Koning Filip (56) zweert pasta en brood af en is overgeschakeld op een glutenvrij dieet. Omdat hij “gezond wil leven”. Diëtisten stellen zich vragen bij de nieuwe eetgewoontes van onze vorst. “Zomaar gluten schrappen uit je maaltijden kan zelfs schadelijk zijn voor je lichaam.” [naar artikel]
Het glutenvrije dieet heeft er een aanhanger bij: Koning Filip. Hij eet geen brood, pasta of koekjes meer, want gluten zitten in granen als tarwe, gerst en haver. Het is niet bekend of koning Filip gluten mijdt omdat hij een voedselintolerantie heeft, dan wel of hij één van de believers is dat het gezonder zou zijn. [naar artikel]
Het glutenvrije dieet heeft er een aanhanger bij: Koning Filip. Hij eet geen brood, pasta of koekjes meer, want gluten zitten in granen als tarwe, gerst en haver. Het is niet bekend of koning Filip gluten mijdt omdat hij een voedselintolerantie heeft, dan wel of hij één van de believers is dat het gezonder zou zijn. Maar is glutenvrij eten wel zonder meer gezond? [naar artikel]
Veel mensen eten minder gluten omdat ze geloven dat dat gezonder is of omdat gluten bij hen buikkrampen veroorzaakt. Maar twee nieuwe studies aan de universiteiten van Maastricht en Leeds tonen aan dat er bij veel mensen die na het eten van gluten buikpijn krijgen helemaal niets aan de hand is. Hoe kan dat? Maag-darmarts Danny De Looze (UZ Gent) legt uit. [naar artikel]
Als Pascale Naessens de blauwe bes aanprijst, stijgt de verkoop in ons land met 500 procent . Supermarkten verkopen volop speltbrood en speltpasta omdat gluten in het verdomhoekje zitten, maar spelt bevat net zoveel gluten als tarwe. We willen graag gezond eten, maar verdwalen tussen de hypes en de feiten. Dat merkte de Nederlandse journaliste Loethe Olthuis, die zich al dertig jaar verdiept in voeding en duurzaamheid. Gewapend met die feitenkennis schreef ze het boek ‘Zin en onzin in de supermarkt’, een leidraad voor iedereen die graag wil weten wat er op zijn bord ligt. [naar artikel]
Een tot twee procent van de bevolking heeft coeliakie, een immuunreactie die wordt veroorzaakt door gluten. Tarwekorrels bevatten gluten, en een glutenvrij dieet is de enige uitweg voor coeliakiepatiënten. Een dergelijk dieet is echter niet eenvoudig te volgen, en glutenvrije producten zijn meestal duurder en minder gezond. Het is daarom belangrijk gezondere producten te ontwikkelen voor coeliakiepatiënten. Glutenvrije tarwe kan met genetische modificatie ontwikkeld worden, maar die zou minder goede kwaliteiten hebben om mee te bakken. Daarom heeft een doctoraatsstudente van de WUR voorgesteld om tarwe met "veilige gluten" te ontwikkelen, gluten waaruit de elementen verwijderd zijn die de reactie veroorzaken. [naar artikel]
Granola als ontbijt, suiker door stevia vervangen, of lactosevrije melk drinken, omdat dat gezond is? Fout, zegt natuurarts Stef Mintiens. In zijn... [naar artikel]
Buikpijn, misselijkheid, diarree: wie klachten verwacht van gluten, kan die ook echt krijgen. Zelfs zonder gluten te eten. ‘Dat wil niet zeggen dat de klachten niet echt zijn.’ [naar artikel]
Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en de brouwerij St-Feuillien hebben maandag een waarschuwing uitgestuurd voor een etiketteringsfout bij het witbier Grisette Blanche Bio. Het bier wordt uit de winkelrekken gehaald omdat het wel degelijk gluten bevat. [naar artikel]
De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost, maar ik weet tenminste dat ik mijn gezondheid vooropstel en geen gluten binnenkrijg.” [naar artikel]
Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert binnenkort de nieuwe actieve voedingsdriehoek. [naar artikel]
Hoe gevoelig je bent voor het eten van gluten zit voor een stuk tussen de oren. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds. De verwachting dat gluten maag-darmklachten gaat veroorzaken, speelt een belangrijke rol bij het al dan niet ervaren van die klachten. Ook als je er geen eet, kan het idee alleen al klachten geven. [naar artikel]
Cora heeft glutenvrije tortillas uit de rekken gehaald, omdat er bij een controle toch sporen van gluten werden aangetroffen. Dat heeft de... [naar artikel]
Cora heeft glutenvrije tortillas uit de rekken gehaald, omdat er bij een controle toch sporen van gluten werden aangetroffen. Dat heeft de... [naar artikel]
Genoeg slapen, gezond eten, in beweging blijven en op tijd de nodige ontspanning inlassen. Gezond leven maakt het een student gemakkelijker om goed te studeren. “Maar het is belangrijk om onder gezond leven meer te verstaan dan dat”, zegt Eva Hendrickx, van de dienst studentenvoorzieningen van de UCLL. “Ook geestelijke gezondheid en goed in je vel zitten spelen een grote rol.” [naar artikel]
Geschreven met branded content van Aanbieders.be Streef jij een gezond en duurzaam leven na? Beide thema’s hangen sterk met elkaar samen. Een wandeling in de buitenlucht is pas gezond, wanneer je dit doet in een omgeving met een zo schoon mogelijke lucht. Het maakt een wandeling hoog in de bergen al snel gezonder, dan een […] Het bericht Kies voor een gezond en duurzaam leven verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]
Zowat 1 procent van de mensen lijden aan coeliakie, een auto-immuunziekte waardoor ze slecht reageren op de gluten-proteïnen in tarwe. Nog eens 12 procent heeft geen coeliakie, maar voelt zich slecht na het eten van brood of pasta, en die mensen worden "gevoelig voor gluten" genoemd. Het ziet er echter naar uit dat zij mogelijk geen last hebben van gluten, maar van fructanen, een soort suikers die ook in granen voorkomen. [naar artikel]
“Nee, we zijn niet allemaal allergisch voor gluten. En melk is niet de baarlijke duivel, zolang je maar geen liter per dag naar binnen giet.” Topdokter Danny De Looze maakt in zijn boek ‘Gluten, lactose en co’ komaf met nonsens en halve waarheden over voeding, spijsvertering en stoelgang. [naar artikel]
Trakteren voor je verjaardag is niet meer wat het geweest is. Je ene collega eet geen suiker, de andere is lactose-intolerant, je baas verdraagt geen gluten en jij eet sinds kort veganistisch. Hoe bak je dan een cake? Kun je de ingrediënten vervangen en is je cake dan nog lekker? Onze culinair journaliste ging de uitdaging aan met een vier-vierdencake en verving ei, boter, suiker en gluten. [naar artikel]
Het waren migraineaanvallen die Ellen De Meulemeester (36) achter het fornuis joegen. En zie: zoveel jaar later is deze culinaire doe-het- zelver en healthy foodie een alom gevolgde en inspirerende kokkin. [naar artikel]
Als alternatief voor de wildgroei aan voedingshypes, gezondheidsclaims en kookboeken lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven vandaag een app en... [naar artikel]
János is een van de enige elfjarigen uit Vlaanderen die graag afwast en gezond eet. Hij kan door zijn autisme en een darmallergie geen suikers of gluten verdragen, dus kookt hij zelf. Elke dag post hij foto’s van zijn zelfgemaakte gerechten op zijn Facebookpagina, voor meer dan duizend fans. “Onze servieskast is ingezakt omdat hij voor elke foto een nieuw bordje wou”, zegt zijn mama. [naar artikel]
Als het even kan willen we allemaal lang en gelukkig leven, bij voorkeur gezond en ook nog eens met een bankrekening die niet in het rood staat. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.