Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 July 2020
04:42 uur

Eén jaar na de containerramp nog 800.000 kilo afval in de Noordzee

Het Belang van Limburg

02/01/2020 - 17:15

Het is donderdag precies een jaar geleden dat er 342 containers van een groot schip overboord sloegen in de Noordzee, voor de kust van Nederland en Duitsland. Ondanks alle opruimacties ligt er volgens Stichting De Noordzee “een jaar na dato nog steeds 800.000 kilo afval in zee”.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Een jaar na containerramp op de Noordzee: nog 800.000 kilo afval in zee (02/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het is vandaag precies een jaar geleden dat er 342 containers van een groot schip overboord sloegen in de Noordzee, voor de kust van Nederland en...
  [naar artikel]
 2. Nederlandse vrijwilligers halen 2.500 kilo afval uit Noordzee (15/09/2019 - Metro)
  Een team van Nederlandse vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon heeft tijdens een negendaagse duikexpeditie 2.500 kilo afval uit de Noordzee geborgen. Het gaat onder meer om kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen, evenals om zogenoemde spooknetten. “Duikers troffen van alles aan wat duidelijk niet in onze zee hoort”, aldus de stichting. De expeditieleden vertrokken vorige week zaterdag en kwamen vandaag weer aan in de haven van Scheveningen. Ze doken tussen Ameland en Schiermonnikoog, vooral bij oude wrakken. Die zijn hotspots voor afval, aldus een woordvoerder. Van de 2.500 kilo geborgen afval is volgens de stichting 500 kilo afkomstig van containers die de MSC Zoe begin dit jaar kwijtraakte. Volgens de stichting toont dit aan dat opruimen nog steeds kan. Bron: Belga   Het bericht Nederlandse vrijwilligers halen 2.500 kilo afval uit Noordzee verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Nederlandse vrijwilligers halen 2.500 kilo afval uit Noordzee (15/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een team van Nederlandse vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon heeft tijdens een negendaagse duikexpeditie 2.500 kilo afval uit de...
  [naar artikel]
 4. Elk jaar tot twaalf ton afval extra in Noordzee. Zo wil de regering het probleem oplossen (23/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De vervuiling door plastic in de Noordzee wordt elk jaar groter. Per jaar komt er tot twaalf miljoen ton afval bij. De ministerraad keurt straks...
  [naar artikel]
 5. Elk jaar tot twaalf miljoen ton afval extra in Noordzee. Zo wil de regering het probleem oplossen (23/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De vervuiling door plastic in de Noordzee wordt elk jaar groter. Per jaar komt er tot twaalf miljoen ton afval bij. De ministerraad keurt straks...
  [naar artikel]
 6. Vissers gaan afval opvissen uit Noordzee (05/04/2019 - De Morgen)
  Afval vissen in de Noordzee kan weldra tot een van de kerntaken van de Belgische vissers behoren. Het proefproject 'Waste Free Oceans' van de Stichting Duurzame Visserij werd gisteren gelanceerd met steun van de Europese Commissie. Een week lang zal afval uit de Noordzee opgevist worden en het plastic gerecycleerd. Op basis van die resultaten zal een definitief project gelanceerd worden.
  [naar artikel]
 7. Duikers halen 750 kilo visnetten uit Noordzee (23/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Duikers van de Nederlandse Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben de afgelopen tien dagen 750 kilo aan verloren visnetten uit de Noordzee gevist.
  [naar artikel]
 8. Vlaanderen importeert meer dan een miljard kilo afval per jaar (08/06/2017 - De Redactie)
  De overgrote meerderheid van dat afval wordt gerecycleerd. Toch belandt een kwart van dat afval in onze verbrandingsovens of wordt het chemisch gereinigd. In erg uitzonderlijke gevallen wordt dat afval hier ook gestort.
  [naar artikel]
 9. Binnenkort meer afval dan vissen in de Noordzee? (23/11/2017 - De Standaard)
  Verpakkingen, flessen en microplastic: de Noordzee zit vol plastic. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft een actieplan klaar dat het tij moet keren.
  [naar artikel]
 10. Koeienhuid, bh en 19.000 kilo ander afval geruimd op Nederlandse stranden (14/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een jaarlijkse schoonmaakactie aan de Noordzeekust van Nederland heeft dit keer ruim 19.000 kilo afval opgeleverd. De rommel werd in twee weken
  [naar artikel]
 11. Onderhoudsschepen windmolenparken gaan afval opvissen uit Noordzee (17/08/2017 - De Standaard)
  De schepen die instaan voor het onderhoud van de windmolenparken op de Noordzee gaan binnenkort ook afval opvissen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd op het kabinet van bevoegd staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld). De boten krijgen grote vuilniszakken mee om het afval waar ze onderweg op stoten, op te halen. De ‘big bags’ worden daarna opgehaald op de kaaimuur, de overheidsdienst Marien Milieu doet de rest.
  [naar artikel]
 12. Vlaanderen voert 1,17 miljard kilo afval in (08/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Je zou denken dat we er genoeg van hebben, maar nee: Vlaanderen blijkt 1,17 miljard kilo afval te importeren uit de hele wereld. "We zijn een
  [naar artikel]
 13. Duikers halen 4,5 ton afval uit scheepswrak De Westhinder in de Noordzee (08/07/2019 - VRT NWS)
  Er belandt nog altijd veel te veel afval in de Noordzee. Dat bewijst de overheid, nadat ze onderzocht heeft hoeveel rommel er aan het scheepswrak De Westhinder is blijven hangen. Duikers haalden ruim vier en een half ton boven.
  [naar artikel]
 14. Duikers halen 2,5 ton afval uit de Noordzee (15/09/2019 - VRT NWS)
  Nederlandse duikers hebben de voorbije 2 dagen 2,5 ton afval zoals oude visnetten, speelgoed en keukengerei uit de Noordzee gehaald. Ze doorzochten de zeebodem in het gebied tussen de waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog. De duikers zijn allemaal vrijwilligers die gewend zijn om te duiken in koud stormend water tot 40 meter diep.
  [naar artikel]
 15. 44 Belgische schepen ruimden vorig jaar 2 ton afval uit Noordzee (15/09/2018 - Metro)
  In 2017 hebben 44 Belgische schepen 2 ton afval uit de Noordzee gehaald. Dat meldt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) naar aanleiding van World Cleanup Day. Het ophalen en aan land brengen van afval past in het project Fishing for Litter. Jaarlijks wordt in de Noordzee ongeveer 20.000 ton afval gedumpt, waarvan bij benadering 75 procent plastics. De staatssecretaris werkte daarom een Actieplan tegen Marien Afval uit en in 2016 sloot hij een akkoord met de vissers om met “big bags” afval uit zee te halen en aan land te brengen, het zogenaamde project Fishing for Litter. In 2017 werd 2 ton marien afval opgehaald. Dat afval wordt gerecycleerd tot nieuwe producten. “Het marien afval is een groot probleem in de Noordzee en vormt een bedreiging voor fauna en flora. Vissers zijn dagelijks op zee en komen heel wat afval tegen. Daarom besloot ik om samen met hen het probleem aan te pakken. Hun kleine inspanning levert een groot resultaat op”, aldus De Backer. Het verzamelde afval bestaat uit netten, touwen, koorden en rubber. “Door het afval op te halen en te recycleren krijgt het afval een nieuw leven. Daarnaast is er ook een project met duikers voor het ophalen van oude visnetten waar dan tapijten van gemaakt worden, een goed voorbeeld van circulaire economie. Ook wordt continu gezocht naar nieuwe mogelijkheden om de circulaire economie te ondersteunen en kijken we of we de ingezamelde netten kunnen herwerken tot recycleerbare jetons voor grote events”, aldus De Backer. World Cleanup Day is een wereldwijde actie, verspreid over 150 landen. Miljoenen vrijwilligers van over de hele wereld zamelen afval in. Het project werd tien jaar geleden opgestart door de actie “Let’s Do It! ” in Estland. bron: Belga Het bericht 44 Belgische schepen ruimden vorig jaar 2 ton afval uit Noordzee verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. De Backer wil minder afval in de Noordzee (23/02/2017 - Knack)
  Het water van de Noordzee is properder dan vroeger, maar het moet nog beter, vindt de bevoegde staatssecretaris.
  [naar artikel]
 17. Plastic soep in de Noordzee: hoe dringen we de afvalberg terug? (23/11/2017 - VRT NWS)
  De ministerraad keurt vandaag een actieplan goed voor minder afval in de Noordzee. Vooral plastic en microplastics zijn een probleem in veel zeeën, omdat die niet verdwijnen en zeedieren ze opeten. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD)wil afspraken maken met bedrijven, zodat er minder plastics in de Noordzee terechtkomen.
  [naar artikel]
 18. Vlaming produceert minder huishoudafval, maar recycleren moet beter (08/12/2018 - Metro)
  Vorig jaar is de totale hoeveelheid huishoudelijk afval per Vlaming met 19 kilo gedaald. Dat blijkt uit de officiële jaarcijfers van OVAM, waarover Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag berichten. De berichten over plastic verpakkingen die het milieu vervuilen, maar ook de inspanningen van bedrijven om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken: ze lijken vruchten af te werpen. Vorig jaar daalde de afvalberg per Vlaming tot 469 kilo, of 19 kilo minder dan vorig jaar, en 51 kilo minder dan in 2013, klinkt het. Ons restafval, het afval dat niet selectief wordt opgehaald, daalde vorig jaar eveneens, naar 145 kilo per Vlaming, een daling van bijna 5 kilo in vergelijking met het jaar voordien. De experts van OVAM schrijven de aanhoudende daling deels toe aan de minirecyclageparken die overal opduiken. Daardoor slaan meer mensen aan het recycleren en droppen ze minder afval achteloos in de witte zak. Toch moet het mogelijk zijn het aantal kilo’s restafval nog sterker te beperken. Over een heel jaar verdwijnt per Vlaming 110 kilo in de witte restafvalzakken. Maar onderzoek van OVAM wijst uit dat veel zaken er niet in thuishoren, wegens perfect te recycleren. bron: Belga Het bericht Vlaming produceert minder huishoudafval, maar recycleren moet beter verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. “Afval in Noordzee terugdringen door engagement pleziervaarders” (10/02/2019 - Metro)
  “Het engagement van de pleziervaarders is een belangrijke stap om het zwerfvuil op stranden en plastic in onze Noordzee terug te dringen.” Dat heeft minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) gezegd op een conferentie over marien zwerfvuil tijdens de Belgian Boat Show in Gent. Wereldwijd belandt er elk jaar gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee. De Belgian Boat Show in Flanders Expo Gent staat daarom in het teken van het milieu en de bescherming van onze Noordzee. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid organiseerde een conferentie over marien zwerfvuil, omdat de wet “marien milieu”, die de Noordzee en haar bewoners moet beschermen, 20 jaar bestaat. Minister van de Noordzee De Backer kondigde aan dat hij gaat samenwerken met de Belgische pleziervaarders. “Het is een kleine daad met een groot resultaat. Het is niet langer verantwoord om plastic maar enkele seconden te gebruiken, terwijl het een eeuwigheid duurt om die af te breken. Bovendien brengen marien afval en plastic schade toe aan de fauna en flora en kunnen zij ook het ecosysteem aantasten. Dieren kunnen erin stikken of verstrengeld raken. We moeten vermijden dat ons strand een vuilbak wordt en onze Noordzee een vuilnisbelt”, zei De Backer, die eerder al een engagementsverklaring sloot met de strandclubs aan de Noordzee. De pleziervaarders engageren zich bijvoorbeeld om geen afval, toiletwater of sigarettenpeuken in zee te lozen. In ruil krijgen ze een blauwe vlag van “duurzame booteigenaar” die ze aan hun boot kunnen monteren. De Backer hoopt tienduizenden pleziervaarders te bereiken. bron: Belga Het bericht “Afval in Noordzee terugdringen door engagement pleziervaarders” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Belg produceert 412 kilo afval per jaar (18/12/2018 - De Morgen)
  De Belg produceert gemiddeld 412 kilogram gemeentelijk afval per jaar. Dat meldt het Belgische statistiekbureau Statbel op basis van de cijfers van 2017. 
  [naar artikel]
 21. Wat doe ik met twee kilo afval per week? Opeten (26/02/2019 - De Standaard)
  Minder voedsel verspillen: het is een van de populairste voorstellen op het communicatieplatform van Youth for Climate. Een Vlaams gezin gooit dan ook elke week gemiddeld zo'n twee kilo voedsel weg. Onterecht, want met veel van dat 'afval' kan je nog heerlijke dingen maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van apeelschilchips?
  [naar artikel]
 22. Staatssecretaris De Backer lanceert actieplan voor minder afval in Noordzee (23/02/2017 - De Redactie)
  De staatssecretaris voor de Noordzee werkt aan een nationaal actieplan voor minder afval in zee. Dat zegt De Backer naar aanleiding van de start van een VN-actie om overheden, bedrijven en consumenten aan te sporen om minder plastic in zee te gooien.
  [naar artikel]
 23. De Backer wil samen met pleziervaarders afval in Noordzee terugdringen (10/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  “Het engagement van de pleziervaarders is een belangrijke stap om het zwerfvuil op stranden en plastic in onze Noordzee terug te dringen.” Dat heeft minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) zondag gezegd op een conferentie over marien zwerfvuil tijdens de Belgian Boat Show in Gent.
  [naar artikel]
 24. [VIDEO] - Duikers halen 750 kilo afval uit het water van Gentse Watersportbaan (25/09/2016 - De Redactie)
  Zowat 100 vrijwilligers hebben vanmiddag de omgeving in en rond de Gentse Watersportbaan schoongemaakt. Duikers van 9 duikclubs haalden wel 750 kilo afval uit het water.
  [naar artikel]
 25. Walvis spoelt aan bij Schotse kust met 100 kilo afval in maag (02/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de kust van het Schotse eiland Harris hebben bewoners een walvis aangetroffen met liefst 100 kilo afval in zijn maag. Het ging onder meer om...
  [naar artikel]
 26. Vlaanderens mooiste, maar niet Vlaanderens schoonste: duizenden kilo’s afval blijven achter op Kwaremont (08/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het moest een van de properste edities van de Ronde van Vlaanderen worden, maar daags na het belangrijke wielerevenement liggen opnieuw vele duizenden kilo’s afval langs de kant van de weg. 5 vervuilers kregen een GAS-boete opgelegd.
  [naar artikel]
 27. Al 1,2 miljoen kilo afval van overboord geslagen containers opgeruimd op Nederlandse stranden (09/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Opruimploegen hebben in Nederland al 1,22 miljoen kilo afval uit de overboord geslagen containers van schip MSC Zoe verzameld. Rederij MSC, de...
  [naar artikel]
 28. Koeienhuid, bh en 19.000 kilo ander afval geruimd op Nederlandse stranden (14/08/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider4.demorgen-cdn.be/photo/koeienhuid-bh-en-19-000-kilo-ander-afval-geruimd-op-nederlandse-stranden/mruw6lzwhezdknzrge4s6rsxf43dimq/649afca8dbe7e50e459effaa69c1c91c672606eee98348c219e2c6075569ea86/fitwidth_642x0_69257119.jpg?v=pTRWVtC
  [naar artikel]
 29. "Als we vandaag niets doen, is er in 2050 meer afval in de zee dan dat er vissen leven" (06/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) is bezig aan een plan om het plastic afval in zee terug te dringen. Dat kondigde
  [naar artikel]
 30. Maleisië stuurt drie miljoen kilo plastic afval terug: “Eet het voor mijn part op” (28/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Zuidoost-Azië dient sinds 2018 als plaatsvervangende vuilnisbelt voor de kunststof en ander slecht afbreekbaar afval in de wereld. Jaarlijks komen miljoenen ton afval bij het vuilnisgebergte in Maleisië, Vietnam, Thailand en de Filipijnen.
  [naar artikel]
 31. Maleisië stuurt drie miljoen kilo plastic afval terug: “Eet het voor mijn part op” (28/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Zuidoost-Azië dient sinds 2018 als plaatsvervangende vuilnisbelt voor de kunststof en ander slecht afbreekbaar afval in de wereld. Jaarlijks komen miljoenen ton afval bij het vuilnisgebergte in Maleisië, Vietnam, Thailand en de Filipijnen.
  [naar artikel]
 32. Straks drijft er meer afval in zee dan er vissen zijn: “Noordzee is tikkende tijdbom” (23/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Als er niet dringend iets ­gebeurt aan de vervuiling op zee, dan drijft straks meer afval in het water dan er vissen zijn. Zover is het nog niet, maar de plastic soep wordt ook in onze Noordzee alleen maar groter. “Dit is een tikkende tijdbom”, zegt milieutoxicoloog Colin Janssen. Een actieplan van staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) moet het tij keren.
  [naar artikel]
 33. 19 ton afval opgeruimd op Nederlandse stranden (14/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een jaarlijkse schoonmaakactie aan de Noordzeekust van Nederland heeft dit keer ruim 19.000 kilo afval opgeleverd. De rommel werd in twee weken tijd verzameld door zo’n 2.300 vrijwilligers.
  [naar artikel]
 34. Minister van de Noordzee De Backer: "Afval in zee terugdringen door engagement van pleziervaarders” (10/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “Het engagement van de pleziervaarders is een belangrijke stap om het zwerfvuil op stranden en plastic in onze Noordzee terug te dringen." Dat...
  [naar artikel]
 35. Containers overboord op Noordzee: Rederij MSC belooft schoonmaak te betalen (05/01/2019 - De Morgen)
  De rederij MSC, die verantwoordelijk is voor het verlies van 270 containers op de Noordzee, heeft zaterdag beloofd dat ze “alle kosten” zal vergoeden voor de opruiming van het afval op de Nederlandse en Duitse kusten.
  [naar artikel]
 36. Elk gezin verspilt 88 kilo eten per jaar: 6 tips tegen voedselverspilling (02/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Elk jaar wordt in Vlaanderen 907 miljoen kilo perfect eetbaar voedsel weggegooid. De gezinnen verspillen 241 miljoen kilo, of 88 kilo per...
  [naar artikel]
 37. Jaarlijks 20.000 ton afval gedumpt in Noordzee (07/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. Plastic afval bedreigt leven in de Noordzee (13/04/2019 - De Morgen)
  Bijna alle Noordse Stormvogels hebben plastic in hun maag. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). De vogel, die dient als ecologische barometer voor de Noordzee, schetst daarmee een slecht beeld van de levenskwaliteit in de Belgische wateren.
  [naar artikel]
 39. Steeds meer plastic in zee? Zo wil de regering het probleem oplossen (23/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De vervuiling door plastic in de Noordzee wordt elk jaar groter. Per jaar komt er tot twaalf miljoen ton afval bij. De ministerraad keurt straks...
  [naar artikel]
 40. 25 sporttassen met cocaïne opgevist uit Noordzee (06/04/2017 - De Redactie)
  De scheepvaartpolitie heeft de afgelopen dagen maar liefst 25 sporttassen met cocaïne opgevist uit de Noordzee. Het gaat om een recordvangst: zo zat in elke sporttas ongeveer 50 kilo drugs en de totale waarde bedraagt 60 miljoen euro.
  [naar artikel]
 41. Noordzee warmt sneller op dan andere zeeën (09/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het water in de Noordzee warmt twee keer zo snel op als in de oceanen. De afgelopen 45 jaar steeg de temperatuur in de Noordzee met 1,67 graden
  [naar artikel]
 42. Straks meer afval dan vissen in de Noordzee (23/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Als er niet dringend iets gebeurt aan de vervuiling op zee, dan drijft er straks meer afval in het water dan er vissen zijn. “Dit is een tikkende tijdbom”, zegt milieutoxicoloog Colin Janssen. Een actieplan van staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) moet het tij keren.
  [naar artikel]
 43. Limburg sorteert het best (20/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Limburgers zijn kampioenen in het recycleren en sorteren van hun afval. De Vlaming gooit gemiddeld 145,6 kilo restafval in de vuilniszak. In Limburg ligt dat gemiddelde met 128 kilo restafval per inwoner nog een stuk lager.
  [naar artikel]
 44. Vissers krijgen 10 euro per zak afval die ze uit Noordzee vissen (11/04/2019 - De Morgen)
  OOSTENDE
  [naar artikel]
 45. Opnieuw minder afval op Gentse Feesten (24/07/2019 - Metro)
  De Gentse Feesten produceren opnieuw minder afval. Vorig jaar al lag er 25 procent minder afval op de grond tegenover 2017 en ook nu dalen de cijfers, met dank aan de herbruikbare bekers. “Het is iets minder dan vorig jaar”, zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). De dienst Milieu en Toezicht kreeg tot nu toe één algemene klacht over de Gentse Feesten. Er kwamen ook drie klachten binnen over pleinen, vier over cafés, drie klachten over pop-ups en twee over de kermis. Eén plein, het Braunplein, en zeven cafés kregen een pv voor het overschrijden van de geluidsnormen. Voor het tweede jaar op rij werken de Gentse Feesten overal met herbruikbare bekers. Nieuw deze editie is dat er ook aan de waterbar van Farys geen wegwerpbekers meer te vinden zijn. Ook de eetkraampjes werken mee aan propere feesten: geen plastic vorkjes of aluminiumfolie meer en plastic rietjes worden vervangen door papieren rietjes. Vanaf dit jaar geldt er ook een confettiverbod. “Confetti is moeilijk op te ruimen, waardoor het vaak weken blijft rondzwerven in de stad of in het water belandt”, zegt schepen Bram Van Braeckevelt. Ivago heeft tijdens de eerste vijf dagen van de Gentse Feesten 151.730 kilo vuilnis verzameld, waaronder onder meer 86.880 kilo restafval, 22.010 kilo veegvuil, 7.620 kilo papier/karton en 28.200 kilo glas. Dat is ietsje minder dan vorig jaar”, zegt Koen Van Caimere van Ivago. “De inspanning rond onder meer herbruikbare bekers, werpen dus hun vruchten af voor propere Feesten”, besluit Feestenburgemeester Annelies Storms (sp.a). bron: Belga Het bericht Opnieuw minder afval op Gentse Feesten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Hasseltse drijfvuilvanger vangt 46 kilo afval en een vogelnest (21/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De tijdelijke drijfvuilvanger die Hasselt op de Deler plaatste heeft in een maand tijd 46 kilogram afval opgevangen. De glazen flessen, tennisballen, kruiwagenband, isolatiemateriaal en heel wat plastiek zijn intussen naar het recyclagepark afgevoerd.
  [naar artikel]
 47. Het jaarlijks afval van Evelien past in één bokaal en Hugo schept kilo’s zwerfvuil bij elkaar: de afvalkampioenen (02/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  De een raapt kilo’s zwerfvuil bij elkaar, de ander slaagt erin om al het restafval van een heel jaar in één glazen bokaal te proppen. Hugo en Evelien maken, elk op hun manier, de afvalberg een stukje kleiner en hun leefomgeving een heel stuk mooier.
  [naar artikel]
 48. Grootste deel van afval op de Maas in Nederland bestaat uit plastic (16/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Van al het afval dat in Nederland wordt gevonden aan de oevers van de Maas en de Waal bestaat zestig procent uit plastic. Dat blijkt uit onderzoek van het project Schone Rivieren, een samenwerkingsverband van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.
  [naar artikel]
 49. Kempenaars blijven Vlaamse kampioenen in sorteren van afval (16/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Met een gemiddelde van 93 kilo restafval per inwoner deden de Kempen het in 2016 naar goede gewoonte aanzienlijk beter dan het Vlaamse gemiddelde van 151 kilo. Maar alles kan beter.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.