten, moslimhatende politici en het ongecontroleerd fanatisme op sociale media.” De imams en geleerden waarschuwen dat het stijgende racisme en xenofobie dodelijke gevolgen met zich meebrengen, en een van de grootste uitdagingen vormen voor de huidige maatschappij. “Deze cyclus van zinloos geweld moet ophouden”, zegt de groep. “Overheden moeten beseffen welke gevaren de extreemrechtse bewegingen vormen en moeten maatregelen treffen om de burgers te beschermen en op te leiden.” bron: Belga Het bericht Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Hoofd van VN: "Islamofobie wakkert terrorisme aan" (12/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan", meent de secretaris-generaal van de Verenigde
  [naar artikel]
 29. Hoofd van VN: "Islamofobie wakkert terrorisme aan" (12/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan", meent de secretaris-generaal van de Verenigde
  [naar artikel]
 30. Voedselbanken slaan alarm: “Buitensporige toename nieuwe armen” (14/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  Door corona zien de Belgische voedselbanken “een buitensporige toename van nieuwe armen”. Ze vrezen dan ook dat ze in het najaar minder genereus gaan kunnen zijn voor wie bij hen komt aankloppen.
  [naar artikel]
 31. Voedselbanken slaan alarm: “Buitensporige toename nieuwe armen” (14/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Door corona zien de Belgische voedselbanken “een buitensporige toename van nieuwe armen”. Ze vrezen dan ook dat ze in het najaar minder genereus gaan kunnen zijn voor wie bij hen komt aankloppen.
  [naar artikel]
 32. Islamkritiek: 'Te veel moslims zien de beschaving als iets dat bestreden moet worden' (22/08/2017 - Knack)
  Als secretaris-generaal van de grootste moslimvereniging van Indonesië kan Kyai Haji Yahya Cholil Staquf bezwaarlijk van islamofobie beschuldigd worden. Zijn islamkritiek is er niet minder ongenadig om. 'Enkele westerse vrienden van mij zijn islamofoob. En als ik eerlijk ben, kan ik ze begrijpen.'
  [naar artikel]
 33. Onderzoeksrapport toont aan: probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt vandaag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 34. Onderzoekers vrezen toename overmatig alcoholgebruik bij studenten (29/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De alcoholconsumptie van Vlaamse studenten nam tijdens de coronaperiode sterk af, maar onderzoekers van de UAntwerpen vrezen dat die cijfers snel weer zullen stijgen. Dat zeggen de wetenschappers, bij de lancering van een nieuwe leerstoel rond alcoholgebruik bij jongeren.
  [naar artikel]
 35. Moslims die aanslag plegen vaker 'terrorist' genoemd dan niet-moslims (17/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaamse kranten berichten systematisch anders over terroristische aanslagen door moslims dan over aanslagen door niet-moslims. Dat blijkt uit...
  [naar artikel]
 36. Dit leerde onze correspondent over moslims in België (25/10/2016 - De Standaard)
  Journalist Ruben Mooijman werd zes maanden geleden correspondent 'Moslims in België'. Hij onderzocht of de moslims België veranderen dan wel of België de moslims verandert. Deze drie dingen vielen hem het meest op.
  [naar artikel]
 37. Wereldleiders reageren op aanslagen: “Ook politici en media die islamofobie aanwakkeren zijn medeplichtig” (15/03/2019 - De Morgen)
  Bij de terroristische aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 doden gevallen. Premier Jacinda Ardern spreekt over “een van Nieuw-Zeelands donkerste dagen”. Van over de hele wereld veroordelen politieke leiders de aanslag en islamofobie.
  [naar artikel]
 38. Duizenden betogers tegen islamofobie in Frankrijk (10/11/2019 - Metro)
  Enkele duizenden betogers zijn zondag door Parijs getrokken in een betoging tegen islamhaat, die tot controverse heeft geleid in Frankrijk. “Ja tegen kritiek op religie, neen tegen haat van de gelovige”, stond er op spandoeken, net als “Stop islamofobie”. De protestmars liep van de centrale Gard du Nord naar de Place de la Nation. Ook in Marseille kwamen er enkele honderden betogers op straat. Een vijftigtal organisaties en individuen hadden opgeroepen tot de betogingen in verschillende steden. Onder hen was het Collectief tegen Islamofobie (CCIF) in Frankrijk. Het CCIF heeft de naam dat het nauw aanleunt bij de Moslimbroederschap, die in het Westen als islamistisch beschouwd wordt. De betoging leidde daarom tot controverse bij onze zuiderburen. Extreemrechts kantte zich tegen de betoging, net als de regering van de liberale president Emmanuel Macron. De PS werkt aan een eigen betoging tegen racisme. Jean-Luc Mélenchon van het linkse La France Insoumise (‘het Frankrijk dat zich niet onderwerpt’) daarentegen was wel aanwezig en riep bij het begin op om “geen amalgaam te maken tussen enkele personen en wat hier echt op het spel staat”. De betogingen komen er na recente heftige debatten over het dragen van hoofddoeken, maar ook na een aanval op een moskee in Bayonne. In de stad in het zuidwesten van Frankrijk schoot eind oktober een rechts-extremist van 84 jaar twee moslims dood. bron: Belga Het bericht Duizenden betogers tegen islamofobie in Frankrijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden (19/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in nasleep van de aanslagen in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 50 doden vielen.
  [naar artikel]
 40. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in...
  [naar artikel]
 41. Voedselbanken slaan alarm om “buitensporige toename van nieuwe armen” (14/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Door corona zien de Belgische voedselbanken "een buitensporige toename van nieuwe armen". Ze vrezen dan ook dat ze in het najaar minder genereus...
  [naar artikel]
 42. Voedselbanken slaan alarm: ‘We zien een buitensporige toename van nieuwe armen’ (14/09/2020 - De Morgen)
  Door corona zien de Belgische voedselbanken ‘een buitensporige toename van nieuwe armen’. Ze vrezen dan ook dat ze in het najaar minder genereus gaan kunnen zijn voor wie bij hen komt aankloppen. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag.
  [naar artikel]
 43. Brandweer vreest toename aantal CO-ongevallen tijdens winter (13/10/2022 - De Standaard)
  Brandweerzones vrezen dat er in het najaar een forse stijging zal zijn van het aantal CO-ongevallen tijdens de winter. Ook het Belgische Antigifcentrum ziet vandaag een significante toename in het aantal CO-gerelateerde oproepen. ‘Het ergste moet nog komen’, waarschuwen brandveiligheidsspecialisten.
  [naar artikel]
 44. Moslims die aanslag plegen vaker “terrorist” genoemd dan niet-moslims (17/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vlaamse kranten berichten systematisch anders over terroristische aanslagen door moslims dan over aanslagen door niet-moslims. Dat blijkt uit onderzoek aan de UAntwerpen. Een moslimdader wordt vaker “terrorist” genoemd. “Het gevaar bestaat dat mensen terrorisme daardoor spontaan - en onterecht - automatisch associëren met moslims”, waarschuwen de onderzoekers.
  [naar artikel]
 45. Islam: Moslims en niet-moslims diametraal tegenover elkaar in België (21/03/2017 - Express)
  6 op 10 Belgen beschouwen de islam als een bedreiging van de westerse waarden. Dat blijkt uit een peiling van Survey and Action, de ‘Fondation Ceci n’est pas une crise’, de RTBf en de krant Le Soir. In totaal werden 4.734 mensen ondervraagd. 77% van de respondenten zegt zich ‘een vreemde in eigen land’ te voelen, terwijl 65% zegt de recente influx van vluchtelingen te vrezen. Uit de studie blijkt ook dat de Belg de neiging heeft het aantal moslims die in ons land leven zwaar te overschatten. Gemiddeld denkt de Belg dat het om 30% van de bevolking gaat, terwijl het er in de realiteit slechts 8,5% zijn. Wat denken de moslims? De studie ondervroeg ook 400 moslims. 70% onder hen vindt dat ze nog steeds als buitenlanders worden bekeken, terwijl ze de Belgische nationaliteit hebben. 60%, waarvan een meerderheid vrouwen zijn, denkt dat de islam ‘te veel wordt aangevallen’. Een kwart van deze bevolkingsgroep vindt dat vooral ‘het Westen’ de bedreiging vormt, terwijl 3 op 10 zegt joden te wantrouwen. De studie concludeert dat we in een vicieuze cirkel zitten waarin zowel moslims als niet-moslims zich het slachtoffer van de andere vinden en de dialoog ver te zoeken is. The post Islam: Moslims en niet-moslims diametraal tegenover elkaar in België appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 46. Actieweek tegen racisme en islamofobie in Brussel gestart aan justitiepaleis  (09/09/2018 - VRT NWS)
  Aan het justitiepalies in Brussel hebben een  honderdtal mensen actie gevoerd tegen racisme en islamofobie, onder de noemer "trop is te veel". Ze zien dat vooral vrouwen, allochtonen en minderheidsgroepen vaak het slachtoffer zijn. En ze willen dat politiek en justitie slachtoffers meer steunen. 
  [naar artikel]
 47. Executief van de Moslims beslist: Belgische moslims beginnen morgen aan de ramadan (01/04/2022 - VRT NWS)
  Voor Belgische moslims gaat de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand morgen, op 2 april, van start. Dat heeft het Executief van de Moslims in België (EMB) vanavond bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 48. "Historische overwinning voor vrouwenrechten": Indiase moslims kunnen niet langer 'instant' scheiden van hun echtgenote (22/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Moslims in India kunnen niet langer onmiddellijk scheiden van hun echtgenote. Het hooggerechtshof noemt de praktijk waarbij een echtscheiding
  [naar artikel]
 49. Moslims zamelen tonnen voedsel in om aan daklozen te schenken met kerst (18/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In Londen hebben vele honderden moslims wel tien ton voedsel ingezameld. Zeker 90 procent van de etenswaren zal terechtkomen bij niet-moslims. De
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy